Καλά τα social media, καλά και τα προφίλ σε Facebook, Instagram, Linkedin, Tik Tok, Youtube εν έτει 2020, αλλά τι γίνεται με τον εαυτό μας στην πραγματικότητα αναρωτήθηκε κανείς. Πόσες διαφορετικές εκδοχές μπορούμε να έχουμε αναλόγως της περίστασης; Ακόμα κι ένα καινούριο άτομο που θα γνωρίσουμε, είτε είναι υποψήφιος φίλος είτε ταίρι, μπορεί να κρύβει πολλά περισσότερα απ’ όσα βλέπουμε. Υπάρχουν πολλές εκδοχές του εαυτού μας, κάποιες απ’ αυτές μας αρέσουν, άλλες πάλι μπορεί να μην τις γνωρίζουμε καν.
Υπάρχει, λοιπόν, η κρυφή εκδοχή, αυτή δηλαδή που δε δείχνουμε σε κανέναν και κάποιες φορές δε γνωρίζουμε ούτε εμείς οι ίδιοι. Αλλά κάποια στιγμή από το πουθενά, θα κάνουμε μια κίνηση για πρώτη φορά, θα προκαλέσουμε έκπληξη ακόμα και στον εαυτό μας χορεύοντας ξέφρενα με κάποιον άγνωστο σε ένα πάρτι μετά από 3-4 τεκίλες -όσο κι αν ισχυριζόμαστε ότι είμαστε αντικοινωνικοί-, θα δούμε με περιέργεια κάτι που μέχρι τώρα δεν είχαμε προσέξει, θα κάνουμε ζήλιες έστω κι αν ορκιστήκαμε ότι εμείς δεν είμαστε κτητικοί. Μάλιστα η κρυφή εκδοχή του εαυτού μας έχει τη δική της τρέλα όταν κανένας δεν την ξέρει, μας εξιτάρει, μας ανάβει. Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι εσύ, ένα άτομο με γραβάτα στη δουλειά κρύβεσαι πίσω από τα επαναστατικά μηνύματα στους τοίχους της Αθήνας απ’ τη στιγμή που δεν το λες πουθενά, αλλά το κάνεις χάριν της αναρχίας και της έμπνευσης. Ποιος να σκεφτεί ότι εσύ, ένα άτομο που λατρεύεις το πιο κλασικό στιλ στα ρούχα και γενικά ζωή, όταν είσαι μόνος πίνεις καφέ και κάνεις δουλειές γυμνός στο σπίτι, έτσι γιατί σ ’ αρέσει να ζεις και να νιώθεις ελεύθερος. Ποιος να υποψιαστεί πως εσύ, ένα άτομο που παλεύει με την αυτοπεποίθηση του καθημερινά, τη νύχτα στο κρεβάτι παίζεις παιχνίδια ρόλων κι αναζητάς όλα αυτά που δεν τολμάει κανένας να ξεστομίσει. Η κρυφή εκδοχή του εαυτού μας είναι από τις πιο ουσιαστικές, καθώς μας δίνει τη δυνατότητα να εξερευνούμε τις ιδέες μας και τις πιο βαθιές πτυχές του κόσμου μας.
Η ιδανική μας εκδοχή είναι εκείνη του προσώπου που θα θέλαμε να ήμασταν, αλλά δεν είμαστε –τουλάχιστον όχι ακόμα. Δεν έχουμε ακόμα το τέλειο σώμα αν και πάμε καθημερινά στο γυμναστήριο, δεν έχουμε την τέλεια επιδερμίδα παρ’ όλο που τη φροντίζουμε, δεν έχουμε ακόμα τελειοποιήσει το χαρακτήρα μας αν και προσπαθούμε καθημερινά με personal coach δίπλα μας. Ρόλο παίζει φυσικά και η έξαλλη χρήση των κινητών τα τελευταία χρόνια, αλλά κυρίως των social media που μας δημιουργούν συνέχεια την ανάγκη τελειότητας, με πολλούς παράλληλους κίνδυνους. Καλό θα είναι να ξέρουμε το όριο μεταξύ πραγματικότητας και ουτοπικού σεναρίου, γιατί πολλές φορές οι δυνατότητές μας ή η αλήθεια μας δεν μπορούν να συνυπάρξουν με αυτό που ιδανικά θα θέλαμε να έχουμε. Άλλο να θέλεις να κάνεις ταξίδια σ’ όλο τον κόσμο, γιατί αγαπάς να γνωρίζεις νέες χώρες, κι άλλο να δημιουργείς χρέη στην οικογένεια ή να δανείζεσαι χρήματα για να γίνεις ο επόμενος travel influencer. Η ιδανική εκδοχή μας είναι μια από τις αγαπημένες μας που υιοθετούμε συχνά-πυκνά για να μας δώσουμε το κίνητρο να γίνουμε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας.
Η φιλική μας εκδοχή είναι εκείνη που δείχνουμε προς τα έξω, σε παρέες και γνωστούς. Αυτή η εκδοχή του εαυτού μας μάς κάνει συμπονετικούς κι είμαστε εκεί όταν ο κολλητός χρειαστεί έναν ώμο να κλάψει, γιατί μόλις χώρισε. Θα μας κάνει τους καλύτερους ψυχολόγους όταν η αδερφή μας θέλει τη συμβουλή μας για κάτι που έγινε στη δουλειά. Πολλές φορές αυτή η εκδοχή θα μας αποδείξει πόσο καλός μπορεί ένας άνθρωπος να γίνει, αλλά και να μας πληγώσει γιατί θα δώσουμε απλόχερα το χέρι μας σε όποιον το ζητήσει με κίνδυνο να μας εκμεταλλευτούν. Γι’ αυτό πάντα θα πρέπει να έχουμε υπόψιν ποιον έχουμε απέναντι μας, να κρίνουμε κάθε κατάσταση και να αποφασίζουμε γρήγορα. Αν το ρίσκο αξίζει τότε γιατί να μην το πάρουμε και να κάνουμε μια καλή πράξη; Από την άλλη η φιλικότητά μας μπορεί αρκετές φορές να μην είναι εντελώς αληθινή, δηλαδή να είμαστε φίλοι με κάποιο άτομο και να το στηρίζουμε σε ό,τι κάνει, αλλά να μην έχουμε τα κότσια να εκφράσουμε τη γνώμη μας όταν τη ζητήσει και οι πράξεις του είναι αντίθετες με τη δική μας ιδεολογία. Η φιλική εκδοχή μας γίνεται πιο ουσιαστική με το να λέμε πραγματικά την άποψη μας με τρόπο που δεν πληγώνουμε το φίλο μας ή γνωστό μας, αλλά παράλληλα είμαστε ειλικρινείς.
Υπάρχει και η επαγγελματικό-σοβαρή μας εκδοχή, δηλαδή η εικόνα που θα προβάλλουμε σε κάποιον όταν θέλουμε να μας πάρει σοβαρά ή όταν είμαστε στη δουλειά. Θα το καταλάβουμε όταν θα έρθει η ώρα να ντυθούμε για επαγγελματικό ραντεβού και θα επιλέξουμε κάπως πιο κλασικά κομμάτια και προσεγμένη εμφάνιση για να κερδίσουμε τις εντυπώσεις πριν καν μιλήσουμε. Μεταξύ μας όμως τώρα, είσαι κι εσύ από εκείνους που όταν γυρίσεις σπίτι, το πρώτο πράγμα που θα κάνεις, θα είναι να φορέσεις το πιο άνετο ρούχο που έχεις; Από την άλλη η σοβαρή μας εκδοχή είναι από απίστευτη έως γελοία μπροστά από κάποιο φίλο μας. Φαντάσου να έχεις πιει μέχρι σκασμού την προηγούμενη νύχτα με την παρέα και την επόμενη να σε δουν με γραβάτα στο γραφείο να δίνεις ρέστα με την παρουσίαση και τις επιστημονικές εξηγήσεις που μόνο ο Αϊνστάιν θα μπορούσε να καταλάβει.
Ο εαυτός μας είναι ίσως το πιο ενδιαφέρον πρόσωπο στον κόσμο του καθενός που πρέπει να εξερευνήσει, με όλα τα καλά, τα κακά, τα περίεργα, τα μη αποδεκτά. Ό,τι κι αν είμαστε, όσες εκδοχές κι αν έχουμε, ο εσωτερικός μας κόσμος μάς κάνει να ξεχωρίζουμε και μας κάνει μοναδικούς. Take your time and explore!
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.