Το μυαλό επεξεργάζεται τις λέξεις με μια διαδικασία που θα μπορούσε να μοιάζει με παραγωγή σε εργοστάσιο- ως προς το πόσο τακτική και μαζική είναι. Είναι απίστευτο το πόσο λεπτομερής, επίσης, μπορεί να γίνει η σκέψη και πόσο αδιάκριτο το μυαλό μπροστά σε όσα με πίεση μάς κουβαλά και φέρνει στο προσκήνιο. Αρκετές είναι οι φορές που ακόμα κι εμείς οι ίδιοι εντυπωσιαζόμαστε με τα σενάρια που δημιουργεί ο εγκέφαλος, με αρκετά άμεσο επακόλουθο τη συναισθηματική μας φόρτιση.
Και μιλάμε για το μυαλό που είναι ερωτευμένο. Εκείνο που ήδη έχει σκεφτεί το χειρότερο κι έχει υποθέσει το πιο απαισιόδοξο, χωρίς να είναι καν κοντά στο να συμβεί. Αρκεί, άραγε, μια σκέψη μόνο για να μας στεναχωρήσει τόσο που να χαλάσει ολόκληρη τη σχέση; Πρέπει τελικά ν’ ακούμε το μυαλό μας σε κάθε ενδεχόμενο συνειρμό του, ή να περιμένουμε τα γεγονότα να μας υποδείξουν την κατεύθυνση;
Στην πραγματικότητα, πολλές φορές τσακωνόμαστε για ένα γεγονός με τον άνθρωπό μας, το οποίο εμείς, ήδη, με μεγάλη μαεστρία έχουμε πλάσει και φέρει σε μια διάσταση που καμία σχέση δεν έχει με την πραγματικότητα που ζούμε. Έτσι λοιπόν, εφόσον αυτή η σκέψη μας γέμισε αμφιβολίες και συναισθηματικά μας διέλυσε, ήρθε η ώρα να δράσουμε κι ως εκ τούτου να ζητήσουμε τα ρέστα από τον σύντροφό μας γι’ αυτό που εμείς σκεφτήκαμε και που ο ίδιος πιθανόν να μην είχε ιδέα.
Σ’ αυτήν τη φάση, λοιπόν, ο αρχηγός, που ξεκινάει να είναι η θολωμένη κρίση, είναι σημαντικό να ηττηθεί από το μυαλό, από τη λογική που πάει να πετάξει από το παράθυρο μαζί με όσα αισθάνεσαι και -θεωρείς πως- δεν μπορείς να ελέγξεις. Δεν είναι εφικτό να τσακώνεσαι ή να στεναχωριέσαι για κάτι που απλώς έπλασε ο εγκέφαλός σου χωρίς να το διασταυρώσει ποτέ και με τίποτα. Εάν αυτό που φαντάστηκες ήταν τόσο δυνατό που σ’ έκανε να πιάσεις τον σύντροφό σου και να τον κατηγορήσεις, είναι το ίδιο παράλογο με το να θυμώνεις μαζί του επειδή στον ύπνο σου είδες ότι σε κεράτωσε.
Πώς θα ξεκολλήσεις; Το μυαλό θέλει απεγνωσμένα τροφή κι όταν εσύ ο ίδιος δεν του δίνεις, ξεκινάει και μασουλάει τον εαυτό του. Εάν παράδειγμα εσύ ασχολείσαι με κάτι που αγαπάς, που σε κάνει να αισθάνεσαι δημιουργικότητα αλλά κι αυτοπεποίθηση, δε δίνεις χώρο και χρόνο να σκεφτεί αερολογίες. Δε γίνεται κάθε φορά που μας κατεβαίνει κάτι στο κεφάλι να φορτώνουμε συναισθηματικά τη σχέση μας και να δημιουργούμε ένα μαύρο σύννεφο πάνω απ’ αυτήν. Εκτός από αρνητικό κλίμα, γεννιέται κι η αμφιβολία κι η έλλειψη εμπιστοσύνης, που δε θ’ αργήσει να φέρει ως και τον τερματισμό της. Εσύ αμφιβάλλεις και το ταίρι σου φοβάται να σ’ εμπιστευτεί γιατί δεν ξέρει πώς θα μεταφράσεις εντελώς αυθαίρετα όσα σου λέει.
Αυτός ο σημαντικός παράγοντας που ονομάζεται μυαλό, είναι εκεί για να μας παρέχει διαύγεια σκέψης και να μας βοηθάει με τη φυσική λειτουργία επεξεργασίας δεδομένων του. Οι αμφιβολίες, οι σκέψεις κι οι στεναχώριες είναι κάτι που συμβαίνει λόγω χαμηλής αυτοπεποίθησης κι ελλιπούς επικοινωνίας. Είναι πρόβλημα από μέσα προς τα έξω κι όχι το αντίθετο. Δεν είναι το περιβάλλον μας το θέμα, μα ο τρόπος που επιλέγουμε να βρισκόμαστε σε αυτό.
Θέλουμε και τη δική σου άποψη!
Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!
Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου