Πόσα υπονοούμενα χωρούν άραγε σε μια σχέση ή μάλλον πόσα μπορεί να αντέξει; Σχεδόν κάθε σχέση έρχεται κάποια στιγμή αντιμέτωπη με το θέμα «υπονοούμενα», το οποίο πέφτοντας στο τραπέζι είναι ικανό για το καλύτερο ή για το χειρότερο αποτέλεσμα. Μπορεί ανά πάσα στιγμή να φέρει τον σύντροφό μας σε δύσκολη θέση ή σε ευχάριστη. Και αυτό γιατί υπάρχουν δυο ειδών υπαινιγμοί.
Ο ένας είναι χαριτωμένος και παιχνιδιάρικος. Υπονοούμενα αυστηρά για δύο, που καταφέρνουν να τονίσουν τις ερωτικές εντάσεις και να εκτοξεύσουν στα ύψη την επιθυμία. Μία-δύο λέξεις και αιρούμενα λόγια ή και μερικά ερωτικά λογοπαίγνια, που είναι αρκετά για να περάσουν το επιθυμητό μήνυμα και να κάνουν τους δύο συντρόφους να μη βλέπουν την ώρα να βρεθούν μόνοι. Ο άλλος όμως, έχει να κάνει με το συναισθηματικό κομμάτι και μπορεί να γίνει αρκετά επικίνδυνος.
Ο ίδιος σύντροφος που χειρίζεται τα υπονοούμενα σαν τρόπο έμμεσης επικοινωνίας, μπορεί εύκολα, συχνά άθελά του, να φθάσει στα όρια της προσβολής. Εφόσον βλέπει πως ο σύντροφός του δεν αντιδρά, ιδιαίτερα αν τα σχόλια είναι κρυμμένα μέσα σε μεγάλες δόσεις χιούμορ, αποθηκεύει αυτήν του τη στάση και τη χρησιμοποιεί κάθε φορά που θέλει να αμυνθεί ή να υποστηρίξει λίγο πιο έντονα την άποψή του. Ουσιαστικά αυτός ο τρόπος θεωρείται ερωτική άμυνα και προστασία του εαυτού του ως προς την όποια κατάσταση επικρατεί.
Γνωρίζουμε πως όταν βρισκόμαστε σε μια σχέση γινόμαστε περισσότερο ευάλωτοι στα λόγια του συντρόφου μας, αφού τα παίρνουμε σοβαρά υπόψιν και τα υπολογίζουμε πολύ. Σπάνια τα περνάμε αψήφιστα. Όλη αυτή η κατάσταση λοιπόν μπορεί εύκολα να αρχίζει να αγγίζει το φαινόμενο του bullying, όχι λόγω της πρόθεσης, αλλά λόγω του αποτελέσματός της. Πιο συγκεκριμένα, θα άγγιζε την κατηγορία του ερωτικού και συνάμα συναισθηματικού εκφοβισμού, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της αίσθησης των δικαιωμάτων του ατόμου μέσα στη δυάδα.
Δεν είναι αστείο να λέμε συνέχεια στον σύντροφό μας για τα κιλά που ίσως πήρε, ή να κοροϊδεύουμε μια καινούρια συνήθεια που απέκτησε και μας φάνηκε περίεργη, ούτε φυσικά είναι οκ με πρόφαση το χιούμορ να τον φέρνουμε σε δύσκολη θέση για θέματα ερωτικού περιεχομένου. Τα υπονοούμενα, όταν γίνονται συνήθεια, μπορούν να εξελιχθούν -το λιγότερο- σε καταπιεστικά. Επίσης, όταν ο άλλος μας εκμυστηρεύεται έναν προβληματισμό του, ακόμη και αν είναι μη λογικός, το να τον επαναφέρουμε συχνά στη συζήτηση μόνο τον επιβεβαιώνει, κάνοντάς τον τελικά πρόβλημα και για τους δυο.
Τα λόγια που έχουν δεύτερα και τρίτα επίπεδα μπορούν ακόμη να δημιουργήσουν σοβαρό πρόβλημα επικοινωνίας. Ένα κλασικό παράδειγμα επ’ αυτού είναι εκείνο που έχει να κάνει με την ερωτική επαφή. Σε αυτό το θέμα, κάτι το οποίο μπορεί να ξεκινήσει με ένα παράπονο ή και πείραγμα, μπορεί εύκολα να εξελιχθεί σε ολόκληρο τσακωμό. Θα μπορούσε να έχει να κάνει με κάτι που ο ένας από τους δύο ένιωσε να τον στιγμάτισε, ας πούμε η ξαφνική διακοπή της επιθυμίας, ή μια σκέψη που μοιράστηκε με τον σύντροφό του αλλά δε βρήκε ανταπόκριση. Η πρώτη αντίδραση πιθανόν να είναι στοργική, στη συνέχεια όμως να εξελιχθεί σε αμυντική «χτυπώντας το» για μέρες ίσως και εβδομάδες.
Και ενώ ο ένας δε θέλει να δώσει έμφαση, ο άλλος το φέρνει πλάγια ξανά και ξανά, καταλήγοντας το κάθε υπονοούμενο να εξελίσσεται σε πρόβλημα της σχέσης. Ο ένας γελά κάνοντας πλάκα και ο άλλος λυπεί και σιωπαίνει.
Ώρα λοιπόν να ξεκαθαρίσουμε, πως μόνο πλάκα δεν είναι όλο αυτό. Αντί να μπούμε στη διαδικασία να περιγελάσουμε τον άνθρωπό μας με αυτόν τον πλάγιο τρόπο, γιατί δεν επιλέγουμε να μιλήσουμε μαζί του και να κατανοήσουμε έτσι την αλλαγή ή τον τρόπο που συμπεριφέρεται; Γιατί θα πρέπει να κολλήσουμε τα συναισθήματά του και τους προβληματισμούς του στον τοίχο και να τους κρίνουμε έναν-έναν;
Ας μην ξεχνάμε πως είμαστε ταίρια ο ένας με τον άλλον, είμαστε ουσιαστικά εκεί για να στηρίζουμε τον άνθρωπό μας. Να τον αγαπάμε ανεξαρτήτως των πέντε ή δέκα ή και εκατόν δέκα πραγμάτων πάνω του που ενοχλούν τον ίδιο. Είμαστε εκεί για να τον διαψεύσουμε και να του δείξουμε πως τα επιφανειακά εμπόδια, είναι απλώς ανύπαρκτα. Είμαστε εκεί για να αγαπάμε, να ακούμε και να στηρίζουμε. Ο έρωτας δε χωράει λοιπόν υπονοούμενα και φυσικά δε χωράει ούτε σταγόνα συναισθηματικού εκφοβισμού. Χωράει μόνο όσα έρχονται για να δηλώσουν και να εξυψώσουν τη δύναμή του.
Θέλουμε και τη δική σου άποψη!
Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!
Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!
Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Ρουσσάκη