Πολλές φορές ακούμε σε συζητήσεις φίλων και γνωστών πως το πρόβλημα σε μια σχέση είναι όταν υπάρχει συνεχώς ο ρόλος του συμβούλου ή καθοδηγητή, καθώς ο ένας γίνεται διδακτικός κι απόλυτος κι ο άλλος παθητικός και με αίσθημα κατωτερότητας. Βλέπουμε να γίνεται από σημαντικό μέρος της σχέσης, ένα φίλτρο που συνέχεια απορροφά τους κραδασμούς της με σκοπό να μην έρθει η απότομη πρόσκρουση. Κι αν έχει συμβεί ξανά στο παρελθόν, τότε το ένστικτο της συντήρησης της σχέσης μοιάζει να είναι ακόμη πιο ενισχυμένο.

Η συμπεριφορά του ανθρώπου σου προς τρίτους, είναι κομμάτι δύσκολο να το χειριστείς, πόσω μάλλον να το συζητήσεις με την παρέα σου, τους συγγενείς σου. Συχνά πιάνεις τον εαυτό σου να θέλει να απουσιάζει σε στιγμές που ο άνθρωπός σου ανοίγει το στόμα του κι είναι λες και δεν υπολογίζει τίποτα και κανέναν γύρω του. Πιο συχνά, εύχεσαι να άνοιγε η γη να σε καταπιεί, μιας κι οι τρίτοι, που αντιλαμβάνονται όσα συμβαίνουν, δεν έχουν τις ίδιες αντοχές με ‘σένα, δεν τ@ γνωρίζουν καλά, ή ακόμα και δεν τ@ αγαπούν όπως εσύ. Εκείν@ όμως σ’ αγαπάει, σωστά;

 

Πόσο ασφαλής αισθάνεσαι στη σχέση σου;

Κάνε τώρα το τεστ!

%cf%81%ce%b5

 

Πριν φτάσουμε όμως στο σημείο της αγάπης, ας δούμε πρώτα τα γεγονότα. Υποτιμητικά σχόλια σε εργαζόμενους επειδή υπάρχει καθυστέρηση στην εξυπηρέτησή σας, απαξίωση ανθρώπων βάσει της οικονομικής τους κατάστασης ή ειρωνεία απέναντι σε ανθρώπους που βιώνουν συναισθηματικές δυσκολίες. Επιθετική συμπεριφορά σε συγγενείς ή φίλους με υπαινιγμούς και σπόντες που σκοπό έχουν τη διένεξη μεταξύ σας ή σχόλια που μειώνουν τον εαυτό σου με στόχο την εφήμερη ανάδειξή τ@, είναι μια σειρά από περιπτώσεις που πρέπει να σε ανησυχούν.

Κακόγουστα αστεία που έχουν να κάνουν με κοινωνικές ομάδες, πεποιθήσεις και θρησκείες ή η απροσάρμοστη συμπεριφορά την ώρα της οδήγησης με μεγαλομανιακές τάσεις. Ανύπαρκτη αίσθηση του κοινωνικού περίγυρου ή ανικανότητα να αξιολογήσει περιστάσεις για να φερθεί ευγενικά στους γύρω τ@ και σκληρές ή κλισέ απαντήσεις που στόχο έχουν την ξύλινη συζήτηση, είναι κι αυτά κομμάτια αυτού του σκοτεινού παζλ που όταν ολοκληρωθεί, θα αντικατοπτρίζει τον τρόπο με τον οποίο θα συμπεριφέρεται σε ‘σενα. Αν δεν το κάνει ήδη!

Ενδόμυχα, γνωρίζουμε πολύ καλά αν ο άνθρωπος που επιλέγουμε στη ζωή μας, μάς φέρεται με αγένεια ή είμαστε ο καθρέφτης της γενικότερης συμπεριφοράς του. Κι έτσι, προσφεύγουμε σε μια μάταιη καθοδήγηση. Μια καθοδήγηση που δεν αποσκοπεί σε τίποτα άλλο πέρα από την συνεχόμενη διαπραγμάτευση της κακής συμπεριφοράς και των ευγενικών χειρονομιών. Μια σειρά από υπεκφυγές που υποδηλώνουν καταπίεση και συγχρόνως, αγάπη χωρίς ουσιαστική αποδοχή.

Ο ρόλος σου στη σχέση δεν είναι καθοδηγητικός. Μπορείς να συμβουλεύεις και να συμβουλεύεσαι, όμως δεν είσαι εκεί για να απορροφάς τα κατάλοιπα ενός προφίλ ανθρώπου που πρέπει ο ίδιος να επέμβει στον εαυτό του. Η μόνη παρέμβαση που πρέπει να κάνεις εσύ, είναι να θέσεις όρια με τα οποία θα είσαι εσύ υγιής και θα πορεύεσαι προς το μονοπάτι της συμπόρευσης. Μπορεί σήμερα να θεωρείς ότι αυτές οι συμπεριφορές είναι δικό σου πρόβλημα και πρέπει να βοηθήσεις, όμως το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο και δεν το ‘χεις δει ακόμη. Ίσως πάλι, ν’ αδιαφορείς για τα δείγματα, πράγμα που είναι ακόμη χειρότερο γιατί ίσως απογοητεύσεις και την εμπιστοσύνη σου.

Η λύση, στην πραγματικότητα, είναι να αναλογιστείς τον τρόπο που η σχέση σου ακτινοβολεί. Κι αυτό γιατί η σχέση είναι ο κόσμος που επιλέγουμε να έχουμε. Ο κόσμος που επιλέγουμε να ζήσουμε. Σ’ αυτόν τον κόσμο λοιπόν, αν δε χωρά λίγη ευγένεια, τότε είσαι καταδικασμέν@ να υποστείς πολλή αγένεια. Κι αυτό ίσως να είναι μονάχα η αρχή.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Ιωάννης Σαββίδης
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου