Και τι πιο λογικό από το να τσακώνεται ένα ζευγάρι; Ακόμη και στα «καλύτερα σπίτια» τσακώνονται τα ζευγάρια μεταξύ τους. Συνήθως υπάρχουν άπειροι λόγοι για να ανάψουν τα αίματα μεταξύ δύο προσώπων, ειδικά όμως όταν μιλάμε για συντρόφους, τότε αυτομάτως οι λόγοι αυξάνονται. Και δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε το γιατί. Όταν υπάρχει το συναίσθημα, η λογική παύει να ακούγεται και έρχεται σε σύγκρουση με την κάθε κίνηση του συντρόφου μας. Είτε εκείνη είναι καλή είτε όχι, δε μείνει απαρατήρητη.
Επίσης λογική έχει και η αντιμετώπιση ή το ξέσπασμα του ενός προς τον άλλον. Πολλά ζευγάρια αποφασίζουν να κρατήσουν τον όρκο της σιωπής για λίγο και να μη μιλούν μεταξύ τους, ενώ μέσα τους βράζουν. Άλλα πάλι, δε δείχνουν ίχνος εγωισμού και τα βρίσκουν στο λεπτό, ενώ κάποια τρίτα επιλέγουν να χωρίσουν τον ύπνο τους.
Σαν να μην έφτανε η πρώτη αιτία τσακωμού, έπεται και συνέχεια η οποία μάλιστα καταφτάνει με ταχύτητα, για το ποιος θα κοιμηθεί στον πολυπόθητο καναπέ και ποιος στο κρεβάτι. Άλλωστε, δεν είναι ούτε οι πρώτοι αλλά ούτε και οι τελευταίοι που θα κοιμηθούν σε ξεχωριστά σεντόνια, αφού για μία νύχτα το πείσμα και ο εγωισμός φαίνεται να στέφθηκαν νικητές. Όμως, αλήθεια, είναι πρόβλημα το να κοιμούνται σε ξεχωριστά κρεβάτια τα ζευγάρια ύστερα από καβγά; Δίνει τον απαραίτητο χώρο για να ηρεμήσουν οι δύο ή μεγαλώνει την απόσταση;
Ένας χωρισμένος ύπνος στα δυο για μία νύχτα, δεν μπορεί να δημιουργήσει απόσταση ανάμεσα στην πραγματική και έλξη. Το να κοιμάται κάποιος σε ξεχωριστό κρεβάτι από το δικό σου, αλλά να βρίσκεστε κάτω από την ίδια στέγη, δε θα έπρεπε να θεωρείται απαραίτητα κακό. Το πρόβλημα του ύπνου, αρχίζει και διογκώνεται όταν αποκτά σταθερότητα. Όταν η επιλογή του άβολου καναπέ για κάποιο λόγο υπερτερεί μόνιμα εκείνης του βολικού στρώματος και η ιδέα του «μοιράζομαι τον ύπνο μου» ξαφνικά μοιάζει ανυπόφορη. ‘Η όταν σε κάθε τσακωμό ο ένας από τους δύο επιλέγει σταθερά τον ίδιο τρόπο αντιμετώπισης. Είναι σοφό λοιπόν να αρχίσουμε να μιλάμε για πρόβλημα όταν ο ύπνος στον καναπέ να γίνεται συνήθεια.
Ωστόσο, ο σύμβουλος σχέσεων και συγγραφέας Dr. Ο Brian Jory πιστεύει ότι το κίνητρο ενός ατόμου να κοιμάται στον καναπέ έπειτα από μια διαφωνία είναι αυτό που κάνει τη διαφορά. «Εάν ο σύντροφός σας το κάνει για να πάρει το πλεονέκτημα στο επιχείρημα, ως δύναμη για να σας τιμωρήσει για μια διαφωνία, αυτό είναι κακό σημάδι», λέει. Η κίνηση όμως του να κοιμηθεί ο ένας στον καναπέ δε σημαίνει μόνο ένα πράγμα. Μπορεί να δείχνει ακόμη κι ένα βαθμό αυτοθυσίας, ότι λυπάται μέσα του να αφήσει τον σύντροφό του να κοιμηθεί στο σκληρό στρώμα του καναπέ και επιλέγει να γίνει το ίδιο ο θαρραλέος που θα κοιμηθεί στα άβολα σεντόνια.
Πόση ζημιά θα μπορούσε να κάνει στη σχέση μια τέτοιου είδους απόφαση; Ίσως και καμία. Δεν είναι απίθανο να μην ισχύουν οι δυο παραπάνω περιπτώσεις, θα μπορούσε κάλλιστα η απόφαση του συντρόφου να κοιμηθεί στο καναπέ να οφείλεται σε πολλούς άλλους λόγους. Ακόμη κι αν ακούγεται σαν σκηνή κωμικής σειράς, δεν είναι καθόλου σπάνιο ο καναπές να επιλέγεται από τον έναν για λόγους συνήθειας κατά τη διάρκεια του ύπνου ή για λόγους «ασυμφωνίας» στο τι ζητάει ο καθένας σαν προσωπικό χώρο προκειμένου να ξεκουράζεται. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο καβγάς μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και ως ασπίδα, για εύκολη διαφυγή από έναν ύπνο που δε θα προσφέρει ηρεμία.
Το αυριανό πρωινό ξύπνημα, μπορεί να είναι ένας άλλος λόγος που ο ένας επιλέγει το σαλόνι και που το βλέπει σαν λύση. Αν και η προηγούμενη ημέρα ήταν μια μέρα γεμάτη στρες και τσακωμό με το αγαπημένο μας πρόσωπο, η αυριανή δεν παύει να μας προκαλεί να την κάνουμε καλύτερη. Το ομαλό ξύπνημα είναι για όλους σημαντικό, πόσο μάλλον για εκείνους που είναι πρωινοί τύποι. Το ίδιο ισχύει και για ζευγάρια τα οποία χρειάζονται απόλυτη ησυχία για να κοιμηθούν, αλλά το ταίρι τους ροχαλίζει. Ακόμη θα μπορούσε να πρόκειται για ένα υπερκινητικό άτομο, από εκείνα που κάθε πρωί αναγκάζονται να ρωτάνε πώς προέκυψαν οι μελανιές στο πρόσωπο του άλλου, οπότε μια μέρα που νιώθουν πως η υπερένταση είναι στα ύψη, να προτιμήσουν την απομόνωση.
Σίγουρα, δε θεωρείται ιδιαίτερα κακή ιδέα το να δώσει ο ένας λίγο χρόνο στον σύντροφό του να σκεφτεί το τι πήγε λάθος στην προηγούμενη συζήτηση, έτσι ώστε το επόμενο πρωί, να έχει εξασθενήσει ο θυμός και να έχει επιστρέψει δριμύτερη η επιθυμία να είναι ο ένας όσο πιο κοντά στον άλλον. Η απόσταση στο θέμα ύπνου, όταν δε γίνεται καθαρά για θέματα εγωισμού, δεν είναι ικανή να δημιουργήσει πρόβλημα, σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα μπορεί να αποτελέσει λύση.
Οπότε, εάν τσακωθείτε με τον σύντροφό σας κι ο ένας από τους δύο επιλέξει να κοιμηθεί στον καναπέ, μην μπείτε στη διαδικασία να το δείτε σαν κλιμάκωση του καβγά. Αφήστε χώρο για να δείτε τι πήγε λάθος και μην αναλώνεστε στα «γιατί». Να φοβάστε, όταν ο σύντροφος αποχωρεί από το κρεβάτι, όχι επειδή ροχαλίζετε, κλωτσάτε, ή μιλάτε στον ύπνο σας, αλλά επειδή ακόμη και ο ύπνος μακριά από τη σχέση του, φαντάζει ελκυστικότερος.
Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Ρουσσάκη