Αρχικά, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι εννοούμε καψούρα.
Καψούρα, προφανώς για τον καθένα/καθεμιά είναι κάτι διαφορετικό αφού πάντα έχει σημασία το άτομο με το οποίο την έχουμε πατήσει αλλά και πώς βιώνουμε τη συγκεκριμένη κατάσταση. Γενικά, είναι αποδεκτό ότι καψούρα θεωρούμε, αυτό που κάνει την καρδιά μας να χτυπάει ασταμάτητα, τις πεταλουδίτσες στο στομάχι μας, το να χάνουμε τα λόγια μας ή ακόμα αυτό το τεράστιο χαμόγελο που είναι ζωγραφισμένο στα πρόσωπα μας, όταν μιλάμε για αυτούς. Ίσως και να πούμε πετάμε στα σύννεφα. Τι είναι όμως αυτό που πραγματικά κάνει καλό στον οργανισμό μας;
Το παιχνίδι γίνεται στον εγκέφαλο μας και στους νευρώνες του. Σύμφωνα με την Gabija Toleikyte, νευροεπιστήμονα στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ, ο ανθρώπινος εγκέφαλος χωρίζεται σε τρεις περιοχές. Η πρώτη είναι το λογικό ή «ανθρώπινο» μέρος, όπου είναι υπεύθυνο για τη διαδικασία επεξεργασίας στρατηγικών. Η δεύτερη περιοχή είναι το υποσυνείδητο ή «ερπετοειδές» μέρος, όπου έχει κυρίως τα ένστικτα μας αλλά και οποιαδήποτε παρορμητική αντίδραση, ενώ τέλος, στην τρίτη περιοχή, υπάρχει το συναισθηματικό ή «θηλαστικό» μέρος, όπου εκεί γίνεται όλη η σοβαρή δουλειά. Στο συναισθηματικό μέρος του εγκεφάλου μας, όπου είναι υπεύθυνο για το συναίσθημα της αγάπης και της σωματικής έλξης, εκεί γίνεται το παιχνίδι όταν βλέπουμε την καψούρα μας. Μπορούμε να φανταστούμε διάφορα πυροτεχνήματα να σκάνε και να φωτίζει ο κόσμος.
Κάτι τέτοιο συμβαίνει πράγματι αφού απελευθερώνεται η ντοπαμίνη, ο νευροδιαβιβαστής που είναι υπεύθυνος για την ευχαρίστηση και τον εθ1σμό. Η ντοπαμίνη προκαλεί όλα τα υπέροχα αισθήματα προσμονής, ανταμοιβής, κινήτρων, ευτυχίας και ενθουσιασμού. Εκτός από την ντοπαμίνη, υπάρχει και η ωκυτονίνη, τα αυξημένα επίπεδα της οποίας, είναι υπεύθυνα για την εμπιστοσύνη και την προσκόλληση. Τρίτος νευροδιαβιβαστής που μπλέκεται στην υπόθεση καψούρα είναι η σεροτονίνη, όπου ασχολείται με τη συναισθηματική σύνδεση, την ευφορία και τον ενθουσιασμό.
Άρα τελικά οι καψούρες μας κάνουν καλό;
Ναι, θα απαντήσουμε βροντόφωνα γιατί η αυξημένη εισροή ντοπαμίνης και ωκυτονίνης, λειτουργούν ευεργητικά στον οργανισμό και μειώνουν τα ποσοστά του στρες και του άγχους. Επίσης, μας δίνουν την ενέργεια και τα κίνητρα που χρειαζόμαστε για να βελτιώσουμε και άλλους τομείς της ζωής μας. Ακόμα, είμαι πιο προσεκτικοί στον τρόπο που θα αντιμετωπίσουμε την καψούρα μας, βοηθώντας έτσι τους ίδιους μας τους ευατούς για να γίνουμε η καλύτερη εκδοχή μας.
Άρα η λύση είναι μία. Φλερτάρετε, ερωτευτείτε, αγαπήστε και αγαπηθείτε. Είναι πια επιστημονικά αποδεκτό ότι μας κάνει καλό! Κι αν δεν πετύχει, έχουμε και τους γιατρούς.
Επιμέλεια κειμένου: Αγγελική Θεοχαρίδη