Άραγε, υπάρχει πιο ωραίο συναίσθημα από το να μπορείς να κουμαντάρεις τα συναισθήματά σου με μοχλό; Πώς θα σου φαίνονταν εάν η ζωή μπορούσε να ελεγχθεί από διακόπτες; Εξαρτήματα συναισθημάτων, διάθεσης, όρεξης; Στις καλές σου να τον ανεβάζεις στο on και στις κακές σου να κατεβάζεις στο off. Να μπορείς δηλαδή κατά αυτόν τον τρόπο να προετοιμάζεις τους γύρω σου για τυχόν δυσαρέσκεια, θυμό, ή ό, τι άλλο προκύψει στην τελική βρε αδερφέ.
Από μικρή ηλικία μπαίνουμε στη διαδικασία επιλογής. Επιλέγουμε μόνοι μας τι θα φορέσουμε, τους φίλους μας, αλλά και τους συντρόφους μας. Σίγουρα, η κάθε επιλογή έκτοτε είχε και τα αρνητικά της. Πόσες φορές θα έχεις ακούσει από το στόμα της Ελληνίδας γιαγιάς -αλλά και μάνας- να προσέχεις τις επιλογές σου; Να σκέφτεσαι πριν βάλεις κάποιον στη ζωή σου αλλά και πριν τον βγάλεις;
Ένας από τους ρεαλιστικούς διακόπτες που έχουμε στη ζωή και μπορούμε ανά πάσα στιγμή να ενεργοποιήσουμε είναι εκείνος των social media όπου στο λεπτό μπορείς με την άκρη του δαχτύλου σου να πατήσεις πάνω στο στο μικρό μπλε παραθυράκι που γράφει «να μην ακολουθώ» ή όπως λένε οι φίλοι μας οι Άγγλοι, του γνωστού unfollow και να κανείς τη ζωή σου πιο απλή, δίχως λάθος επιλογές. Παρακάτω λοιπόν, θα βρεις 5 λόγους για να κάνεις κάποιον unfollow και γιατί δεν έχεις να δώσεις εξηγήσεις.
1. Ανενεργός λογαριασμός
Τελικά, ίσως να υπάρχει και κάτι άλλο, πιο βαρετό από τη καφετέρια των social Media και αυτό δεν είναι άλλο από εκείνους τους λογαριασμούς που δε δίνουν σημάδια ζωής στον κόσμο του ίντερνετ αλλά δε λένε να διαγράψουν το προφίλ τους. Και όχι μόνο σε βάζουν σε σκέψεις να ενδιαφερθείς ίσως για το τι συμβαίνει αλλά σε βάζουν και στο δίλημμα, «θα συνδεθεί ποτέ ξανά ή τζάμπα τον ακολουθώ 10 χρόνια;». Και ξέρεις πώς είναι να ακολουθείς κάποιον που δε συνδέεται ποτέ; Σαν να ψήφισες για πρωθυπουργό της χώρας κι αυτός να μη βγήκε ποτέ στα 4 χρόνια κυβέρνησης να κάνει μια μικρή τόσο δα δήλωση. Δεν τον ξαναψηφίζεις απλά. Θα πας έξω από τη βουλή να του πεις γιατί; Δε νομίζω.
2. Δικαίωμα
Όπως και στη Real life, έτσι και στη ζωή του Social Media, έχεις το δικαίωμα να κανείς πράγματα τα οποία σε κάνουν να νιώθεις καλύτερα- χωρίς να βγαίνεις εκτός νόμου. Ας πούμε, εάν θέλεις να σχολιάσεις κάτω από μια φωτογραφία, μπορείς να σχολιάσεις και να πεις τη γνώμη σου. Ή εάν θέλεις να διαγράψεις κάποιον έχεις το δικαίωμα να το κανείς, όπως κι ο άλλος χρήστης επίσης. Κι αυτό αναγράφεται ακόμη και στους όρους και προϋποθέσεις των λογαριασμών. Έχεις ένα Point παραπάνω. Το γράφει το συμβόλαιό μου κυρίες και κύριοι!
3. Κοινά ενδιαφέροντα
Συνήθως οι ακόλουθοι στο Instagram και στο Facebook χωρίζονται σε ομάδες ενδιαφέροντος. Πχ. Εάν το προφίλ σου μοιάζει περισσότερο αθλητικό τότε θα σε ελκύουν περισσότερα προφίλ αθλητικού περιεχομένου ή μόδας και πάει λέγοντας. Συνήθως, όσο περισσότερο ψάχνουμε στο διαδίκτυο τόσο πιο πολύ γίνεται εμφανής η προτίμησή σου. Επομένως αποφασίζεις να κινηθείς σε αλλαγές στο προφίλ σου, έτσι ώστε να έλκεις κι εσύ περισσότερο αυτά τα προφίλ. Δε φταις εσύ αν ο άλλος τρελαίνεται για γάτες κι εσύ ούτε να τις δεις.
4. Bad blood
Βλέπεις το κάθε προφίλ είναι διαφορετικό. Το σκρολ σε μια σελίδα έχει ως σκοπό τη χαλάρωση και τη χαρά, αφού κατά κόσμον είναι ένα απλό χόμπι. Ένα προφίλ το οποίο θυμίζει κίτρινο τύπο, ή σου προκαλεί δυσφορία σε μόνο και μια ανάρτηση πρέπει να φύγει από τις επαφές σου. Γίνεσαι κρίκος ενός κύκλου αρνητισμού ο οποίος θα πρέπει σύντομα και με γρήγορους ρυθμούς να αντιδράσει.
5. Πρώην νυν κι επόμενοι φίλοι γνωστοί και σχέσεις
Αναθεώρησες πλέον και δε θέλεις να έχεις αγνώστους στους ακόλουθους σου, καθώς το προφίλ σου πλέον πήρε μια άλλη μορφή, πιο προσωπική. Σβήνεις λοιπόν ακόμη και τους τελευταίους ανθρώπους που ανταλλάξαμε καλημέρα πριν 4 μήνες και κρατάς μόνο εκείνους που ειδωθήκατε χθες το βράδυ. Συν του ότι -και πάμε λιγάκι στο πορφανές τώρα- αν ανήκει στο παρελθόν, δεν ανήκει στο παρόν. Σε ένα από τα δύο θα είναι. Δεν έχεις κανένα λόγο ως πρώην να βλέπεις επόμενες αγάπες, δεν έχεις κανένα λόγο ως νυν να βλέπεις πρώην και πάει λέγοντας. Next.
Σε κάθε λογαριασμό των Social Media, υπάρχουν επιλογές σαν τις πραγματικές σχέσεις. Ίσως το πιο χρήσιμο κουμπί που πάτησες ποτέ να ήταν εκείνο της «διαγραφή φίλου», που ήταν τόσο στιγμιαίο, τόσο αληθινό και σου έβγαλε ένα βάρος από πάνω σου. Δίχως γκρίνιες, δίχως θυμό, μόνο με δικαίωμα.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου