Γιαγιά∙ στη θύμησή της μας έρχονται αναμνήσεις με μια μυρωδιά από κουλουράκια και κέικ. Μια δεύτερη μαμά, ίσως λίγο πιο υπερβολική απ’ την πρώτη, κάπως πιο προστατευτική -ίσως επειδή δε μας χαίρεται όσο θα ‘θελε.Έχεις ακούσει τη φράση «του παιδιού σου το παιδί, δύο φορές παιδί σου»; Ε, λοιπόν, καταλαβαίνεις γιατί ισχύει.

Κι όταν όλα γύρω αλλάζουν, η τεχνολογία μας τρέχει κι εμείς κυνηγάμε μια ζωή που φεύγει σαν τον άνεμο, εκείνη μένει πάντα εκεί, με το ίδιο ενδιαφέρον και την ίδια αγάπη. Α, και με τις ίδιες ατάκες. Διαχρονικές και προστατευτικές ατάκες, σαν να τις έχει κατοχυρώσει, σαν να μην μπορείς να τις ξεστομίσεις αν δεν είσαι γιαγιά. Όταν ήσουν μικράκι δεν πολυέδινες σημασία, στην αντιδραστική εφηβεία σε τσάτιζαν λίγο, με όταν μεγάλωσες είδες το νοιάξιμο πίσω απ’ όλες αυτές.

Ας δούμε τις πέντε πιο κλασικές, λοιπόν.

1. «Έχε τα μάτια σου δεκατέσσερα, παιδί μου!»

Πρόσεχε, δηλαδή. Σχεδόν από πάντα θυμάσαι ν’ ακούς αυτήν την ατάκα. Τα πρώτα χρόνια δεν την παίρνεις τόσο στα σοβαρά, κι ας γνωρίζεις την έννοιά της, ακόμα δεν αναγνωρίζεις τους κινδύνους. Εκείνη, όμως, ξέρει και σου κρούει τον κώδωνα. Θα σου πει να φυλάγεσαι, κι αυτό όχι γιατί δε σ’ εμπιστεύεται αλλά γιατί το άγχος της να ‘σαι καλά είναι ένα κομμάτι της αγάπης της. Ολόκληρο το νοιάξιμο του κόσμου βρίσκεται πάντα μέσα σε αυτή τη μικρή πρότασή της.

2. «Να φας όλο το φαγητό σου, για να μεγαλώσεις!»

Δεν την ενδιέφερε ποτέ η ηλικία σου, δεν την ένοιαζε αν ήσουν 10, 20, 30 ή 40 χρονών, είσαι πάντα το μικρό της εγγονάκι. Για εκείνη, εξάλλου, κάθε μέρα μεγάλωνες, ψήλωνες κι ομόρφαινες. Δε θυμάσαι που σου έλεγε συνέχεια «Καλέ, πώς μεγάλωσες έτσι, πώς ψήλωσες!» κι ας είχε να σε δει μόλις δυο μέρες; Ή μήπως ξέχασες τις φορές που σε έβρισκε πιο αδυνατισμένο από ποτέ, ακόμα κι όταν είχες στρογγυλέψει κι ήθελες να κάνεις δίαιτα; Για εκείνη πάντα θα χρειάζεσαι λίγο παραπάνω φαγητό, κι όταν πρόκειται για τις νοστιμιές που φτιάχνει με τα χεράκια της, με τόση αγάπη, μόνο για να σ’ ευχαριστήσει, ε, δε λες «όχι».

3. «Να γυρίσεις πριν νυχτώσει!»

Αχ, αυτό το πριν νυχτώσει. Η νύχτα μοιάζει πολύ μεγάλη και πολύ επικίνδυνη, η τηλεόραση ενημερώνει για όλα τα τέρατα που γίνονται πρωί-βράδυ, μα εκείνη  επιμένει να φοβάται μόνο τη νύχτα. Ανησυχεί μην της πάθεις τίποτα, μη χαθείς, μη σε απαγάγουν. Γιατί, ως γνωστόν, οι κακοί βγαίνουν μόνο τη νύχτα -μάλλον θα ‘ναι βρικόλακες.

4. «Θα κρυώσεις, βάλε κάτι πάνω σου!»

Τι κι αν έχεις ντυθεί σαν κρεμμύδι, τι κι αν φοράς το πιο ζεστό μπουφάν που υπάρχει και δυο ζευγάρια κάλτσες, για εκείνη είναι σαν να μη φοράς τίποτα. Αν πάλι κάνεις κάνα αστείο κι εμφανιστείς μπροστά της με τζιν με σκισίματα, ετοιμάσου για επικούς διαλόγους. «Γιαγιά, έτσι είναι η μόδα σήμερα», να της λες, κι εκείνη να σου απαντάει «Ποια είναι αυτή η μόδα, να ‘ρθει σε μένα, να της πω πως κρυώνω που σε βλέπω έτσι».

5. «Πρόσεχε τις παρέες σου!»

Πρόσεξε ποιους συναναστρέφεσαι. Καμία φορά, χωρίς να το καταλάβουμε, υιοθετούμε ενδιαφέροντα τρίτων, συνήθειές τους κι αξίες. Ζούμε σε έναν κόσμο που ακόμα κι εκείνοι που έχουμε επιλέξει ως κοντινούς μας δεν έχουν πάντα την καλύτερη διάθεση απέναντί μας, δε μας νοιάζονται όσο θέλουμε να πιστεύουμε, ενώ κάποτε καταλήγουν επιβλαβείς για την ψυχική μας υγεία. Δεν έχει άδικο, λοιπόν, που ανησυχεί. Προσπαθεί να μας προστατεύσει από  χειριστικούς συντρόφους και δήθεν φίλους.

Κι αυτό ήταν μόνο το top 5 των φράσεών της. Φράσεις επαναλαμβανόμενες, γεμάτες γνήσιο ενδιαφέρον. Φοβάται κι ανησυχεί, γιατί μας αγαπά και κάποτε γίνεται υπερβολική γιατί δε θέλει να πληγωθούμε ποτέ.

Γιατί γιαγιά θα πει προστάτης!

 

Συντάκτης: Σταματία Μάστορα
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη