Η αρχή κάθε σχέσης κρύβει μέσα της λίγη αστερόσκονη. Μοιάζει έντονη, μαγική κι είναι από τις πιο όμορφες φάσεις κάθε σχέσης. Καμιά αρχή δε μοιάζει με άλλη και κανενός η ιστορία δεν αποτελεί ένα κατά βάση success story ή εγγύηση για τη συνέχεια της σχέσης. Ίσως να βίωσες κι εσύ τον «έρωτα με την πρώτη ματιά», ίσως να σου έσκασε ερωτικό ενδιαφέρον με πολύ καλό φίλο ή φίλη σου μετά από χρόνια. Υπάρχει βέβαια κι αυτή η κατηγορία που υποσχέθηκαν με τους φίλους πως αν δεν παντρευτούν μέχρι τα 40 θα παντρευτούν μεταξύ τους. Ή πάλι, ίσως να προτιμάς να ερωτεύεσαι πάντα αγνώστους και σε ιντριγκάρει το ενδιαφέρον μιας εκ νέου γνωριμίας. Αν είχαμε την επιλογή να διαλέξουμε αυτόν ή αυτήν που θα μας προκαλέσει ερωτικό ενδιαφέρον εσύ θα διάλεγες έναν άγνωστο (αυτόν που «θα ερωτευτείς με την πρώτη ματιά») ή έναν φίλο ή γνωστό σου;

Στην μελέτη Love at first sight or Friends first παρατηρήθηκε ότι οι σύντροφοι που «ερωτεύτηκαν με την πρώτη ματιά» δημιούργησαν γρηγορότερα μια ερωτική σχέση, σε σχέση με όσους η ερωτική σχέση τους δημιουργήθηκε ως αποτέλεσμα της φιλικής σχέσης. Παρ’ όλα αυτά όμως παρουσίαζαν περισσότερες ανομοιότητες όσο αφορά την εξωστρέφεια, τη συναισθηματική σταθερότητα και την αυτονομία. Εν τέλει παρουσίαζαν μεγάλες διαφορές σε θέματα προσωπικότητας, εν αντιθέσει με όσους η φιλική σχέση ή γνωριμία προηγήθηκε της ερωτικής.

Συνήθως οι σχέσεις που δημιουργούνται μέσα από τον έρωτα από την πρώτη ματιά είναι έντονες και κινούνται με γρήγορους ρυθμούς. Σε στροβιλίζουν στο πάθος τους, τόσο πολύ, που ακόμη κι εσύ δυσκολεύεσαι να καταλάβεις γιατί το θες τόσο πολύ και πώς έχει τόση δύναμη που σε παρασέρνει. Σύμφωνα με τον John Alex Clark, η έννοια του να «ερωτευτείς με την πρώτη ματιά» εννοώντας να νιώσεις έντονο ερωτικό ενδιαφέρον για έναν άγνωστο πηγάζει από τους ερεθισμούς που δέχεται το υποσυνείδητό μας σε αυτή την πρώτη γνωριμία. Αν το άτομο αυτό σου θυμίζει κάποιον σημαντικό για τη ζωή σου άνθρωπο, τότε αυτόματα ξεκινάμε να διαμορφώνουμε αισθήματα για το συγκεκριμένο άτομο χωρίς ουσιαστικά να το γνωρίζουμε. Μια παγίδα δηλαδή του υποσυνείδητου ο «έρωτας με την πρώτη ματιά». Λες και ερωτευόμαστε κάποιον επειδή μας μοιάζει γνωστός προτού ερωτευθούμε αυτόν και την προσωπικότητά του.

 

 

Εν αντιθέσει οι σχέσεις που δημιουργούνται μέσα από το πέρασμα του χρόνου και στις οποίες η γνωριμία και η φιλική επαφή προηγείται της ερωτικής, δίνουν τον απαραίτητο χρόνο στους δύο ανθρώπους να γνωριστούν, ανοίγοντας έτσι σιγά σιγά τα φύλα της προσωπικότητάς τους. Έτσι η ερωτική σχέση δημιουργείται μέσα από την πλήρη συνειδητή επιλογή ερωτικού συντρόφου. Όταν ο έρωτας λοιπόν έρχεται να γεμίσει μια ήδη υπάρχουσα σχέση δεν υπάρχει η ανάγκη για «γνωριμία», με αποτέλεσμα τα ζευγάρια αυτά να παρουσιάζουν πολλές ομοιότητες σε πτυχές της προσωπικότητάς τους. Ή ακόμη κι αν παρουσιάζεται έντονη ανομοιότητα τότε έχει ήδη αφιερωθεί ο απαραίτητος χρόνος και χώρος εξοικείωσης της προσωπικότητας του ενός με του άλλου. Παρ’ όλα αυτά, η γνωριμία αυτή ίσως προσθέτει αμηχανία στα πρώτα ραντεβού ή μια αβεβαιότητα για το αν είσαι σίγουρος γι’ αυτή την αλλαγή στη μορφή της σχέσης. Ενώ σου αφαιρεί τη «χαρά της γνωριμίας» σου προσφέρει τη γνωριμία με το ίδιο γνωστό άτομο σε μια άλλη βάση.

Κι ενώ στον έρωτα με την πρώτη ματιά ψάχνεις να βρεις τις «αποδείξεις» πως αυτός είναι ο ένας και μοναδικός άνθρωπος της ζωής σου, γιατί αυτό το συναίσθημα πλημμυρίζει το μέσα σου, ο έρωτας μέσα από φιλία σε φέρνει ανώδυνα μπρος σε αυτή τη συνειδητοποίηση.

Στο έρωτα δεν υπάρχει συνταγή επιτυχίας. Δεν υπάρχει επιλογή που θα δουλέψει ή δε θα δουλέψει. Μια σχέση για την επιτυχία της απαιτεί κι από τους δύο ανθρώπους που την αποτελούν κατάθεση ψυχής, απαιτεί χώρο και χρόνο να επενδυθεί πάνω της. Απαιτεί εσένα και τον άνθρωπό σου να αλληλο-επιλέγεστε κάθε στιγμή. Αν ο έρωτας δημιουργηθεί στην πρώτη γνωριμία ή μέσα από μια μακροχρόνια σχέση, ουσιαστικά το μόνο που αλλάζει είναι μορφολογία του μονοπατιού που κληθήκατε να περπατήσετε. Του προσθέτει ίσως κάποιες στροφές και χαλίκια. Μα αν το συναίσθημα είναι βαθύ θα απορροφήσει κάθε δυσκολία του μονοπατιού.

Συντάκτης: Χριστίνα Τρακοσιή
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου