Οι νευροεπιστήμονες μέσα από διάφορες έρευνες έχουν καταφέρει να αποδείξουν ότι ο νους είναι ο εγκέφαλος σε λειτουργία. Αυτό σημαίνει ότι αυτό που είμαστε κι ο τρόπος που σκεφτόμαστε, είναι όλες οι πληροφορίες που συλλέξαμε κι αποθηκεύσαμε στη μνήμη μας, ύστερα από την επεξεργασία που έκανε ο εγκέφαλός μας. Κάθε φορά που μαθαίνουμε κάτι νέο ο εγκέφαλός μας αλλάζει ανατομικά, που σημαίνει ότι ανάλογα με τις εμπειρίες μας και τις γνώσεις μας κρίνεται η δομή του κι ο τρόπος που δουλεύει το κάθε τι μέσα του.

Η θεωρία του τρισυπόστατου εγκεφάλου (Triune brain), είναι αυτό που με απλά λόγια λέμε «οι 3 εγκέφαλοί μας», καθένας εκ των οποίων έχει τη δική του δουλίτσα μέσα στο κεφάλι μας. Στην ουσία έχουμε ένα και μοναδικό μυαλό, το οποίο όμως με βάση τη θεωρία αυτή αποτελείται από τρία διαφορετικά κομμάτια: τον νεοφλοιό (neocortex), το μεταιχμιακό σύστημα (limbic brain), και το reptilian (=ερπετικό) brain (basal gaglia). Και τώρα, επειδή το παρακάναμε με τις επιστημονικές ορολογίες, ας μιλήσουμε λιγάκι πιο απλά. Γενικεύοντας τη θεωρία αυτή λοιπόν συμπεραίνουμε ότι το ένα κομμάτι του εγκεφάλου μας είναι εκείνο που αφορά την απόκτηση των γνώσεων, το δεύτερο είναι εκείνο που επεξεργάζεται τη γνώση, και το τρίτο αυτό το οποίο μας κάνει να θυμόμαστε τη γνώση βάζοντάς τη στη ζωή μας.

 

1. Σκέφτομαι

Το neocortex brain είναι το μέρος του εγκεφάλου το οποίο ενεργοποιείται όταν κάνουμε σκέψεις. Συλλέγει τις πληροφορίες που μας δίνει το περιβάλλον γύρω μας κι όταν αυτές αποθηκεύονται, γίνονται γνώσεις. Αυτό είναι το κομμάτι που ευθύνεται για το ότι ξέρουμε να μιλάμε τη μητρική μας ή άλλες γλώσσες, για το ότι ξέρουμε μαθηματικά, γεωγραφία, γενικότερα για όσα μάθαμε διανύοντας τη ζωή μας. Είναι επίσης το κομμάτι που μας βοηθάει ν’ αντιλαμβανόμαστε -δηλαδή να επεξεργαζόμαστε- όσα βλέπουμε, ακούμε, νιώθουμε τα δεύτερα πριν κάνουμε μια σκέψη.

 

2. Πράττω

Γνωρίζουμε ήδη ότι πριν γίνει μια πράξη, γίνεται μια σκέψη η οποία προκύπτει μέσα από δουλειά του εγκεφάλου. Ωστόσο, η συμπεριφορά του καθενός μας, ο χαρακτήρας μας κι ο τρόπος που διαχειριζόμαστε τα συναισθήματα είναι πράγματα που μας οδηγούν σε πράξεις επίσης, πράγματα τα οποία έχουμε μακροπρόθεσμα, που προέκυψαν από το μυαλό μας- από το μεταιχμιακό σύστημά του συγκεκριμένα. Ειδικότερα, το μεταιχμιακό σύστημα είναι αυτό που ελέγχει τη συμπεριφορά μας, αφού πρώτα επεξεργαστεί τις γνώσεις και τις σκέψεις μας. Συνεπώς, το neocortex λαμβάνει την πληροφορία και το limbic αποφασίζει αν θα υιοθετήσουμε την πληροφορία αυτή στη ζωή μας, αν τελικά δηλαδή την κάνουμε κομμάτι μας.

 

3. Είμαι

Το reptilian brain είναι το κομμάτι του μυαλού μας που είναι υπεύθυνο για τις συνήθειές μας, η συμπεριφορά μας δηλαδή που υπάρχει ασυνείδητα. Είναι αυτό που αποτελείται από όλα μας τα ένστικτα και τις παρορμήσεις και το χρησιμοποιούμε όταν κάνουμε πράξεις χωρίς ιδιαίτερη σκέψη, κυρίως γιατί απλά έχουμε την ώθηση. Επειδή όμως δεν υπάρχει πράξη χωρίς σκέψη, αυτό που στην πραγματικότητα κάνουμε, μ’ αυτό το μέρος ενεργοποιημένο, είναι ότι χρησιμοποιώντας τη σκέψη-γνώση για την οποία δούλεψαν τα άλλα δύο κομμάτια, δρούμε με τη μνήμη έστω κι ασυνείδητα. Θυμόμαστε, δρούμε άρα υπάρχουμε.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Ελένη Τ.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου