«Αν θέλεις καλές σημειώσεις, τότε, φίλε μου, μία είναι η λύση: η Μαρία! Με λεπτομέρειες, καλογραμμένες, είναι –σου λέω– ό,τι πρέπει για να περάσεις το μάθημα!».
Και ναι, είστε οι φοιτητές με τις καλύτερες σημειώσεις σε όλη τη σχολή και φυσικά τα καλά νέα πάντα διαδίδονται γρήγορα! Δεν ήταν έμφυτο ταλέντο όμως, έχετε κοπιάσει για να μάθετε να τις κρατάτε όπως πρέπει, το έχετε μελετήσει το θέμα. Πώς κάποιοι άλλοι έχουν κάνει επιστήμη τα σκονάκια; Εσείς έχετε ανοίξει σχολή με το πώς μαθαίνω να γράφω τις καλύτερες σημειώσεις. Γιατί είστε και μελετηροί φοιτητές, θέλετε να περνάτε με την αξία σας τα μαθήματα και μπράβο σας!
Όμως είναι δύσκολοι οι καιροί, τα έξοδα πολλά και –μεταξύ μας– είναι ο κόπος σας κι ο χρόνος σας, είναι επομένως κακό να βγάλετε και κάτι από αυτές; Εντάξει, δεν είστε εκδικητικοί άνθρωποι, ούτε φιλάργυροι, όμως είναι η δική σας προσπάθεια και πρέπει κάπως να σας ανταποδώσουν τη διευκόλυνση που τους κάνετε.
Το σκεφτήκατε, το ξανασκεφτήκατε και το αποφασίσατε. Γιατί, ρε φίλε, να μην αποκομίσετε το κατιτίς κι εσείς; Εσείς ξημεροβραδιάζεστε στις αίθουσες της σχολής σας και με πολύ μεγάλη προσοχή ακούτε όσα ενδιαφέροντα –εντάξει, και λιγότερο ενδιαφέροντα–λένε οι καθηγητές. Εκπαιδευτήκατε στο τα φιλτράρετε και να αναγνωρίζετε τι είναι χρήσιμο να σημειωθεί και τι θεωρείτε απλώς χάσιμο χρόνου. Όταν οι άλλοι αράζανε στις καφετέριες χαλαρά με τάβλι και παρέα, εσείς ήσασταν στο μάθημα, πολλές φορές σε μια άδεια αίθουσα, με νυσταγμένο βλέμμα και μια βαρεμάρα να θέλει να σας αγκαλιάσει, αλλά εσείς να αντιστέκεστε.
Έχετε παλέψει να έχετε τις καλύτερες σημειώσεις, με χρωματισμούς που διακρίνουν τα σημαντικά απ’ τα λιγότερο σημαντικά. Με επιπλέον σχόλια πάνω στις σημειώσεις που έχετε κάνει. Έχετε μάθει να προλαβαίνετε τον καθηγητή που μιλάει, να γράφετε και να ακούτε όσα δεν έχετε ακόμα γράψει ενώ μπορείτε να κρίνετε αν είναι άξια σημασίας, συνεπώς απαραίτητα για να καταγραφούν. Τόσο επιμελείς κι οργανωτικοί που τελειώνοντας τη σχολή άνετα μπορείτε να απασχοληθείτε ως γραμματείς. Στενογραφία μάθατε, κρίση έχετε αποκτήσει, αυτό δε ζητάνε και στις αγγελίες εργασίας;
«Ενώ εσύ, συνάδερφε συμφοιτητή, τι έκανες για να περάσεις το μάθημα; Πόνεσε το χεράκι σου απ’ το γράψιμο; Αγάπησες τις σημειώσεις σου σαν παιδιά σου;». Αυτά σκεφτήκατε κι είπατε πως εννοείται πως θα βοηθήσετε για την εξεταστική αλλά με ένα μικρό αντάλλαγμα. Είναι κι αυτή η Black Friday που πέφτει τέλη του μήνα κι έχετε μείνει ρέστοι από λεφτά. Είναι που η ζωή είναι δύσκολη και πρέπει από νωρίς να μάθετε πως όλα έχουν ένα αντίτιμο. Έτσι σας έχουν πει κι έτσι πιστεύετε μέσα σας πως είναι το σωστό -τώρα αν είναι αλήθεια αυτό ή μια αλήθεια που σας έχουν κάνει να πιστεύετε, είναι ένα άλλο θέμα. Στη φάση που βρίσκεστε αυτό που προέχει είναι να περάσουν κι οι υπόλοιποι το μάθημα κι εσείς, σαν καλοί Σαμαρείτες, θα συνεισφέρετε∙ με ένα μικρό όμως αντάλλαγμα αυτή τη φορά. Άλλωστε, όλα είναι δούναι και λαβείν.
Σαν αποφοιτήσετε θα καταλάβετε πως αυτό το «δούναι και λαβείν» είναι μια σκληρή καθημερινότητα που σας κάνει κι εσάς σκληρούς και ξένους, Τώρα, όμως, δεν το βλέπετε έτσι, αλλά απλώς ως μια επ’ αμοιβή προσφορά που αποτελεί και κίνητρο για να κάνετε ακόμα καλύτερες σημειώσεις και να γίνεστε ακόμα περισσότερο δημοφιλείς. Είστε τόσο περιζήτητοι που δεν προλαβαίνετε να απαντάτε σε ερωτήματα συμφοιτητών για το αν μπορούνε να χρησιμοποιήσουν τις σημειώσεις σας. Είναι και το μάθημα δύσκολο, οπότε όλα συνηγορούν στο να ζητήσουν τη βοήθειά σας.
Αν πιστεύετε πως δεν είναι κακό να βοηθάτε με αντίτιμο, τότε δεν υπάρχει κάτι να σας εμποδίζει να το κάνετε κι αν μάλιστα η χρηματική ανταμοιβή είναι σημαντική, τότε δύσκολα θα πείτε «όχι» σε αυτήν. Σίγουρα, είναι ο δικός σας κόπος και δουλέψατε για να το κάνετε, παρ’ όλα αυτά φροντίστε να μην ξεχάσετε ποτέ πως αν πιστεύετε πως όλα πρέπει να έχουν έναν αντίτιμο, τότε δε θα μάθετε ποτέ τον πραγματικό λόγο που υπάρχετε: για να προσφέρετε.
Θα μπείτε σε έναν επαγγελματικό χώρο αύριο και θα έχετε μέσα στο μυαλό σας πως αν είστε καλοί θα πρέπει να σας πληρώνουν ακριβά. Θα κάνετε μια σχέση και θα απαιτείτε να σας δίνουν ακριβώς όσα δίνετε. Θα λέτε στον εαυτό σας πως εσείς αυτό που θέλετε είναι να βοηθάτε τους άλλους, όμως θα κοροϊδεύετε εσάς. Γιατί αυτό που θα έχετε μάθει είναι να πουλάτε τα πάντα, ακόμα κι εσάς τους ίδιους.
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη