Η ψυχοθεραπεία πολλές φορές πυροδοτεί έντονες συναισθηματικά καταστάσεις και πολλά ανάμεικτα συναισθήματα, καθώς μας φέρνει αντιμέτωπους με τραύματα κι άλυτα θέματα. Αλλάζεις τον τρόπο σκέψης σου αλλά κι αντιμετωπίσεις καταστάσεις που στο παρελθόν δεν μπορούσες να διαχειριστείς. Είναι μια διαδικασία χρόνων και σίγουρα χρειάζεται ειδική καθοδήγηση αλλά και χημεία μεταξύ θεραπευόμενου και θεραπευτή- χωρίς όμως να είναι ή να γίνουν φίλοι. Η επιλογή ν’ ανταλλάξεις ιδέες, προβληματισμούς αλλά και σκέψεις μ’ ένα κοντινό σου πρόσωπο είναι απολύτως λογική, όμως κανένας από τους δικούς σου ανθρώπους -ούτε καν εσύ- δεν είναι εφικτό να πάρει τη θέση ενός ψυχολόγου.

Πολλές φορές η πίεση και τα συναισθήματα χτυπούν σαν καμπανάκι στο κεφάλι μας και καίνε σαν φωτιά μέσα μας. Τότε γεννιέται η ανάγκη για βοήθεια. Ο πιο εύκολος και γρήγορος δρόμος, στο να βρεθεί η πρόσκαιρη ανακούφιση που χρειαζόμαστε εδώ και τώρα, είναι ο κοντινός μας άνθρωπος. Είτε αυτός είναι κάποιος της οικογένειάς μας, κάποιος φίλος ή κι η σχέση μας. Ας ξεκαθαρίσουμε λίγο τους ρόλους. Δεν είμαστε ψυχολόγοι, αλλά ακόμα κι αν ήμασταν, δε θα μπορούσαμε ν’ αναλάβουμε την ψυχοθεραπεία κάποιου δικού μας ανθρώπου.

 

 

Αρχικά δεν είμαστε αντικειμενικοί. Έπειτα, έρχεται πέραν της συμπάθειας και το προσωπικό πρίσμα, αλλά και η κριτική που ένας ψυχολόγος σπουδάζει για να αποβάλλει και πετυχαίνει μέσω της απόστασης από την κατάσταση. Μπορεί να φέρει παρεξηγήσεις στην επιφάνεια μια άτυπη συνεδρία με φίλο μας, καθώς το άτομο που ζητάει τη βοήθεια δεν μπορεί να μας δει ως τρίτο παρατηρητή ούτε κι εμείς αυτόν.

Έπειτα, από έναν δικό μας άνθρωπο δε ζητάμε να μας δείξει πού είμαστε λάθος- όσο κι αν θεωρούμε πως το κάνουμε. Δε ζητάμε καν κατανόηση. Ζητάμε επιβεβαίωση, απαντήσεις που θα συμφωνούν με τις δικές μας. Όταν λοιπόν εσύ, ως «ερασιτέχνης» ψυχολόγος δεν μπορείς να δώσεις την απάντηση που αναζητά ο κοντινός σου άνθρωπος -καθώς ούτε καν εσύ ο ίδιος τη γνωρίζεις- γίνονται τα λόγια σου κι η στάση σου μια νέα αιτία τσακωμού. Πέραν του ότι εμποδίζεις εκ νέου το να βρεθεί λύση βάζοντας εμπόδια που μπορεί να μην είχε καν σκεφτεί ή υπολογίσει.

Γίνεσαι ο κακός, ο άδικος, ο «δεν καταλαβαίνεις». Το παίρνεις προσωπικά, προσπαθείς ακόμα περισσότερο, κάνεις ακόμα περισσότερα λάθη. Δεν είσαι εντελώς ειλικρινής, γιατί δε θες να νομίζει πως τον πατρονάρεις. Κατά βάθος βέβαια, θέλεις να το κάνεις, γιατί όλοι θέλουμε να είμαστε ο σωτήρας κάποιου. Αισθάνεσαι ότι έχεις τη λύση κι εκείνος απλώς δεν τη βλέπει. Εκείνος, ο άνθρωπος που ήρθε σε σένα για βοήθεια, απλώς θέλει να του πεις πως έχει δίκιο. Κανείς δεν κάνει καλό σε κανέναν.

Έχεις σκεφτεί πως ο χρόνος που αφιερώνεις στον άνθρωπο αυτό θα μπορούσε να είναι χρόνος για κάποια δίκη σου συναισθηματική ανάγκη; Πως αν πάρεις εσύ λίγη απόσταση χωρίς να οικειοποιείσαι προβλήματα των δικών σου, θα είναι ένας τρόπος να τους βοηθήσεις περισσότερο αντί να τους μπερδεύεις, ενώ ταυτόχρονα δε θα τα ρουφάς όλα μέσα σου;  Έχεις αναρωτηθεί ποτέ, πως η βοήθεια που προσφέρεις στους ανθρώπους της οικογένειάς σου αλλά και στους κοντινούς σου ανθρώπους φέρνει περισσότερες διαμάχες παρά σύμπνοια και λύσεις; Έχεις δει κάποια αλλαγή στους φίλους σου όταν προσπάθησες να τους δείξεις το ενδιαφέρον σου καθοδηγώντας τους, με εκείνους να έχουν κλείσει αυτιά στην πρώτη πρότασή σου; Ποιος άραγε βοηθήθηκε ποτέ, χωρίς να το αποφασίσει ο ίδιος;

Σίγουρα δε θα σταματήσουμε ποτέ να θέλουμε να βοηθάμε ο ένας τον άλλο- κι ευτυχώς γι’ αυτό. Ούτε πάω να πω πως μια συζήτηση ή ένα άνοιγμα καρδιάς στον φίλο ή το ταίρι μας είναι αχρείαστα και δεν οδηγούν πουθενά. Λέω όμως, πως βοήθεια από βοήθεια έχει διαφορά και πως καμιά φορά δεν είμαστε κατάλληλοι για όλα. Πριν βοηθήσεις κάποιον κοντινό σου, θα πρέπει να σκεφτείς «Μπορώ;» «Είναι η δικιά μου αρμοδιότητα;», «Θα μπορώ να δω την κατάσταση με αντικειμενικότητα;».

Καμιά φορά, η καλύτερη και σημαντικότερη βοήθεια που μπορούμε να προσφέρουμε και να δεχτούμε, αρκείται στο να ξέρουμε πότε δεν μπορούμε να την προσφέρουμε και πώς να τη δεχτούμε.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Σταματία Μάστορα
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου