Σύμφωνα με την έρευνα του Preply το 2024, της παγκόσμιας πλατφόρμας e-learning για την εκμάθηση ξένων γλωσσών, η πιο ελκυστική γλώσσα του κόσμου είναι τα Ιταλικά. Αναμενόμενο, θα μπορούσε να προσθέσει κάποιος. Πώς όμως επιβεβαιώθηκε αυτό που όλοι μας ξέρουμε;

Ερευνητές γλωσσολόγοι δοκίμασαν να ελέγξουν την πιο ελκυστική-ρομαντική γλώσσα με ένα αρκετά ενδιαφέρον τρόπο. Τοποθέτησαν σε 10 εθελοντές, τον μηχανισμό παρακολούθησης του καρδιακού χτύπου και στη συνέχεια, έπαιξαν μια λίστα προτάσεων από 13 διαφορετικές γλώσσες. Ουσιαστικά προσπάθησαν να καταγράψουν μέσω της συχνότητας και της έντασης των καρδιακών χτύπων, ποια γλώσσα είναι αυτή που «ταράσσει» περισσότερο τους ακροατές. Πόσο γρήγορα κι έντονα χτυπάει δηλαδή η καρδιά τους, όταν ακούνε διάφορα audios. Ως προς τις γλώσσες, υπήρχε ποικιλία από τα Ιταλικά, τα Ισπανικά και τα Αγγλικά και μεταξύ άλλων και στα Ελληνικά.

Ο μέσος όρος χτύπος της καρδιάς είναι 65bpm ενώ στο άκουσμα της Ιταλικής γλώσσας ο χτύπος αυξανόταν κατά 23%, σπάζοντας κάθε ρεκόρ. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ίσως να ήταν η ελκυστική χροιά της Sophia Loren, ίσως το τραγουδιστικό τέμπο των ιταλικών που έκαναν πραγματικά τις καρδιές των ακροατών, να χορεύουν στο άκουσμά τους. Πέρα από τα Ιταλικά όμως, πρέπει να αναφέρουμε και τις υπόλοιπες γλώσσες στην κατάταξη. Μεγάλη έκπληξη για τη δεύτερη θέση όπου καταλαμβάνουν τα Πορτογαλικά με ρυθμό αύξησης κατά 20%, ενώ τα Γαλλικά, κατά πολλούς η γλώσσα από την πόλη του έρωτα, λαμβάνει την τρίτη θέση με 18%. Περήφανα ακολουθεί η Ελληνική με ίδιο ποσοστό αύξησης 18%, κάνοντας τα ελληνικά μία από τις πιο λάγνες γλώσσες του κόσμου, ίσως κάτι που δεν το περιμέναμε.

Λιγότερο ελκυστικές αποδείχτηκαν τα Κινεζικά, τα Ιαπωνικά, τα Γερμανικά και τα Ολλανδικά.

Όμως, γλωσσολογικά, πώς εξηγείται αυτό το καρδιοχτύπι στις γλώσσες αυτές;

Η Alexandra Stefanovic, γλωσσολόγος και μεταφράστρια με BA στη Σουηδική γλώσσα και λογοτεχνία της Σκανδιναβίας, εξηγεί πως αυτό που κάνει μια γλώσσα ελκυστική είναι ο ήχος της. Οι γλώσσες που έχουν ένα εύκολο ακουστικό pattern, όπως για παράδειγμα τα Ιταλικά, έχουν ως βασικό μοτίβο συλλαβής το φωνήεν-σύμφωνο, ενώ οι περισσότερες λέξεις τελειώνουν σε φωνήεν. Ενώ, όταν πολλά σύμφωνα είναι μαζεμένα σε μία συλλαβή, δημιουργείται ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα. Τέτοιες γλώσσες θεωρούνται οι γλώσσες της γερμανικής οικογένειας και της σλαβικής οικογένειας.

Με βάση την άποψη της Jo Silverwood, επικεφαλής του τμήματος ‘ Translation and Localisation’ στη Μeta, εκτός από τον παράγοντα της συλλαβής, υπάρχουν οι κοινωνικοί -ψυχολογικοί παράγοντες που κατατάσσουν μια γλώσσα ως ελκυστική ή μη. Για παράδειγμα, όλοι έχουμε συνδεμένα τα Γαλλικά με την πόλη του έρωτα, το Παρίσι, τις βόλτες στον Σηκουάνα και αυτό από μόνο του δημιουργεί ένα αίσθημα έλξης. Αν αναλύσουμε τη γαλλική γλώσσα θα δούμε, όμως, ότι με βάση τα γλωσσολογικά κριτήρια, ίσως να μην είναι και τόσο ελκυστική.

Σε κάθε περίπτωση, τα Ιταλικά κέρδισαν άλλη μια φορά κι εμείς μπορούμε να βροντοφωνάξουμε ‘ Italia ti amo’, για τα όλα της. Για το φαγητό, για τα μέρη, για την ιστορία, για τους ανθρώπους αλλά και για τη γλώσσα. Για τώρα, ας φανταστούμε ένα αγόρι ή ένα κορίτσι να τραγουδάει Eros Ramazzotti, έξω από το Κολοσσαίο. Αν αυτό δεν είναι το πιο ρομαντικό πράγμα, δεν ξέρω τι άλλο θα μπορούσε να είναι.

Συντάκτης: Σοφία Ρουμελιώτη