Σίγουρα σας έχει τύχει κάποιος δικός σας άνθρωπος να σας ζητήσει να πείτε την γνώμη σας σχετικά με ένα θέμα ή έχετε εσείς ζητήσει να σας πούνε την γνώμη τους. Μέχρι εδώ όλα καλά. Όμως πώς μπορούμε να διακρίνουμε μια απλή συμβουλή από την προσπάθεια κάποιου να επιβάλει τη δική του άποψη;
Αν είμαστε στεναχωρημένοι ή προβληματισμένοι τότε εκείνη την στιγμή είμαστε πιο ευάλωτοι και ίσως να δείχνει εύκολο να μας πείσει κάποιος για την ορθότητα της δικής του άποψης. Κάποιος θα έλεγε πως δεν μπορεί κανείς να μας επιβάλει τη γνώμη του και πως είναι δική μας υποχρέωση να φιλτράρουμε ό,τι ακούμε και να επιλέγουμε τι απ’ αυτά θα κρατήσουμε, ωστόσο θα διαφωνήσω μιας και ο άνθρωπος κατά περιόδους μπορεί να γίνει ευάλωτο ον. Και πριν αντιδράσετε θα σας πω ότι ο μόνος τρόπος να μην μπορεί κανείς να μας χειραγωγήσει είναι η εσωτερική μας ενδυνάμωση, αλλά αυτό σημαίνει ότι πλέον αναγνωρίζουμε το πρόβλημα και προσπαθούμε να κάνουμε κάτι για την επίλυσή του. Όμως ας το αφήσουμε αυτό προς το παρόν, ίσως γιατί ο καθένας μας έχει τον δικό του τρόπο να χειρίζεται κάθε κατάσταση.
Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που είναι πολύτιμοι, η οικογένεια μας, οι στενοί μας φίλοι. Κι όμως κάποιοι απ’ αυτούς τους δικούς μας ανθρώπους μπορεί να είναι αρκετά αυταρχικοί ή απόλυτοι και να θεωρούν πως έχουν το αλάθητο και πως όσο κι αν ψάξουμε καλύτερη συμβουλή απ’ τη δική τους δεν θα βρούμε πουθενά.
Δεν ξέρω αν σας τρομάζει η λέξη ευάλωτος, όμως η προσωπική σας αδυναμία να βρείτε μια λύση, με αποτέλεσμα να αναγκαστείτε να καταφύγετε σε ανθρώπους που νιώθετε κοντά σας προκειμένου να ζητήσετε τη συμβουλή τους -και πολύ καλά κάνετε- ίσως και να χρειάζεται φιλτράρισμα. Ίσως πρέπει να κατανοείτε βαθύτερα τι σας προτείνει κάθε απ’ τα πρόσωπα που στα οποία απευθύνεστε, γιατί, ακόμα κι σας αγαπάνε ειλικρινά και θέλουνε και προσπαθούν να σας βοηθήσουν, καθένας έχει τη δική του οπτική και βλέπει την κατάσταση απ’ τη δική του γωνία. Το πρόβλημα, όμως, το αντιμετωπίζετε εσείς και έχετε τον χαρακτήρα σας, που είναι μοναδικός. Οπότε θα σας έλεγα να ακούτε με προσοχή ό,τι έχουν σας πούνε, αλλά να επιλέξετε εσείς τι απ’ αυτά θα κρατήσετε και θα λάβετε υπόψιν σας. Σίγουρα κάποιοι θα επιχειρήσουν να σας επιβάλουν την γνώμη τους και όχι κατ’ ανάγκη αυταρχικά, αλλά συχνά με ωραίο, μελιστάλαχτο και γεμάτο επιχειρήματα τρόπο. Εκεί είναι που πρέπει να προσέξετε ακόμα περισσότερο.
