Ένα απ’τα πιο hot topics του 21ου αιώνα είναι αυτό της αυτογνωσίας και της αυτοβελτίωσης. Ολόκληρη σχολή έχει δημιουργηθεί γύρω από το πώς να ζούμε καλύτερα και πιο αρμονικά, ενώ φαίνεται πως η ανάγκη μας για να το πετύχουμε μοιάζει πιο ισχυρή από ποτέ. Πολλοί άνθρωποι στην προσπάθειά τους να ανακαλύψουν τα υλικά τους, αναζητούν όλο κι εντονότερα τον τρόπο που θα συμβεί η περιβόητη αυτογνωσία. Δυστυχώς στα σχολεία δε διδάσκονται τα βήματα που χρειάζεται να ακολουθήσει κανείς κι ούτε ασχολούμαστε με το να μάθουμε πιο βαθιά τις πτυχές του εαυτού μας από μικρή ηλικία. Πόσο διαφορετική θα ‘ταν η ζωή μας αν ξέραμε τι θέλουμε, ποιο επάγγελμα μας ταιριάζει και τι ταλέντα έχουμε ώστε να τα αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Μια κοινωνία γεμάτη αυτάρκεις ανθρώπους που πατούν με σιγουριά στα πόδια τους, φαντάζει άπιαστο κι απόλυτο όνειρο.
Με αφορμή λοιπόν την ανάγκη αυτή για ισορροπία, γεννήθηκε μια τάση που άκμασε τα τελευταία χρόνια, αυτής του personal development. Έχουν ασχοληθεί μαζί της επιστήμονες, ψυχολόγοι και οι λεγόμενοι life coachers. Αυτή η μερίδα ανθρώπων καλείται να σε βοηθήσει να κάνεις μια βουτιά στις σκέψεις σου και να εξερευνήσεις διάφορες πτυχές σου. Το κατά πόσο η ειδίκευση αυτή αντιστοιχεί στην επαγγελματική κατάρτιση που χρειάζεται να έχει κάποιος που λαμβάνει τον ρόλο ενός καθοδηγητή, είναι μια συζήτηση για άλλη φορά. Πώς λοιπόν λειτουργεί στη βάση του το personal developent;
Βρες εδώ πάνω από 100 ασκήσεις και 200 tips
για να μάθεις καλύτερα τον εαυτό σου!
Μια θεωρία λέει πως έχουμε 4 παράθυρα προσωπικότητας· αυτό που γνωρίζεις εσύ ο ίδιος και οι άλλοι, αυτό που γνωρίζουν μόνο οι άλλοι, αυτό που κρύβεις κι αυτό που δεν έχεις ανακαλύψει ακόμη, το λεγόμενο Johari window. Μέσα λοιπόν στη διαδικασία ανακάλυψης του εαυτού σου, υπάρχει μια άσκηση που σου ζητείται να περιγράψεις κομμάτια σου συμπληρώνοντας κάτι σαν σχεσιάγραμμα. Όταν μου ζητήθηκε να συμπληρώσω αυτό το σχεδιάγραμμα με τα παράθυρα για πρώτη φορά κι εγώ, σάστισα, ενώ στη συνέχεια κάτι ιντρίγκαρε το μυαλό μου. Κι εκεί ακριβώς είναι και που εστιάζει όλη η διαδικασία. Στο τι δείχνεις, τι είσαι, τι δεν ξέρεις ότι είσαι και πώς νομίζεις ότι σε βλέπουν οι άλλοι, προσπαθώντας να φτάσει σε μια βάση, όσο πιο κοντά στην αλήθεια.
Ανακαλύπτεις πολλά πράγματα προσπαθώντας να σε γνωρίσεις καλύτερα, είναι σαν να ανοίγει μια πόρτα προς χιλιάδες νέες κατευθύνσεις. Η διαδικασία της αυτογνωσίας και της αυτοβελτιώσης είναι μια συνεχής πορεία προς το άγνωστο, καθώς όσο μεγαλώνουμε αλλάζουμε κι αλλάζουν μαζί μας και οι προτεραιότητες, ανάγκες και οι κλίσεις μας. «Ποια είναι τα πιο έντονα χαρακτηριστικά μου, ποιες είναι οι αδυναμίες μου, ποιες είναι οι δεξιότητές μου, σε τι είμαι πραγματικά καλός και τι με παθιάζει» είναι ερωτήματα που θέτονται και που ίσως έχουμε συνηθίσει να απαντάμε ξύνοντας την επιφάνειά τους. Μα αν ψάχναμε λιγάκι πιο μέσα, τι θα βρίσκαμε άραγε;
Φυσικά είναι κι όλα εκείνα τα στοιχεία που δεν ισχύουν ή που δεν έχουν συμβεί ακόμη. Μια συμβουλή που δόθηκε σε μένα και νιώθω ότι χρειάζεται να τη μοιραστώ, είναι ότι είναι σημαντικότατο να προσπαθήσεις να εργαστείς πάνω σε κάτι που κάνει την καρδιά σου να σπαρταράει και να σε γεμίζει νόημα και σκοπό. Κι όταν αναφερόμαστε σε εργασία, δε μιλάμε απαραίτητα μόνο για το επάγγελμά μας, αλλά για οτιδήποτε χρειάζεται προσπάθεια. Κι αν αυτό πάνω στο οποίο δουλεύεις, νιώθεις παράλληλα ότι δίνει κατεύθυνση στη ζωή σου, δε θα πάψει ποτέ να σου δίνει τη σωστή και θα σε ανταμείβει πάντα.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου