«Έλα, φιλαράκι στον δρόμο είμαι, σε πέντε είμαι εκεί»
«Στις 21:00 δεν είχαμε πει; Τι; Στις 20:00; Αποκλείεται, θα το θυμόμουν!»
«Καλά ε; Σήμερα με έπιασαν όλα τα κόκκινα φανάρια της ζωής μου.»
«Πού είσαι; Δε σε βλέπω! Καλά, κλείσε και θα με δεις.»
Ποια από τις παραπάνω προτάσεις είναι η αγαπημένη πρόταση του αργοπορημένου φίλου σου; Ή μήπως έχει πλάσει μια καινούργια και είναι η επιτέλους η στιγμή να τη μοιραστείς εδώ με όλους τους αργοπορημένους φίλους;
Οι περισσότεροι από εμάς είχαμε κάποια στιγμή στην παρέα έναν αργοπορημένο φίλο και κάποιοι κάποιοι έχουμε έως και σήμερα έναν που μας στήνει στα ραντεβού μας. Και δε μιλάμε για ένα απλό στήσιμο, αναφερόμαστε σε υπερπαραγωγές -τύπου υπάλληλος της εφορίας. Και φυσικά τέτοιους φίλους θέλουμε, υπερπαραγωγές αλλά όχι στο στήσιμο.
Εσύ ποιο είναι το χειρότερο «περίμενε» που έχεις φάει τέλος πάντων; Γιατί από εμπειρίες και από ήρωες της αναμονής έχουμε ακούσει παραδείγματα όπως: Κολλητός ήπιε τρεις καφέδες, παράγγειλε ένα κλαμπ, έφαγε μια βάφλα και στο τέλος ήπιε και έναν ελληνικό και ο φίλος; Ακόμη στο «έρχομαι». Σαφώς και το παραπάνω θα μπορούσε άνετα να αναγράφεται σε ένα άρθρο εφημερίδας και να είναι ένας λόγος για «να σπάσει ή να χωρίσει» μια φιλία. Εσύ όμως το ανέχεσαι;
Έχεις βαρεθεί να είσαι πάντα ο πρώτος που πηγαίνει στις καφετέριες και περιμένει πρώτα στο πόδι, μετά στην καρέκλα και τέλος στο κινητό του για ένα σημάδι ερχομού από το κολλητάρι; Ε, τότε δεν έχεις παρά να κανείς τα επόμενα πέντε βήματα την επόμενη φορά που θα κανονίζεις να βγεις με τον φίλο σου ενώ ήδη έχεις φάει στήσιμο από αυτόν.
1. Άφησε τον να θέσει εκείνος την ώρα
Ίσως, να τον αγχώνεις εσύ, ίσως το ρολόι του να έσπασε, ίσως να τον παρέσυρε λίγο παραπάνω η σειρά που έβλεπε. Κι όμως, αν τον αφήσεις να επιλέξει εκείνος την ώρα σίγουρα θα περάσει από το μυαλό του, το ήδη προγραμματισμένο του πρόγραμμα και θα μπορέσει να σε κατατοπίσει εκείνος σε μια ώρα που θα νιώθει πιο σίγουρος ότι μπορεί να αντεπεξέλθει.
2. Ένα ξυπνητήρι πριν το ραντεβού
Αν τώρα ο φίλος το κάνει επί χρόνια κι έχει αρχίσει να σε θυμώνει πολύ τότε δεν έχεις παρά να βάλεις κάποια όρια. Δηλαδή να του πεις να βάλει ένα ξυπνητήρι μια ώρα πριν την καθιερωμένη σας βόλτα έτσι ώστε να του υπενθυμίζει ότι πρέπει να ετοιμαστεί. Να ‘ναι καλά η τεχνολογία που μπορείς ανά πάσα στιγμή να ενεργοποιήσεις όχι 1 αλλά και 10 ξυπνητήρια, ειδικά αν είσαι 10 φορές αργοπορημένος στη σειρά.
3. Ένα πρόγραμμα μέρες πριν δεν είναι κακή ιδέα
Βλέπεις, πολλές φορές τα ραντεβού της τελευταίας στιγμής αγχώνουν τον αργοπορημένο φίλο μας. Γιατί να μη διευκολύνουμε εμάς αλλά και εκείνον προγραμματίζοντας μέρες πριν τη συνάντησή μας; Δηλαδή, ποσό παράλογο θα ήταν αν το έχετε συζητήσει 2 μέρες πριν; Ίσα-ίσα, ο κολλητός θα έχει τον χρόνο να κάνει τα Α-Β «μποτέ» του ή να ολοκληρώσει τις πίστες του vide gaming 1 μέρα πριν.
4. Πήγαινε σπίτι του να ετοιμαστείτε μαζί
Μια άλλη λύση, είναι το ενδεχόμενο να ετοιμαστείτε μαζί. Δηλαδή, εάν εσύ χρειάζεσαι 15 λεπτά και ο φίλος σου 1 ώρα, τότε γιατί να μην περάσεις αυτόν τον χρόνο αναμονής στο σπίτι του; Έτσι, δε θα θυμώνεις, θα βλέπεις τι κάνει κι εκτός από αυτό θα περνάει η ώρα πιο ευχάριστα από το να περιμένεις σε μια καρέκλα ή στη χειρότερη μόνος σου έχοντας τις 4 εποχές για παρέα.
5. Πες στα όριά σου να μην έρχονται αργοπορημένα
Τέλος, η συγκεκριμένη συμβουλή έχει να κάνει με σένα αλλά και τον φίλο σου. Δηλαδή; Τα 4 παραπάνω, όλα σ’ ένα. Όταν λοιπόν προσπαθείς για τα παραπάνω και βλέπεις πως η αργοπορία επαναλαμβάνεται, τότε θέτεις το σχέδιο 5, να βάλεις τα όριά σου. Μιλά για το πώς νιώθεις κάθε φορά που βρίσκεσαι στο «περίμενε». Μόνο αν πεις αυτό που σε ενοχλεί μπορείς να έχεις και άμεση λύση. Άρα, μαζί με την ομολογία θα πρέπει να πεις και την πρόταση «την επόμενη φορά που θα συμβεί αυτό δε θα με βρεις εκεί να περιμένω». Και όμως, δεν είναι απειλή για τον φίλο μας, είναι μια ευγενική προειδοποίηση πριν την παρεξήγηση.
Αρκετοί από εμάς δεν ξέρουμε πώς να διαχειριστούμε τέτοιου είδους συμπεριφορές από τα κολλητάρια μας. Άλλοι θυμώνουμε, άλλοι σπαζόμαστε εντελώς γιατί έχουμε ενημερώσει πάνω από 5 φορές κι άλλοι απλά δεν το σχολιάζουμε καν, ενώ μέσα μας είμαστε έτοιμοι να σκάσουμε.
Αν όμως ο φίλος αυτός είναι σημαντικός για εμάς δεν έχουμε παρά να τον βοηθήσουμε αλλά και να μας βοηθήσουμε. Δεν είναι κακό να έχουμε ελαττώματα, κακό είναι να τα έχουμε και να μη μας τα λέει κανείς με αποτέλεσμα όταν φεύγει από τη ζωή μας, εμείς να αναρωτιόμαστε «γιατί;». Άρα, αν αγαπάμε τον φίλο μας, καλό είναι να έχουμε λίγη υπομονή και λίγη ώρα παραπάνω, όχι για να περιμένουμε, αλλά για να εξηγήσουμε.
Θέλουμε και τη δική σου άποψη!
Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!
Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου