Τι είναι η αιδοιοπλαστική; Η χειρουργική επέμβαση μέσω της οποίας ο γιατρός προβαίνει στη σμίκρυνση των μικρών χειλέων του αιδοίου όταν εκείνα είναι υπετροφικά, ασύμμετρα ή υπερμεγέθη.
Ενώ σε χώρες του εξωτερικού θεωρείται μια συνηθισμένη χειρουργική επέμβαση, που γίνεται για ιατρικούς και για αισθητικούς λόγους, στην Ελλάδα μέχρι και πριν λίγα χρόνια θεωρούνταν ταμπού. Ευτυχώς ολοένα και μεγαλύτερο ποσοστό των γυναικών έχουν αντιληφθεί πως θέματα που χρήζουν διορθώσεως και που συνδέονται με την ψυχολογία τους και την καλή σεξουαλική τους ζωή δεν είναι θέματα που θα πρέπει να ντρέπονται.
Οι λόγοι που μια γυναίκα οδηγείται στη χειρουργική αυτή επέμβαση είναι είτε ψυχολογικοί είτε αισθητικοί. Το μέγεθος των χειλέων μπορεί να τις δυσκολεύει σε πράγματα της καθημερινότητάς τους, απ’ την αδυναμία τους να φορέσουν στενά ρούχα, να ασχοληθούν με ορισμένες μορφές άσκησης μέχρι να αισθάνονται πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή. Ακόμα ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που οδηγεί στη μεγέθυνση των χειλέων είναι ο τοκετός. Στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχει μια κληρονομική προδιάθεση που στη συνέχεια επιδεινώνει το πρόβλημα.
Ωστόσο στη σημερινή εποχή, με την εξέλιξη που υπάρχει στον ιατρικό χώρο και δη στο χώρο της πλαστικής χειρουργικής, δεν υπάρχει δικαιολογία για να μην προβαίνουνε οι γυναίκες σε ασφαλείς επεμβάσεις που θα τις κάνουν να αισθανθούν ποθητές και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για τον εαυτό τους.
Υπήρχε μια αντίληψη τα προηγούμενα χρόνια σχετικά με την πλαστική χειρουργική ότι είναι καθαρά για λόγους βελτίωσης της εικόνας και για κάποιους μάλιστα δε θεωρούνταν καν άσκηση ιατρικής. Είναι ωστόσο λάθος γιατί η ιατρική, ανεξαρτήτως ειδικότητας , μέσα απ’ τη βελτίωση της υγείας στοχεύει κι επιτυγχάνει και τη βελτίωση της ψυχολογίας του ασθενούς.
Επειδή, λοιπόν, κι η αιδοιοπλαστική είναι μια ιατρική χειρουργική επέμβαση, οι εξειδικευμένοι πλαστικοί χειρούργοι είναι εκείνοι που μέσω αυτής της επεμβάσεως θα δώσουν τη δυνατότητα στις γυναίκες να νιώσουν πιο σίγουρες για τον εαυτό τους. Πρόκειται, άλλωστε, για επέμβαση που γίνεται με την βοήθεια laser, η ανάρρωση είναι σύντομη και δεν αφήνει ουλές. Άρα η γυναίκα θα μπορεί μετά από αυτό να επανέρθει στις καθημερινές της δραστηριότητες χωρίς να παρουσιάζει κανένα πρόβλημα.
Τι είναι, όμως, αυτό που προκαλεί στις γυναίκες το άγχος ότι είναι ταμπού, ίσως και ντροπή, να φροντίσεις και να βελτιώσεις οτιδήποτε σε δυσκολεύει;
Ίσως μεγάλο βάρος φέρει ο τρόπος που μεγάλωσαν οι γυναίκες των προηγουμένων γενιών. Οι γυναίκες αυτές είχανε γαλουχηθεί με την άποψη ότι θα πρέπει να κρύβουν καθετί που δεν είναι πρέπον και σύμφωνο με τις αντιλήψεις που τους είχανε κατά κάποιο τρόπο επιβληθεί. Άλλωστε πρόκειται για γενιές που οικονομικά βασίζονταν στον άντρα και παρά τον αγώνα τους να μεγαλώσουν τα παιδιά τους και να κρατήσουν την οικογένεια ενωμένη δε δινότανε πάντα η πρέπουσα σημασία στο ρόλο τους. Απ’ την ώρα, ωστόσο, που βγήκαν στην αγορά εργασίας αισθάνθηκαν σίγουρες για το ποιες είναι και τι μπορούν να καταφέρουν. Όλα αυτά συντέλεσαν στο να αποδεχτούν τον εαυτό τους και να τον φροντίσουν. Αγάπησαν το σώμα τους, αγάπησαν το είναι τους.
Οι σημερινές γυναίκες είναι πιο εξοικειωμένες με θέματα αισθητικής και δεν υιοθετούν τα ταμπού που είχανε οι παλαιότερες γενιές. Γνωρίζουν πως οτιδήποτε δυσχεραίνει την καθημερινή τους ζωή θα πρέπει να διορθώνεται. Η άμεση πρόσβαση στο διαδίκτυο τις έφερε σε επαφή με τις αλλαγές που συντελούνται, ενημερώθηκαν για όσα απασχολούν τις γυναίκες παγκοσμίως, διεύρυναν τους ορίζοντές τους και συνειδητοποίησαν ότι η καλή ψυχολογία κι η αγάπη τους για το σώμα και την ψυχή τους είναι πάνω από όλα.
Δίνουν προσοχή στις ανάγκες τους, δεν έχουν ντροπές και σέβονται το κορμί τους. Δε στηρίζονται σε απαρχαιωμένες απόψεις και κρατάνε μονάχα εκείνα που θα τις κάνουνε ευτυχισμένες. Ελπιδοφόρο επίσης είναι το γεγονός ότι πλέον ολοένα και μεγαλύτερες γυναίκες αποφασίζουν να αλλάξουν οτιδήποτε τις κάνει ανασφαλείς και λιγότερο χαρούμενες. Αυτό δείχνει τη μεταστροφή των απόψεών τους και την επιθυμία να ζήσουν όπως αυτές θέλουν.
Οι γυναίκες, ανεξαρτήτως ηλικίας, θα πρέπει να μάθουν να ακούνε τις ανάγκες τους και να προέχει για αυτές η δική τους ικανοποίηση κι όχι των υπολοίπων. Όλα όσα τις απασχολούν δε θα πρέπει να τα καλύπτουν, αλλά να τα αντιμετωπίζουν κατά πρόσωπο και να απευθύνονται στους ειδικούς που θα τις βοηθήσουν να τα ξεπεράσουν. Γιατί όταν είναι εκείνες καλά τότε όλα μπορούν να αντιμετωπιστούν.
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη