Εκεί που νόμιζες πως πλέον είσαι εντάξει και πως όλα κυλούν σ’ έναν ρυθμό που εσύ είχες ορίσει, έρχεται ένα αφοπλιστικό και φουλ ερωτεύσιμο βλέμμα να τα διαταράξει όλα κι ένα τυχαίο άγγιγμα να δημιουργήσει σεισμό μέσα σου. Αρχίζεις ν’ αναρωτιέσαι αν αξίζει τον κόπο ν’ αφεθείς και να βγεις από τη βολή σου, έχοντας στο μυαλό σου ότι όσες φορές στο παρελθόν πήρες αυτή την απόφαση δεν είχε αίσιο τέλος. Με γνώμονα τη λογική κλίνεις προς το να μην ενδώσεις και να το προσπεράσεις, για να έχεις ήσυχο το κεφαλάκι σου.
Όταν στον πρότερο βίο σου είσαι καμένος από παρόμοιες περιπτώσεις, είναι λογικό κι επόμενο να έχεις γίνει καχύποπτος. Ο φόβος σ΄ ακολουθεί σε κάθε σου βήμα, η ανασφάλεια έχει πάρει τη θέση της σιγουριάς κι η έλλειψη εμπιστοσύνης έχει γίνει πια φίλη σου καλή. Θα πιάσεις τον εαυτό σου ν’ αναρωτιέται αν αξίζει να επενδύσεις σε κάτι -χωρίς να έχεις στοιχεία για να μην το κάνεις- κι έτσι να κάνεις βήματα πίσω, ή και να θυμώνεις και να κρατάς πείσματα εντελώς μονομερώς χωρίς να έχεις λάβει καν μια αφορμή για συμπεριφορές απαξιωτικές κι αποφευκτικές.
Σαφώς είναι ρίσκο, μη γνωρίζοντας ποιον ακριβώς έχεις απέναντί σου, να δίνεσαι στη σχέση, όπως άλλωστε είναι και για την άλλη πλευρά. Θέλει δουλειά, καθημερινή προσπάθεια, θέληση κι από τις δυο πλευρές. Είναι απόφαση να βουτήξεις στην αβεβαιότητα. Κι ακόμη κι αν δεν ξεκινήσει μια σχέση με φόβο ή καχυποψία κι είμαστε πιο ανοιχτοί στην ιδέα του έρωτα, ενδεχομένως να εμφανιστεί μια δεύτερη σκέψη αφού νιώσουμε μια σιγουριά δίπλα στον άνθρωπο που επιλέξαμε να ζήσουμε μαζί του, μια σκέψη που θα προκύψει ακριβώς από την οικειότητά μας αυτή.
Πόσο ασφαλής αισθάνεσαι στη σχέση σου;
Κάνε τώρα το τεστ!
Ιδανικό θα ήταν να είμαστε προετοιμασμένοι και για το αρνητικό σενάριο της ιστορίας που θα σημάνει τη λήξη του ρομάντζου μας, κάτι το οποίο περιγράφεται εύκολα στα λόγια. Απέχει όμως πολύ από την πραγματικότητα, ειδικότερα εάν έχουμε δεθεί και συνδεθεί σε μεγάλο βαθμό με τον συνοδοιπόρο μας. Είναι δύσκολο να παρθεί μια απόφαση λήξης, ακόμα κι αν είμαστε βέβαιοι ότι δεν μπορούμε να συνυπάρχουμε. Κι αυτός είναι κι ένας φαύλος κύκλος που μας ακολουθεί στις σχέσεις μας, και μας κάνει να κρατάμε τον φόβο αυτό σε οποιοδήποτε καινούριο βήμα.
Όπως και να έχει, πριν πάρουμε οποιαδήποτε απόφαση η οποία θα καθορίσει την ερωτική μας ζωή και τη χαρά που αφηνόμαστε να αισθανθούμε, οφείλουμε -κυρίως στον εαυτό μας- να κάνουμε μια προσπάθεια ν’ αποδεχτούμε πως τα στραβά θα υπάρξουν και δεν μπορεί κανείς να μας διαβεβαιώσει πως δε θα πληγωθούμε, ή πως τίποτα δε θα μας χαλάει. Αφού λοιπόν δούμε τη σχέση μας πραγματικά γι΄αυτό που είναι, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε και τα όριά μας, έτσι ώστε να τα γνωστοποιήσουμε και στον απέναντι. Με δυο λόγια, «είμαι ανοιχτός απέναντί σου, δε σε βλέπω ως εχθρό της ηρεμίας μου, όμως να ξέρεις πως αυτό κι αυτό για μένα σημαίνουν χωρισμό». Συνθήκες και συζητήσεις που είναι σημαντικό να επαναλαμβάνονται ανά διαστήματα, καθώς μεγαλώνουμε, ωριμάζει η σχέση κι αλλάζουν τα θέλω μας.
Η σχέση, ο έρωτας, η συντροφικότητα κι όσα συναισθήματα μάς γεννούν χαρά, είναι ιδανικό να κυλούν αβίαστα και χωρίς καμία απολύτως πίεση. Κι αν αυτό μπορεί να συμβεί κι από τις δυο πλευρές τότε σίγουρα η σχέση έχει πολλά να πει και να δώσει. Αν όχι, τότε δεν υπάρχει καν συζήτηση.
Θέλουμε και τη δική σου άποψη!
Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!
Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου