Οι σχέσεις που αναπτύσσεις με τους συναδέλφους σου και τον μάνατζέρ σου είναι απ’ τα πιο σημαντικά πράγματα στην εργασιακή σου ζωή, καθώς καθορίζει σε ένα βαθμό και την πορεία που θα έχεις μέσα σε μια εταιρία ή μια επιχείρηση. Φυσικά το να είσαι καλός στη δουλειά σου προέχει, αλλά εξίσου σημαντικό είναι να δίνεις μια σωστή εικόνα και να έχεις καλές σχέσεις, καθώς καμιά φορά η εντύπωση που θα κάνεις είναι ικανή να ξεπεράσει ακόμη και τα αποτελέσματα που μπορείς να φέρεις. Τι γίνεται όμως όταν έχεις προβλήματα με τον μάνατζέρ σου; Δεν τα πάτε και πολύ καλά, η επικοινωνία σας είναι ελλιπής και το ηγετικό του στιλ δε σου ταιριάζει;
Μην ξεχνάς πως το πρόσωπο αυτό είναι τεράστιο κομμάτι της καριέρας σου, καθώς είναι αυτός που σου αναθέτει τις αρμοδιότητες, είναι υπεύθυνος της εξέλιξής σου τόσο οικονομικά όσο και σε βαθμίδες και είναι αυτός που θα σε αξιολογήσει. Είναι δύσκολος ρόλος, καθώς είναι διπλός, με τη θέση του ηγέτη να παίρνει δυναμικά τα ηνία. Ιδανικά πρόκειται για έναν άνθρωπο που θα σε εμπνέει, θα σε παρακινεί να γίνεσαι καλύτερος, θα σε ξεκολλάει όταν μπλοκάρεις και θα μπαίνει μπροστά δείχνοντάς σου το δρόμο και προστατεύοντάς σε όταν χρειαστεί. Το ιδανικό όμως δεν είναι πάντα και εφικτό.
Είναι αλήθεια πως πολλές φορές εταιρείες διαλέγουν άτομα για αυτές τις θέσεις με βασικό γνώμονα την απόδοση ή το εντυπωσιακό βιογραφικό. Σπάνια αξιολογούν τις δεξιότητές τους στην ηγεσία μιας ομάδας ή την όρεξή τους να αναπτύξουν άλλους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μέλη τις ομάδας να μένουν πίσω, ή να μην αξιοποιούνται στο πλήρες οι δυνατότητές τους. Αν νιώθεις πως έχεις πέσει και εσύ σε κάποια αντίστοιχη περίπτωση, ή αν απλά δε σου ταιριάζει ο μάνατζέρ σου ή νιώθεις πως σε πάει πίσω, υπάρχουν τρόποι να το αντιμετωπίσεις.
Πρώτα απ’ όλα να θυμάσαι πως ο μάνατζέρ σου είναι άνθρωπος. Προσπάθησε να καταλάβεις αν το πρόβλημα πηγάζει απ’ ότι δεν τον ξέρεις καλά. Ίσως δεν έχετε μιλήσει αρκετά για να καταλάβεις γιατί φέρεται με έναν συγκεκριμένο τρόπο και ίσως αυτό που εσύ ονομάζεις αδιαφορία να είναι τελικά ο τρόπος του να σε παρακινήσει. Το στοίχημα είναι να βρεις τα κλειδιά του, τόσο για να τον ξεκλειδώσεις αλλά και για να μάθεις να συνεργάζεσαι σωστά.
Επόμενο βήμα είναι να ζητήσεις να κάνετε ένα one-on-one meeting ώστε να βάλετε κάτω τις προσδοκίες που έχετε ο ένας απ’ τον άλλον, να αποφασίσετε από κοινού κάποιους κανόνες και κάποια όρια, αλλά και να δώσετε feedback ο ένας στον άλλον για το τι πάει καλά και τι όχι. Φυσικά να το ζητήσεις με όμορφο τρόπο και να του δώσεις να καταλάβει πως θέλεις αυτήν τη συνάντηση γιατί σε ενδιαφέρει η σχέση μεταξύ σας, θέλεις να γίνεις καλύτερος και να βελτιωθεί τόσο η απόδοση όσο και το κλίμα.
Αν τώρα θεωρείς πως έχεις απέναντί σου έναν άνθρωπο απόλυτα ικανό στη δουλειά του αλλά εσένα προσωπικά δε σου ταιριάζει το ηγετικό του στιλ, γιατί δεν το βλέπεις σαν μια πρόκληση για εσένα; Θα κληθείς πολλές φορές στη δουλειά σου να αντιμετωπίσεις ανθρώπους πολύ διαφορετικούς από εσένα, οπότε το να μάθεις να διαχειρίζεσαι την κατάσταση μέσω του μάνατζέρ σου είναι μόνο θετικό. Επίσης αν το πρόβλημα είναι μόνο ως προς το στιλ που έχει, με το meeting που ήδη αναφέραμε θα μπορέσετε να θέσετε κάποια θεμέλια στη μεταξύ σας σχέση ώστε να δουλέψει. Αλλά υπάρχουν και οι περιπτώσεις που το πρόβλημα δε θα λυθεί μόνο με μια κουβέντα, δε γίνεται να το δεις σαν μια πρόκληση και εν τέλει νιώθεις πως ο συγκεκριμένος μάνατζερ δε σου κάνει καλό. Ακόμη και σ’ αυτές τις περιπτώσεις μην πανικοβάλλεσαι, υπάρχουν λύσεις.
Η πρώτη κίνηση είναι να επικοινωνήσεις με το τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού και να ζητήσεις να κάνεις μια συνάντηση μαζί τους. Σ’ αυτήν τη συνάντηση φυσικά όσα θα πεις είναι απόρρητα και ο στόχος είναι να εξηγήσεις την κατάσταση που υπάρχει και τα προβλήματα που εσύ προσωπικά αντιμετωπίζεις. Οι επιλογές που πιθανότατα θα πέσουν στο τραπέζι είναι είτε να αλλάξεις μάνατζερ πηγαίνοντας σε κάποια άλλη ομάδα είτε να αλλάξεις τμήμα. Θα υπάρξει ένα timeline για το πότε μπορεί να πραγματοποιηθεί η αλλαγή καθώς και κάποιες συμβουλές για το πώς να το διαχειριστείς.
Αν δεν υπάρξει καμία δράση απ’ τη μεριά τους ή η αντιμετώπιση δεν είναι η επιθυμητή τότε μια άλλη επιλογή είναι να μιλήσεις με τον υπεύθυνο του τμήματος και αν ούτε από εκεί υπάρξει η διάθεση για αλλαγή, τότε ίσως να μην είναι κακή ιδέα το να ξεκινήσεις να ψάχνεις για κάτι καινούριο. Είναι πολύ σημαντικό άλλωστε να νιώθουμε καλά στον χώρο που εργαζόμαστε και ειδικά με τους ανθρώπους που συνεργαζόμαστε, γι’ αυτό όταν αυτό δεν ισχύει χρειάζεται να λάβουμε δράση. Έτσι θα μπορέσουμε και να εξελιχθούμε. Ας μην ξεχνάμε, σε όλα τα προβλήματα υπάρχουν λύσεις φτάνει να τις ψάξουμε.
Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Ρουσσάκη