Φιλί, μία πράξη -χιλιάδες συναισθήματα σε λίγα δευτερόλεπτα. Για ποιο φιλί όμως μιλάμε; Για το φιλί της μάνας, το φιλί του/της συντρόφου σου, το φιλί στους κολλητούς σου, το φιλί σε ένα παιδί που κλαίει, το φιλί μιας νέας γνωριμίας και το φιλί του πιο δύσκολου αποχαιρετισμού.

Επομένως, ο λαός αναρωτιέται, μερικές φορές, αν οι συνθήκες σε κατευθύνουν στο να φιλήσεις ή να μη φιλήσεις. Το ερώτημα απαντάται διαφορετικά, ανάλογα με το πού βρισκόμαστε εκείνη τη στιγμή αλλά και με το ποιον έχουμε απέναντί μας. Γνωρίζουμε ότι σε διάφορα μέρη του κόσμου, υπάρχουν χαιρετισμοί ανάλογα με την κουλτούρα και τον τρόπο ζωής των ανθρώπων. Κι είναι ενδιαφέρον να δούμε, ποια είναι η «κουλτούρα του φιλιού» σε όλες τις ηπείρους του πλανήτη.

Ξεκινώντας από το φιλί των Εσκιμώων, των Ινούιτ, οι οποίοι ως ένδειξη αγάπης τρίβουν τις μύτες τους. Κάποιοι λένε πως το κανονικό φιλί αποφεύγεται, καθώς, λόγω του υπερβολικού κρύου, θα μπορούσε να παγώσει το στόμα τους. Όμως η αλήθεια είναι ότι αυτός ο ασυνήθιστος χαιρετισμός, που ονομάζεται ‘Kunik’, δεν έχει να κάνει με το φιλί. Πραγματικά, έρχονται τόσο κοντά στο πρόσωπο με σκοπό να μυρίσουν τα μαλλιά και τα μάγουλα του άλλου, ώστε την επόμενη φορά που θα βρεθούν να μπορούν να τους αναγνωρίσουν. Δεν είναι υπερβολικά γλυκό να ξέρουμε τη μοναδική μυρωδιά του διπλανού μας;

Παρόμοιος χαιρετισμός υιοθετείται και σε άλλες περιοχές του κόσμου, όπως στα Αραβικά Εμιράτα, μεταξύ ανδρών -πάντα-, όπου εκτός από την κλασική χειραψία, ένδειξη σεβασμού είναι και το ακούμπισμα των προσκέφαλων. Οι χαιρετισμοί προς τις γυναίκες, συνήθως απαγορεύονται εκτός αν πρόκειται για τη σύζυγο ή κάποια από την οικογένεια, για παράδειγμα τη μητέρα, αδερφή ή κόρη του άνδρα.

Εκτός από τα Αραβικά Εμιράτα, στη Νέα Ζηλανδία, ο χαιρετισμός των Μαουρί, παρουσιάζει ομοιότητες με τον χαιρετισμό των Ινούιτ. To ‘Hongi’, είναι η ένωση των μυτών για κάποια δευτερόλεπτα, και συμβολίζει την ανάσα της ζωής, καθώς έχει σκοπό να ενώσει τους ανθρώπους με το περιβάλλον. Άλλος ένα ιδιαίτερα όμορφος τρόπος να χαιρετίσεις τον φίλο σου, δε συμφωνείτε;

Στην Ιαπωνία, και σε άλλες περιοχές τις Ασίας, η σωματική επαφή δεν προτιμάται αλλά η υπόκλιση είναι ο χαιρετισμός που επιλέγεται τόσο σε επίσημες αλλά και φιλικές συναντήσεις. Τo ‘Ojigi’, είναι μια όρθια υπόκλιση με τα πόδια ενωμένα, ίσια την πλάτη και τα χέρια στα πλάγια του σώματος. Ανάλογα με το ύφος της περίστασης ή τον δέκτη της υπόκλισης, η κλίση μπορεί να είναι και βαθύτερη από 15 μοίρες.

Στην Ευρώπη, επιλέγεται πέρα από την τυπική χειραψία, το φιλί, όπου βρίσκεται στη διαδικασία του χαιρετισμού. Κυρίως πρόκειται για 2 φιλιά στα μάγουλα, εναλλάξ, από δεξιά προς τα αριστερά, ενώ στην Ιταλία, από τη Ρωμαϊκή περίοδο, προτιμάται από τα αριστερά προς τα δεξιά. Εκεί, για να μη χτυπήσουμε, προτιμάμε να ακολουθούμε τους ντόπιους. Στη Γαλλία, ανάλογα με την περιοχή, ο αριθμός των φιλιών μπορεί να φτάσει μέχρι και 4, ενώ Ολλανδία, Σλοβενία, Μοντενέγκρο προτιμώνται και 3 φιλιά. Το «Άγιο Φιλί» που προτάθηκε από τον Άγιο Παύλο, στο Βατικανό, είναι το φιλί στο μέτωπο, μεταφέροντας μια αγιοσύνη, συνήθως, τώρα πια, δίνεται από τη μητέρα προς τα παιδιά της.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στο Αφγανιστάν, ο χαιρετισμός μπορεί να φτάσει ως και 8 φιλιά στο μάγουλο, ενώ αντίθετα για τους μη λάτρες του φιλιού, μπορούν να επισκεφτούν τη Χιλή, την Αργεντινή, το Περού και την Κολομβία, όπου προτιμάται ένα μόνο φιλί.

Αναμφίβολα, το φιλί έχει και θεραπευτικές ιδιότητες, καθώς με τη διαδικασία του φιλιού, αυξάνονται τα συναισθήματα της ένωσης και του «μαζί», επομένως είναι μια δωρεάν μορφή θεραπείας για σύνδεση με τον σύντροφό μας. Επιπλέον, είναι γνωστό ότι με το φιλί απελευθερώνονται οι νευροδιαβιβαστές, χημικές ενώσεις, υπεύθυνες για τη μείωση του στρες και την ορμόνη της ευτυχίας. Άλλωστε, όπως λέει και ο Ντίνος Χριστιανόπουλος, «Το φιλί ενώνει πιο πολύ από το κορμί, για αυτό το αποφεύγουν οι πιο πολλοί».

Συντάκτης: Σοφία Ρουμελιώτη