Κάτι που ποθούν να αποφεύγουν οι άνθρωποι στις μέρες μας είναι η ενδοσκόπηση. Είναι τρόπος αυτοβελτίωσης ή αποφυγή των προβλημάτων με σκοπό την ηρεμία και ισορροπία; Έστω ότι υπάρχει ηρεμία και ισορροπία ενώ η καθημερινότητα μοιάζει με το ακριβώς αντίθετο. Ίσως να ‘χεις σκεφτεί τι μπορεί να φταίει που έχεις περίεργες συνήθειες ή φανταστικά σενάρια στο μυαλό σου. Ίσως σε ξύπνησαν κάποιοι φίλοι σου κι αναρωτιέσαι τι είναι αυτό που κάνει μια σχέση προβληματική. Ίσως να φτάνει ο νους που κρατά κατάλοιπα μιας προηγούμενης σχέσης ή ακόμη και σχέσεων. Ίσως πάλι και να μη χρειάζεται να το πας το πίσω γιατί εντόπισες τους λόγους. Είναι όμως όλοι;
1. Ακυρώνεις τακτικά τις εξόδους σου με σκοπό να μη χάσεις χρόνο από τη σχέση σου
Ένας μύθος λέει πως αν περνάς περισσότερο χρόνο με τη σχέση σου, χωρίς πολλές συναναστροφές με τρίτους, έχεις ήρεμο το κεφάλι σου και με τον καιρό αποκτάς τον έλεγχό της. Μπορεί όμως, η απομάκρυνση από παρέες ή χόμπι να κρατήσει υγιή τη σχέση; Όλο αυτό, ίσως να πηγάζει από κάτι που παλιότερα δε σου συνέβαινε. Δεν είχες την ανάγκη να βάλεις φρένο σε εξόδους που δεν ήταν κοινές κι αργότερα να δημιουργήθηκε τριβή μεταξύ σας. Με τον καιρό, κατάλαβες ότι οι συναναστροφές έφεραν μια κάποια γνωριμία που μπορεί να ήταν η αφορμή να χάσεις την εμπιστοσύνη στον άνθρωπό σου και να την πάτησες τελικά. Αυτή όμως, η σχέση σου δεν μπορεί να πληρώνει τα χρωστούμενα της προηγούμενης. Η ανεξαρτησία και η ελευθερία σε μια σχέση πρέπει να είναι δεδομένες. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει εμπιστοσύνη όταν αυτές είναι δεδομένες. Αν θεωρείς ότι δεν υπάρχει, ίσως τελικά να λείπει και προς τον εαυτό σου.
2. Ζήτησες κωδικούς στους λογαριασμούς των social media
Σε Instagram και Facebook. Συχνή είσοδος σε εισερχόμενα, θεωρείς ότι ισοδυναμεί με το να ξέρεις «τι γίνεται όταν δεν κοιτάς». Ακόμα κι αν το δεχτεί- που θα έχει κάθε δικαίωμα να αντιδράσει αρνητικά- μπορεί να καταλήξει η τακτική σ’ έναν βομβαρδισμό πληροφοριών που στο τέλος αποδεικνύονται κι άσχετοι με το μεταξύ σας. Ένα όριο που μπορεί εξ αρχής να μην μπήκε ή στην πορεία να καταπατήθηκε, στο παρελθόν; Μια ιστορία απάτης; Σίγουρα φόβος κι ανάγκη ελέγχου, αίσθημα εγκατάλειψης ή και οικειότητας, γιατί μπορεί εσύ να ήσουν η πλευρά που έζησε το φλερτ μέσω σόσιαλ στο παρελθόν. Είναι ουσιαστικό τελικά να βλέπεις φίλους από τη σχολή; Αποδίδει κάπου το να βλέπεις παλιούς γνώριμους από τον στρατό; Παρατήρησε αν είναι η ανάγκη σου να κυριαρχείς και στην εικονική πραγματικότητα, ασχέτως που το κέρατο αν είναι να έρθει, έρχεται και χωρίς τα social media- αν και το έχεις ζήσει αυτό το έργο ήδη.
3. Οι αποδράσεις σας έχουν ελαχιστοποιηθεί
Ίσως να θεωρείς προκαθορισμένη τη φάση που μπορεί να δημιουργηθεί στα ταξίδια σας αλλά δεν είναι. Ίσως πάλι να υπάρχει το τραύμα των ταξιδιών με την πρώην σχέση σου, που κατέληγαν να βγάζουν στη φόρα όσα άλυτα υπήρχαν μεταξύ σας. Κάθε ταξίδι, όμως, είναι διαφορετικό και μπορεί να αποβεί κι αποτελεσματικό στην εμπιστοσύνη που κατά βάθος θέλεις να χτίσεις. Σ’ ένα ταξίδι μπορεί να γνωρίσεις ανθρώπους που ίσως σου ανοίξουν την οπτική γωνία απέναντι στη ζωή ή να σου την αλλάξουν κιόλας. Αν, παρ’ όλα αυτά, συνεχίζεις να πιστεύεις ότι μπορεί ένα ταξίδι να αποβεί μοιραίο για τη σχέση σας, τότε πρέπει να το οργανώσεις επειγόντως. Θα είναι σίγουρα μια καλή αφορμή να ηρεμήσετε κι οι δύο, οριστικά.
4. Συζητάτε διαρκώς προβλήματα (κυρίως της δουλειάς)
Θα ακουστεί κλισέ αλλά όλοι πια στις μέρες μας αντιμετωπίζουμε προβλήματα στον χώρο εργασίας. Άλλοι πιο σοβαρά, άλλοι πιο χαλαρά. Το σίγουρο είναι ότι η σχέση δεν πρέπει να αποτελεί το φίλτρο του απορροφητήρα της δουλειάς- κι ίσως το γεγονός ότι δε μοιραζόσουν τις πληροφορίες αυτές με τρόπο αποδωτικό στην προηγούμενη σχέση σου, τώρα να βγάζει μια ανάγκη μοιράσματος με τον λάθος όμως τρόπο. Ο άνθρωπός σου μπορεί να σου στέκεται, να σ’ αγαπάει, να σε φροντίζει, δεν μπορεί όμως να βιώσει ή να καταλάβει τα προβλήματα που μπορεί να σου συμβαίνουν γιατί δεν έχει αντικειμενική ματιά. Γνωρίζει μόνο όσα περιγράφεις, με ή χωρίς ψυχραιμία. Κι ένα συχνό λάθος είναι ότι θέματα της εργασίας μοιράζονται στη σχέση με σκοπό το χτίσιμο και του πιο φιλικού προφίλ σ’ αυτήν, κάτι που σίγουρα μοιάζει με τον καιρό πιο εύθραυστο.
5. Παρακολούθηση των κλήσεων και παρέμβαση σ’ αυτές
Εδώ γελάμε. Οι κωδικοί στα κινητά είναι γνωστοί, η ιδιωτικότητα έχει πλέον κατεδαφιστεί, επομένως η απάντηση σε κλήσεις ή μηνύματα είναι δεδομένη. Σίγουρα δεν είναι καλή εικόνα για τους τρίτους αλλά ποιος νοιάστηκε; Αν έχεις αφήσει παλιότερα κάπως πιο χαλαρά τα όρια, ήρθε η ώρα να επανορθώσεις- κι ας μην είναι δείγμα μιας υγιούς σχέσης η παρακολούθηση κλήσεων. Ευθύνεται όμως, ο άνθρωπος που επιλέξαμε για τις δικές μας παρελθοντικές αστοχίες;
6. Απόσταση από τους συγγενείς του/της συντρόφου σου
Ο σοφός λαός λέει μακριά κι αγαπημένοι. Κι όταν δεν το τήρησες και χώρισες, βρέθηκες να δίνεις εξηγήσεις, ή να χωρίζεις κι από την οικογένεια του συντρόφου σου, την οποία είχες αγαπήσει. Κρατώντας όμως αποστάσεις διαρκώς, κρατάς κι όρια στην εγγύτητα μεταξύ σας. Ίσως να μην έχεις καταλάβει ότι είστε δύο διαφορετικές οικογένειες, μα είστε μέλος η μία της άλλης. Welcome to the jungle! Μόνο ένας θα νικήσει στο τέλος. Και φυσικά είναι ο θεσμός της οικογένειας.
7. Καβγάδες που δεν καταλήγουν πουθενά
Θα μπορούσε να είναι η αρχή όλων, αλλά σίγουρα κάπως έτσι τελειώνουν όλα τα σενάρια επιστημονικής φαντασίας που είναι μέσα στο μυαλό σου και δε σ’ αφήνουν να χαρείς τη ζωούλα σου. Καβγάδες που μπορεί να ξεκινούν από ένα άπλυτο ποτήρι ή μια κατσαρίδα που βρέθηκε στην κουζίνα τα ξημερώματα, μέχρι την οικονομική κρίση, τις πανδημίες, την τρύπα του όζοντος, τον ανάδρομο Ερμή. Που έχουν όμως ένα κοινό. Είναι triggers από φαύλους κύκλους ασυνενοησίας με τις παρελθοντικές σου σχέσεις. Ξεκινάς λοιπον με προκατάληψη και με διάθεση επιθετική, πράγμα που καταλήγει σε καβγά, χωρίς όμως καμία ουσία.
Το ιδανικό σενάριο θα ήταν οι ανασφάλειες να πωλούνται σε κάποιο κατάστημα, για να τις διαλέγουμε. Κι αν κάποια δε μας κάνει να την επιστρέφουμε. Ιδίως αν κάποια πάλιωσε, να τη χαρίσουμε σε όποιον την έχει ανάγκη. Είμαστε όμως άνθρωποι με συναισθήματα. Κι αυτό είναι που δεν πρέπει να ξεχνάμε όταν ερχόμαστε σε επαφή με κάθε είδους ενδοσκόπηση. Μια υγιής σχέση θέλει καθημερινή δουλειά. Σίγουρα οι ανηφόρες είναι δύσκολες, κρύβουν όμως την καλύτερη θέα.
Θέλουμε και τη δική σου άποψη!
Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!
Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου