Εργασιακό burnout ή αλλιώς η επαγγελματική εξουθένωση τα τελευταία χρόνια, είναι όλο και πιο συχνό φαινόμενο. Έχει αναγνωριστεί και από τον Π.Ο.Υ., Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σαν ένα “επαγγελματικό φαινόμενο” και όχι σαν ιατρική κατάσταση. Οι απαιτήσεις της κοινωνίας έχουν αλλάξει, οι ρυθμοί μεταβάλλονται συνεχώς, η πίεση και το άγχος ολοένα και μεγαλώνουν. Ουσιαστικά, είναι εκείνη κατάσταση κατά τη διάρκεια της οποίας, δεν έχεις ούτε την ψυχική αλλά ούτε και τη σωματική δύναμη για να προχωρήσεις στην καθημερινότητα, νιώθεις εξαντλημένος. Επίσης, πολλές φορές το καμπανάκι που μας δίνει το σημάδι πως ίσως έχουμε φτάσει στα όρια του burnout, είναι η κακή απόδοση. Όχι μόνο στο κομμάτι της δουλείας μας, αλλά γενικά σε όλες τις προσωπικές και κοινωνικές μας υποχρεώσεις.

 

Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς όμως για να βγούμε από αυτό το “κάψιμο” και να επανέλθουμε στην καθημερινότητα μας;

 

Σύμφωνα με το Work and stress, υπάρχουν 5 βασικά βήματα που πρέπει να κάνει ένα άτομο, όταν αναρρώνει από την επαγγελματική εξουθένωση:

  1. Παραδοχή του “καψίματος” : Το πιο δύσκολο αλλά αρχικό και αναγκαίο βήμα που χρειάζεται να γίνει, είναι τα καταλάβουμε και να παραδεχτούμε την κατάσταση. Μόνο έτσι, αν και είναι δύσκολο να παραδεχτούμε μια δυσμενή κατάσταση, κρίνεται βασικότατη προϋπόθεση για να πάμε παρακάτω.
  2. Βάλτε απόσταση μεταξύ του εαυτού σας και των στρεσογόνων παραγόντων: Πάρτε τον χρόνο σας και διώξτε μακριά οτιδήποτε νιώθετε πως σας ενεργοποιεί τους στρεσογόνους αδένες σας. Η “απόσταση” μπορεί να είναι κάτι τόσο απλό, όπως όσο το να πάρετε άδεια από την εργασία σας. Μια άλλη λύση, είναι να κάνετε ένα ταξίδι μακριά, ή και κοντά για να αφιερώσετε λίγο χρόνο για τον εαυτό σας, για να ηρεμήσετε πραγματικά.
  3. Εστιάστε στην υγεία σας: Εκτός από τα κάνετε τα check-up σας και να δώσετε βαρύτητα στη διατροφή και στον ύπνο σας, υπάρχει πάντα η λύση του να κάνετε αυτό που σας βοηθάει εσάς να βρείτε τους εαυτούς σας. Αυτό μπορεί να σημαίνει μια επιπλέον ώρα ύπνου το βράδυ ή να μαγειρέψετε το αγαπημένο σας φαγητό ή το να βγείτε ένα βράδυ έξω με φίλους σας.
  4. Επαναξιολόγηση στόχων και προτεραιοτήτων: Αφού έχετε αρχίσει να νιώθετε καλύτερα, το επόμενο βήμα είναι να επαναξιολογήσετε τους στόχους και τις προτεραιότητες. Τι είναι αυτό που πρέπει πραγματικά να δίνετε τον χρόνο και την ουσία σας; Ίσως να ζητηθεί και η βοήθεια κάποιου ειδικού. Μια to do λίστα, είναι μια πρώτη και εύκολη λύση για τη διαχείριση των πρώτων καθηκόντων.
  5. Κάντε ένα διάλειμμα ή/και μια αλλαγή: Αφού, έχετε πατήσει το pause για λίγο στην καθημερινότητα, αμέσως μετά βρίσκεστε σε μία διαδικασία αναθεώρησης και κριτικής αλλά και συμβουλευτικής διαδρομής. Τώρα είναι η στιγμή που περιμένετε για να κάνετε την αλλαγή για τη ζωή σας.

Να θυμάστε να αγαπάτε και να προσέχετε τους εαυτούς σας.

Συντάκτης: Σοφία Ρουμελιώτη
Επιμέλεια κειμένου: Αγγελική Θεοχαρίδη