Είναι σαφές ότι τα τελευταία χρόνια η επικοινωνία προσαρμόζεται όλο και περισσότερο στις ανάγκες μας, κάνοντας τις διαπροσωπικές μας σχέσεις να μην απουσιάζουν απ’ την καθημερινότητά μας. Facebook, Messenger, Viber, Instagram έχουν μπει στη ζωή μας, την έχουν αλλάξει ριζικά κι αποτελούν μέρος των συνηθειών μας.
Καμία ηλικία δε δείχνει να προβληματίζεται προς τη χρήση αυτών. Θα λέγαμε ότι μπορεί να στάθηκε αφορμή στο να ξεχάσουμε σημαντικές χρήσεις της γλώσσας μας καθώς και να μας είναι πιο δύσκολη η αποχώρηση των greeklish. Είναι, αυτό, όμως αφορμή να χαθούν κι οι καλοί μας τρόποι; Το να επικοινωνήσεις με τους φίλους σου, το παιδί σου, τον σπιτονοικοκύρη σου, την οδοντίατρό σου, με το ίδιο σου το αφεντικό, είναι πια κάτι υπερβολικά εύκολο. Το να μείνεις, όμως, σε όλη αυτή τη σύγχρονη επικοινωνία ευγενικός, είναι εξίσου εύκολο;
Όλοι ξέρουμε τι εστί «διαβάστηκε». Θα μπορούσε να ‘ναι η αφορμή της κήρυξης του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου, η έναρξη ενός εμφυλίου ανάμεσα σε μία οικογένεια ή το έναυσμα για ολοκαύτωμα των ακινήτων ενός πρώην συντρόφου. Με σφιγμένα τα δόντια θυμόμαστε εκείνο το φίλο που, όταν του έστειλες μήνυμα να πάτε για καφέ, ποτέ δεν απάντησε και, ανενόχλητος, ετοιμάστηκε σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Φυσικά, έπειτα δυσαρεστήθηκε όταν στήθηκε στο ραντεβού, κι ας το κανόνισε μόνος του. Με χαμόγελο Τζοκόντα φέρνουμε στη μνήμη εκείνη τη φίλη που δεν απάντησε ποτέ στο μήνυμά μας, γιατί είχε πολλή δουλειά! Αν, όμως, ήταν από κάποιον πρώην; Θα το άφηνε κι αυτό αναπάντητο; Δεν είναι αυτό δικαιολογία, παιδιά. Είναι βαρεμάρα!
Το «διαβάστηκε» σκέτο είναι λάδι στη φωτιά, αλάτι στην πληγή. Σαν να μπέρδεψες την κανάτα του νερού με αυτήν του τσίπουρου ένα εφιαλτικό ξημέρωμα του καλοκαιριού, ένα πράγμα. Ξέρουμε πολύ καλά πώς είναι να ψάχνεις την τύπισσα που είδες τυχαία σε ένα μαγαζί. Έχεις βάλει λυτούς και δεμένους να την βρουν σε όλα τα μέσα. Εννοείται ότι την αναζήτησες στην τοποθεσία που συναντηθήκατε, μήπως κι έχει κάποια φωτογραφία κοινοποιημένη. Κι όταν τελικά την βρήκες, αποφάσισες να της στείλεις εκείνο το τόσο διαφορετικό μήνυμα που θα της κινήσει το ενδιαφέρον. Κι εκείνη απλά το διάβασε και το άφησε εκεί, στο ύπουλο «διαβάστηκε»!
Ξέρουμε όλοι τις υπεραναλύσεις ενός καψουρεμένου, τις αμφιβολίες, τα «να στείλω, να μη στείλω», τις πολύωρες συζητήσεις με φίλους, τα «όχι» ή τις παραινέσεις τους και το θάρρος που χρειάζεται, ειδικά κάποιος πιο εσωστρεφής, για να πάρει την απόφαση να στείλει εκείνο το μήνυμα στο πρόσωπο. Κι εκείνος που το λαμβάνει απλά το διαβάζει. Ε, κάπου εκεί ανακαλύπτεις νέες ελληνικές λέξεις, που τώρα μπορεί να μην τις θυμάσαι.
Εδώ που τα λέμε, έχει και τα καλά του. Είναι μία ένδειξη ότι ο άλλος είναι εντάξει! Τι κι αν δεν απάντησε ποτέ η μάνα σου στο Viber; Ξέρεις ότι είναι καλά! Τι κι αν έχετε φτιάξει κοινή συνομιλία οικογενειακώς, δε μας αφορά! Εμείς πρέπει να απαντάμε, εκείνοι μόνο τα διαβάζουν! Κι αυτό είναι μία σκληραγώγηση.
Μας προετοιμάζουν για την ενήλική μας ζωή. Για τον συνάδελφό μας, που ποτέ δεν απάντησε σ’ εκείνο το «Μου ‘τυχε κάτι και θα αργήσω. Μπορεί κάποιος να με καλύψει;» κι εκείνος, σαν αλληλέγγυο πνεύμα, σ’ άφησε αγχωμένο να καταφτάνεις στη δουλειά νομίζοντας ότι θα απολυθείς, ενώ κάλυψε τη θέση σου.
Μας προετοιμάζουν και για το αφεντικό μας, που θα αφήνει αναπάντητα μηνύματα σχετικά με το πότε θέλουμε να πάρουμε ρεπό. Μας το κάνουν για να μας επιβεβαιώσουν ότι δεν είναι καθόλου καλή ιδέα να γίνεις διαδικτυακός φίλος με κάποιον γιατρό σου ή τον καθηγητή σου, τον δάσκαλο χορού σου, που πάντα έχει πιεσμένο πρόγραμμα και ποτέ δε βρίσκει χρόνο να απαντήσει στα μηνύματά σου. Μήπως τα βλέπουμε όλα αρνητικά;
Φυσικά κι είναι ρητορική ερώτηση. Το «διαβάστηκε» πονάει. Δε χρειάζεται να το ζήσεις για να το καταλάβεις, αρκεί μόνο να σκεφτείς ότι τα πάντα μπορούν να αλλάξουν από ένα αναπάντητο μήνυμα. Μία πρώην σου να βρεθεί στη ζωή σου, ένας άγνωστος να σου ζητάει εξηγήσεις, οι φίλοι σου να μη σε ξανά προτιμήσουν. Μπορεί να δεις το αυτοκίνητό σου χαραγμένο ή να μη βρίσκεις τη μηχανή σου έξω απ’ το σπίτι σου. Πάρε το ρίσκο κι απάντησε.
Κι αν θεωρείς ότι το πράγμα έχει ξεφύγει, ζήτα βοήθεια, δεν είσαι μόνος σου. Άλλωστε, γι’ αυτό είναι οι φίλοι κι η οικογένεια. Για να μη χρειαστεί να χάσεις πελατολόγιο λέγονται όλα αυτά. Για να μη μείνεις κάποια μέρα χωρίς υπάλληλο, επειδή παραιτήθηκε. Κάνε το «διαβάστηκε» να ‘ναι ανέκδοτο κι όχι βγαλμένο απ’ την καθημερινότητά σου.
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη