Οι ανθρώπινες σχέσεις έχουν κάποιο βαθμό δυσκολίας, χρειάζονται κατανόηση, σεβασμό, αγάπη και ανοχή. Σκέψου τη σχέση σου και τον άνθρωπό σου και βάλε στην εξίσωση και τη διπολική διαταραχή. Δύσκολα τα πράγματα, έτσι; Η διπολική διαταραχή είναι μια χρόνια ψυχική νόσος, η οποία -σύμφωνα και με το όνομά της- εμφανίζει από τη μια έντονα σημάδια κατάθλιψης και από την άλλη περιόδους μανίας, που εναλλάσσονται μεταξύ τους και με περιόδους νορμοθυμίας. Τι συμβαίνει όμως όταν ερωτευόμαστε κάποιον που έχει διπολική διαταραχή; Τις πλείστες φορές η σχέση θυμίζει τρενάκι του λούνα παρκ, αφού η συμπεριφορά του συντρόφου μας έχει ψυχολογικές διακυμάνσεις.
Στη σχέση σας, τη μια θα είναι μέσα στη χαρά, θα σε αγαπά, θα σου μιλάει με τις ώρες και θα μαγειρεύετε παρέα και ξαφνικά όλα θα αλλάζουν, μπορεί να απομονώνεται, να είναι απότομος, αδιάφορος και μες τα νεύρα. Ίσως φτάσει μέχρι και σε χαρακτηρισμούς που μπορεί να σε πληγώσουν και να σε κάνουν να αμφισβητήσεις τον ίδιο σου τον εαυτό.Όσο κι αν πολλές φορές η στάση του συντρόφου σου σε τρομάζει, δεν είναι επικίνδυνος για σένα και δεν πρέπει να φοβάσαι για τη σωματική σου ακεραιότητα. Αν το ταίρι λαμβάνει συστηματικά την αγωγή σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού του, σε συνδυασμό με τη δική σου αγάπη και κατανόηση, η σχέση σας μπορεί να βρει ισορροπίες.
Χαρακτηριστικά όπως υπερβολικό πάθος, έντονος θυμός, ένταση και αντιφατικότητα έχουν αποδοθεί σε πάσχοντες από διπολική διαταραχή στα πλαίσια της σχέσης τους. Ωστόσο, συχνά οι ασταθείς και εναλλασσόμενες συναισθηματικές εκδηλώσεις δεν προσφέρουν ηρεμία και ασφάλεια στον σύντροφο, στοιχεία απαραίτητα για μια σχέση με γερά θεμέλια. Από τη μια θα σε ερωτευτεί έντονα, αλλά θα ζηλεύει και έντονα. Μπορεί να σε πάει παντού, ταξίδια, για ψώνια, να μιλά μαζί σου καθημερινά, να αφοσιώνεται σε σένα. Όλα αυτά τα κάνει μπορεί να τα κάνει στη φάση της μανίας, του θετικού πόλου. Έλα όμως που όταν έρχεται η στιγμή του αρνητικού πόλου, οι ώρες απομόνωσης και αποστασιοποίησης, περίοδοι θλίψης με παγωμένα αισθήματα, τα οποία και σας απομακρύνουν.
Μόνο όταν το ταίρι έχει αποδεχτεί το γεγονός ότι χρειάζεται κάποιον ειδικό δίπλα του και είναι αποφασισμένο να ακολουθήσει τις οδηγίες του κατά γράμμα, μπορεί να βρεθούν ισορροπίες ανάμεσα στους δύο πόλους, ν’ αναγνωρίζει εγκαίρως σημάδια υποτροπής και να δημιουργηθεί μια όμορφη ερωτική σχέση.
Γι’ αυτό μη νιώσεις άβολα αν ερωτευτείς κάποιον που πάσχει από διπολική διαταραχή, είναι πολλοί και τους συναντάς στην καθημερινότητά σου. Απλώς να ‘σαι έτοιμος πως μπορεί να υπάρχουν κάποια σκαμπανεβάσματα ανάμεσα στις περιόδους φυσιολογικού συναισθήματος, τα οποία και θα πρέπει να διαχειριστείτε. Αν είσαι διατεθειμένος να βοηθήσεις με το συγκεκριμένο πρόβλημα, μείνε, αλλά μην ξεχνάς ότι αν δε θέλεις εξαρχής, δεν έχεις καμιά υποχρέωση, ό,τι κι αν σου πει. Είναι δική σου επιλογή αν θα μείνεις σε μια σχέση που ο σύντροφός σου πάσχει από διπολική διαταραχή ή όχι και σίγουρα αν αγαπά θα στο αποδείξει με το να προσπαθεί να γίνει καλύτερος -όχι στα λόγια, αλλά στις πράξεις.
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.