Ένας χωρισμός μπορεί να κάνει αυτόν που τον βιώνει θλιμμένο, να ρουφήξει όλη του την ενέργεια και πολλές φορές να κλονίσει, από την αυτοπεποίθησή του μέχρι και την εμπιστοσύνη του στους άλλους- ειδικά αν πήρε την απόφαση να χωρίσει, όχι επειδή το ήθελε, αλλά επειδή αναγκάστηκε να το κάνει. Όταν υπάρχουν ακόμη συναισθήματα μεταξύ δυο πρώην, όμως, είναι πολύ πιθανό να προκύψει κάποια επικοινωνία που θα φέρει μια προσπάθεια ή ένα ενδεχόμενο επανασύνδεσης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο θυμός, τα πληγωμένα αισθήματα, ή οι ευθύνες έχουν αποδοθεί, έχουν ξεπεραστεί ή γίνονται κατανοητά. Κι αν είσαι εσύ αυτός που έφταιξε κι είστε ένα βήμα πριν το ξαναπροσπαθήσετε, τότε τι γίνεται;

Το μόνο σίγουρο είναι πως ακούγοντας ότι τελικά ο άνθρωπος που αγαπάς αποφάσισε να σε συγχωρήσει, αισθάνεσαι μια ανακούφιση. Το ότι αποφάσισε να σου δώσει μια ευκαιρία να είστε μαζί, ενδεχομένως να γεννήσει κι ευγνωμοσύνη, όμως είναι λογικό να σε κάνει και να αγχώνεσαι, μιας και τώρα η κατάσταση βρίσκεται περισσότερο στα δικά σου χέρια.

Βασικές παγίδες που μπορεί να πέσει κανείς σε μια προσπάθεια επανασύνδεσης, είναι οι εξής δύο. Η πρώτη, αφορά το να έχεις μια διαρκώς ενοχική στάση, προσπαθώντας να κρατήσεις το ταίρι σου ικανοποιημένο ρίχνοντας εσένα ή πιέζοντάς σε να κάνεις πράγματα που δε θες. Η δεύτερη είναι να βιαστείς να γυρίσεις. Συνεπώς πριν δεχτείς να γυρίσεις σε πρώην πρέπει να κάνεις πρώτα στον εαυτό σου την ερώτηση «θέλω πραγματικά να είμαστε μαζί;». Αν η απάντηση στην ερώτηση αυτή είναι ναι, τότε παρακάτω θα δεις κάποια tips ώστε να αρπάξεις την ευκαιρία που σας δόθηκε ξανά στο έπακρο, κάνοντας μια ουσιαστική νέα αρχή.

 

 

1. Δεν το πιάνετε από εκεί που το αφήσατε

Μπορεί ναι μεν να ξανά μπήκες σε σχέση, όμως ο σύντροφός σου ενδεχομένως να κρατάει άμυνες. Βγάλε αρχικά από το μυαλό σου την ιδέα ότι «το πιάνουμε από εκεί που το αφήσαμε», κι αντικατάστησέ το από το «κάνουμε μια νέα αρχή». Όλα τα προνόμια που είχες προ χωρισμού τα είχες επειδή τα κέρδισες και το επίπεδο της σχέσης σας ανέβηκε πριν το γκρεμίσετε. Μη θεωρείς δεδομένο ότι θα τα βρεις όλα όπως τα άφησες. Μπορεί για παράδειγμα η εμπιστοσύνη που υπήρχε προ χωρισμού να μην υπάρχει πια από τη μεριά του συντρόφου σου, γιατί οι αμφιβολίες κι οι ανασφάλειες πήραν τη θέση της. Κι εδώ οι κινήσεις πανικού και τα μεγάλα λόγια δεν πιάνουν. Αντιθέτως, το να μην έχεις προσδοκίες βοηθάει αρκετά.

 

2. Καβγάδες μεν με ουσία δε

Μετά την επανασύνδεση αργά ή γρήγορα όλο και κάποιος καβγάς να προκύψει, σημαντικός ή μη. Σκοπός όμως είναι να μην μπείτε στη διαδικασία να τσακωθείτε για κάτι που έχετε ξανά τσακωθεί στο παρελθόν λέγοντας τα ίδια. Επαναλαμβάνοντας τον ίδιο καβγά, μπορεί να δείξεις στον άλλον πως δεν έχει αλλάξει κάτι από αυτά που σας απομάκρυναν την πρώτη φορά, και πως δεν έδωσες ποτέ βάση σε όσα σου επισήμανε και πως εν τέλει δεν υπάρχει διάθεση για επικοινωνία. Για τον λόγο αυτό, φρόντισε να είσαι έξτρα προσεκτικός όσον αφορά θέματα «ευαίσθητα» για τη σχέση σας, κι απόφυγε πρόσωπα ή καταστάσεις που ξέρεις πως σας έφεραν εμπόδια ή εντάσεις στο παρελθόν. Θίξε τα αν τα θεωρείς σημαντικά, μα με διάθεση «με προβληματίζει αυτό, ποια είναι η γνώμη σου;». Είναι φοβερά σημαντικό να νιώσει το ταίρι σου σύμμαχός σου κι όχι αντίπαλος.

 

3. Εφόσον έφταιξες μη μειώνεις την ευθύνη σου

Ο άνθρωπος που σου έδωσε την ευκαιρία, νιώθει ακόμη πληγωμένος μέσα του από σένα, γι’ αυτό και στην αρχή της επανασύνδεσής σας μπορεί να είναι απόμακρος και διστακτικός. Ενδεχομένως να γίνει κι αμυντικός, προσπαθώντας να σου ρίξει την ευθύνη που ένιωσε ότι δεν πήρες στον χωρισμό σας. Σε όλη αυτή τη συζήτηση μην είσαι ο τύπος του «συγγνώμη αλλά…» προσθέτοντας μια δικαιολογία για όσα έκανες. Από την άλλη θα είχες κι εσύ όντως λογικά παράπονα από μεριάς σου, τα οποία και δεν πρέπει να κάνεις στην άκρη από φόβο ότι δε δικαιούσαι τίποτα. Γενικώς δε γίνεται ο ένας να χτυπάει κι ο άλλος διαρκώς να αμύνεται. Και τα δυο είναι λάθος και δεν πάτε να χτίσετε μια σχέση εκδικητική. Πες το λοιπόν αυτό, μαζί με την ευθύνη που θα αναλάβεις, δίνοντας το βήμα στον σύντροφό σου να πάρει με τη σειρά του κι εκείνος κομμάτι της.

 

4. Ο έρωτας δεν (ξανά)χτίζεται με δηθενιές

Εφόσον βεβαιωθήκατε πως αισθήματα υπάρχουν ακόμη από τη πλευρά και των δύο, φρόντισε αυτό να μην ξεχαστεί, και να μη θεωρηθεί αυτονόητο και δεδομένο. Από τη στιγμή που δεχτήκατε να κάνετε μια νέα αρχή, κάν’τε την όντως. Μια μικρή κίνηση, όπως για παράδειγμα δίνοντας στο ταίρι σου λουλούδια τη στιγμή που πας να το πάρεις για να πάτε κάπου για φαγητό, ή προτείνοντας να πάτε για ποτό σε ένα μέρος έκπληξη, ή ψάχνοντας νέα στέκια να πίνετε το καθιερωμένο σας καφέ. Τα μικρά πράγματα που ξεφεύγουν από τα καθημερινά, ανανεώνουν τη σχέση κι είναι σίγουρα καλό σημάδι καθώς χτίζουν νέες βάσεις και συνήθειες, που ορίζουν τη σχέση εξ αρχής χωρίς να είναι προμελετημένα ή σχεδιασμένα. Άλλωστε το να προσπαθήσετε να επαναφέρετε τα παλιά σας, μάλλον θα οδηγήσει ξανά στον χωρισμό, αφού κάτι δε λειτουργούσε.

 

Ο δρόμος του να κάνεις κάποιον να ξανανοιχτεί και να ξανά εμπιστευτεί μετά από έναν επίπονο και δύσκολο χωρισμό, είναι μακρύς και δύσβατος, παρ’ όλα αυτά δεν είναι ακατόρθωτο το να το πετύχεις. Η αγάπη και η θέληση είναι βασικά κι αναγκαία στοιχεία ώστε να γίνει εφικτό. Ύστερα, μπαίνει ο χρόνος που κάνει τη δουλίτσα του, όσο οι άνθρωποι αγαπιούνται. Κι έτσι ναι, έχουμε συνταγή για επανασύνδεση που σίγουρα θα πιάσει!

 

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Ελένη Τ.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου