Έχεις αναρωτηθεί μήπως το τελευταίο διάστημα αν πάσχεις και εσύ από ΔΕΠΥ;
Η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας απασχολεί τα τελευταία χρόνια, έντονα, την κοινωνία. Το φαινόμενο ΔΕΠΥ έχει έρθει στη ζωή μας αισθητά, ενώ σχεδόν πάντα έστω κι ένας μας, θα γνωρίζει κάποιον/α με τη συγκεκριμένη διάγνωση. Σήμερα, ένας στους 4 ενήλικες πιστεύει ότι έχει διαταραχή ΔΕΠΥ.
Τι πραγματικά όμως έχει συμβεί;Έχουμε πράγματι ΔΕΠΥ και δεν είχαμε διαγνωσθεί όλα αυτά τα χρόνια ή απλά ο αλγόριθμος του Tiktok και των social media, προσπαθεί να μας αποπροσανατολίσει και να μας βάλει σε σκέψεις;
Όλοι μας έχουμε «πέσει» πάνω σε κάποιο βιντεάκι που εξηγεί τι είναι η ΔΕΠΥ ή το ADHD και ίσως πιάσαμε τους εαυτούς μας, να σκέφτονται αν έχει κάποιο ή ακόμα παραπάνω κι από ένα, από τα συμπτώματα που αναφέρονται. Και μεταξύ μας, έκανες αυτό, που δεν παραδέχεσαι εύκολα. Googlaρες κι εσύ για να δεις κι να μάθεις αν δεν ήξερες τι είναι η ΔΕΠΥ και ποια συμπτώματα έχει.
Ίσως να έγραψες και μια λίστα για να τσεκάρεις τα συμπτώματα με το προφίλ σου ή ίσως και να το συζήτησες με κάποιον από τον κύκλο σου. Ίσως ακόμα και να ανησύχησες και να έψαξες κάποιο γιατρό για να μάθεις περισσότερα και να συμβουλευτείς αναλόγως. Μπορεί τη στιγμή που έβλεπες το βιντεάκι, που καθόλου τυχαία δεν εμφανίστηκε μπροστά σου, γιατί όπως λέμε(μας ακούνε τα ρημάδα τα τηλέφωνα), ίσως εκείνη τη στιγμή να παραδέχτηκες στον εαυτό σου «Bρε λες; Mήπως τώρα η ζωή μου να βγάζει νόημα;»
Σε κάθε περίπτωση, είτε έκανες αυτές τις σκέψεις είτε όχι, είτε αφορούν εσένα ή κάποιον που ξέρεις καλά και κατάφερες να κάνεις match το προφίλ με τη διαταραχή, ένα είναι βέβαιο. Η δύναμη των social media είναι γιγαντιαία. Μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα, ένα μόλις βιντεάκι στο Tiktok, κατάφερε να κάνει αυτό που κανένα βιβλίο ή μάθημα, δε θα πετύχαινε τόσο εύκολα. Σε ενημέρωσε σχετικά με τη διαταραχή, τι είναι και ποια συμπτώματα έχει. Ειλικρινά, το ξέρουμε καλά, πως αν έπρεπε να διαβάσεις αντίστοιχο βιβλίο, ίσως και να μην το έκανες ποτέ.
Άρα, την επομένη φορά που θα κατηγορήσουμε τα social media, οτι έχουν εισέλθει για τα καλά στη ζωή μας, ας αναλογιστούμε πρώτα τι οφέλη έχουμε αποκομίσει από αυτά και πόσα πράγματα, σημαντικά ή και μη, μάθαμε μέσα από ένα τόσο εύκολο τρόπο. Η τεχνολογία εξελίσσεται και είναι μία δύναμη που μπορούμε να αξιοποιήσουμε, για να σπείρουμε τη γνώση, την κατανόηση και την αποδοχή. Έτσι, την άλλη φορά που θα συναντήσεις ένα τυπάκι υπερκινητικό ή που πιθανολογείς ότι έχει ΔΕΠΥ, σκάσ’ του ένα χαμόγελο. Είναι ωραίο να νοιαζόμαστε για τους άλλους, όπως θα θέλαμε να νοιαστούν και αυτοί για μάς. Απλά, ίσως το κάνουν με τον δικό τους τρόπο. Κι αυτό είναι σπουδαίο. Όπως είμαστε όλοι μας.
Επιμέλεια κειμένου: Αγγελική Θεοχαρίδη