Κάνε μια αναδρομή στο σύντομο παρελθόν και άκου ξανά μια συζήτηση που έκανες πρόσφατα και σε έκανε να στεναχωρηθείς ή να θυμώσεις. Τι ήταν εκείνο που σε πλήγωσε πιο πολύ; Τα λόγια, ο τρόπος ή αυτό που πίστευε ο άλλος;

Σίγουρα θα υπάρξουν στιγμές που θα ‘ρθεις σε λεκτική διαμάχη με κάποιον δικό σου άνθρωπο. Είναι απολύτως φυσιολογικό οποιαδήποτε σχέση, είτε φιλική, είτε οικογενειακή, είτε ερωτική, να περνάει κρίσεις. Δεν είναι λίγα τα ερεθίσματα της καθημερινότητας που μπορούν να πυροδοτήσουν μια έκρηξη. Αρκετοί όμως, σε στιγμές έντασης γίνονται κάπως υπερβολικοί στα λόγια, ίσως σκληροί καμία φορά. Φυσικά και είναι δικαίωμά σου να μιλάς ανοιχτά για οτιδήποτε σε ενοχλεί, όμως δεν έχεις δικαίωμα να χρησιμοποιείς σκληρά λόγια, να προσβάλεις, να μειώνεις, να φωνάζεις. Πολλοί -ακόμα και αγαπημένοι μας- τείνουν να είναι ιδιαίτερα οξύθυμοι ή απότομοι κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης.

Για να αποφύγουμε, λοιπόν, στο μέλλον διαμάχες με τους αγαπημένους και με άλλους πρέπει να ξεκινήσουμε να δουλεύουμε το κομμάτι της επικοινωνίας. Δε φταίνε πάντα οι άλλοι, φταίμε κι εμείς κάπου. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε πού κάνουμε λάθος και να το παραδεχτούμε στον εαυτό μας για να τα πάμε καλύτερα. Επίσης, είναι σημαντικό να πούμε αυτό που θέλουμε να πούμε με τρόπο. Ο τρόπος σε μια συζήτηση είναι το α και το ω. Με ζέστη χροιά και ευγένεια μπορείς να πεις ακόμα και κάτι που ξέρεις πως θα πληγώσει τον άλλο, κάτι που σε πείραξε και να διεκδικήσεις το δίκιο σου. Εάν μιλήσεις με εκνευρισμένα, απότομα και ανεβάσεις τον τόνο είναι λογικό πως θα ξεσπάσει καβγάς και θα προκύψει παρεξήγηση, ενώ καθόλου απίθανο να ξεκόψετε κιόλας.

Γιατί, λοιπόν, να κλείσει ένα σπίτι μόνο και μόνο απ’ τον τρόπο που είπες αυτό που ήθελες να πεις; Έχεις το δικαίωμα να πεις ό,τι θέλεις, μα όχι όπως θέλεις. Δώσε στον άλλο να καταλάβει το λάθος του με παραδείγματα. Πες του με ένα μικρό παράπονο ότι λυπάσαι για ό,τι συνέβη. Εάν νιώθεις πως χρειάζεται μπορείς να ζητήσεις μέχρι και συγγνώμη, να παραδεχτείς τα δικά σου λάθη. Μιλά σαν να μιλάς στον εαυτό σου στον καθρέφτη. Έτσι να κοιτάς και τους άλλους στα μάτια.

Είναι πολύ άδικο να τσακώνονται οι άνθρωποι, να ανταλλάσσουν λόγια σκληρά και προσβολές. Είναι άδικο να μην εξηγείς στον άλλον τι σε έκανε να λυπηθείς, όπως και να μην αλλάζεις πρώτα εσύ, όσο περιμένεις να δεις τη δική του αλλαγή. Εάν ρίξεις πρώτος τον τόνο σου σε έναν τσακωμό, αν διώξεις το επιθετικό κλίμα, θα δεις πως και ο συνομιλητής σου θα αλλάξει χροιά και θ’ αρχίσει να σου μιλάει με τον ίδιο τρόπο. Είναι σημαντικό να υπάρχει ευγένεια σε έναν καβγά.

Σημασία δεν έχει μόνο το πόσο δίκιο έχεις στο περιεχόμενο του λόγου σου, αλλά και το πώς επιλέγεις να εκφράζεσαι. Απ’ τις λέξεις που θα χρησιμοποιήσεις, μέχρι το τρέμουλο στη φωνή σου, όλα παίζουν ρόλο σε έναν καβγά. Γι’ αυτό στο εξής να προσέχεις λίγο παραπάνω τον τρόπο σου, ακόμα κι όταν νιώθεις να βγαίνεις εκτός εαυτού.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Σταματία Μάστορα
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.