Δεν ήμουν σίγουρη όταν ξεκίνησα να γράφω αυτό το άρθρο, αν ήθελα να αναφερθώ σε επιστημονικά τεκμηριωμένα στοιχεία. Θαρρώ πως ο καλύτερος τρόπος να αποδεχτούμε ή να απορρίψουμε κάτι είναι η εμπειρία μας. Άλλωστε όλοι μας έχουμε βρεθεί σε καταστάσεις που μας επιβλήθηκε κάτι χωρίς να το συνειδητοποιήσουμε ή βρεθήκαμε υποχείριοι κάποιου που μας τραυμάτισε ψυχικά, ενός ατόμου -μαριονέτας.
Μερικές φορές η νουθεσία και η συμβουλή συγχέονται μεταξύ τους, γιατί οι άνθρωποι σε δύσκολες για εκείνους στιγμές αναζητούν βοήθεια, και η πολυπόθητη λύση θα τους κάνει να νιώσουν καλύτερα, έστω κι αν συνοδεύεται από μια τάση επιβολής. Ίσως και να έχουν την ανάγκη να είναι ευάλωτοι, μιας και φοβούνται την διαδικασία που απαιτείται για την εσωτερική τους ενδυνάμωση. Όμως κανείς δεν μπορεί να σας επιβληθεί, φραστικά ή σωματικά, αν εσείς δεν το επιτρέψετε και αν έχετε προαποφασίσει πως ζητάτε απλώς μια γνώμη και όχι μια έτοιμη λύση.
Γνώμη, συμβουλή ή όπως αλλιώς θέλετε να το πείτε, σημαίνει να δέχεστε καταιγισμό σκέψεων σχετικών με το πρόβλημά σας, να τις αξιολογείτε και να δείτε πώς μπορούν να συνδυαστούν μεταξύ τους για να σας βοηθήσουν. Μέσα από αυτή τη διαδικασία έχετε τον χρόνο με καθαρό μυαλό να διακρίνετε τις συμβουλές απ’ τις νουθεσίες.
Κάποιοι έχουν επιλέξει να μην ζητάνε την γνώμη κανενός και να επιλύουν τα προβλήματα μόνοι τους. Αν ωστόσο χρειάζεστε και μια δεύτερη άποψη, να θυμάστε πως τα θέματα πρέπει να επιλυθούν από εσάς, πως εσείς έχετε τον τελευταίο λόγο κι οι διαφορετικές εικόνες και γνώμες, θα σας βοηθήσουν απλώς να ολοκληρώσετε το παζλ.
Μην παραπονιέστε ότι υπάρχουν άτομα που προσπαθούν να σας επιβάλουν τη γνώμη τους, γιατί αν συμβαίνει κάτι τέτοιο φταίτε εσείς που το έχετε επιτρέψει. Σε κάθε κατάσταση που μας προβληματίζει πρέπει να παίρνουμε τον χρόνο μας και να προσπαθούμε να την αντιμετωπίσουμε με ηρεμία.
Οι άνθρωποι δεν αλλάζουν πάντα και εκείνος που επιβάλλει αντί να συμβουλεύει δεν θα αλλάξει εύκολα, οπότε η αλλαγή πρέπει να γίνει από εσάς. Δεν μπορείτε να κρίνετε κανέναν, αλλά στον εαυτό σας έχετε αυτό το δικαίωμα, πάντα με αγάπη και διάθεση αυτοβελτίωσης, και να θυμάστε πως ακόμα κι εκείνοι που προσπαθούν να σας νουθετήσουν, δεν σημαίνει πως δεν σας αγαπούν. Ίσως απλώς να δείχνουν την αγάπη αυτή με λάθος τρόπο. Άλλωστε ποτέ μην ξεχνάτε πως πάντα καταφεύγουμε σε όσους αγαπάμε και μας αγαπάνε προκειμένου να μας στηρίξουν, άρα τα λόγια τους δεν μπορεί παρά να κρύβουν το ενδιαφέρον και την ανησυχία τους, έστω κι αν δεν προβάλλεται πάντα με τον σωστό τρόπο.
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.