Λένε πως η μυρωδιά έχει μνήμη, είναι όμως γενετικά προδιαγεγραμμένη; Μήπως τελικά οι σωματικές μυρωδιές που βρίσκουμε ελκυστικές δεν είναι απλώς θέμα αρεσκείας αλλά θέμα ανθρώπινων κυττάρων; Είναι γνωστό ότι η δική μας μυρωδιά επηρεάζεται από πολλούς καθημερινούς παράγοντες, όπως η διατροφή, το άγχος, κάποια ασθένεια και ίσως κάποιες φορές το είδος ρούχου που φοράμε. Έρευνες έδειξαν ότι η μυρωδιά κάθε γυναίκας είναι εντονότερη κατά τη διάρκεια της γόνιμης περιόδου της και κατά συνέπεια ελκύει περισσότερο το αντίθετο φύλο. Το αντίθετο συμβαίνει κατά τη διάρκεια της περιόδου, οπότε και η σωματική μυρωδιά αλλάζει και γίνεται απωθητική. Στο αντρικό φύλο η μυρωδιά του σώματος επηρεάζεται και από τα επίπεδα τεστοστερόνης. Όσο μεγαλύτερη η ποσότητα της ορμόνης, τόσο εντονότερη η μυρωδιά. Η αλήθεια είναι όμως ότι η μυρωδιά του σώματός μας κατά έναν μεγάλο βαθμό καθορίζεται γενετικά και στη συνέχεια επηρεάζεται από διάφορους εξωτερικούς παράγοντες.
Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2018 δόθηκαν σε πλήθος γυναικών ήδη φορεμένα αντρικά μπλουζάκια και τους ζητήθηκε να τα τοποθετήσουν με αύξοντα σειρά με βάση τη μυρωδιά που έβρισκαν πιο ελκυστική. Σκοπός της έρευνας ήταν να εντοπιστεί κατά πόσο η ομοιότητα ανθρώπινων αντιγόνων λευκοκυττάρων επηρεάζει τον βαθμό έλξης. Τα ανθρώπινα αντιγόνα λευκοκυττάρων παίζουν σημαντικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα μιας και θεωρούνται υπεύθυνα για τον εντοπισμό και την απόκριση του οργανισμού μας στους εξωτερικούς παράγοντες που εισβάλλουν στο σώμα μας. Αν και συνήθως τα κύτταρα αυτά διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο, ανάμεσα σε κάποιους από εμάς υπάρχει μια κάποια συμβατότητα. Γενετικά τουλάχιστον θεωρείται μεγάλη ευτυχία όταν η τεκνοποίηση προκύπτει ανάμεσα σε άτομα που δεν έχουν όμοια ανθρώπινα αντιγόνα λευκοκυττάρων ή αλλιώς όταν μιλάμε για HLA-dissimilarity, αφού το παιδί που θα γεννηθεί θα φέρει έναν εξελιγμένο γενετικό κώδικα ανοσοποιητικού συστήματος. Πώς όμως συνδέεται η σωματική μας μυρωδιά με το HLA και πώς επηρεάζει;
Στην ίδια έρευνα το κυριότερο συμπέρασμα ήταν ότι οι γυναίκες που δεν έπαιρναν ορμονικά συμπληρώματα έβρισκαν ελκυστικές τις σωματικές μυρωδιές αυτών που δεν είχαν όμοια HLA κύτταρα. Για το αντρικό φύλο από την άλλη δεν μπόρεσαν να φτάσουν σε κανένα ουσιαστικό συμπέρασμα. Παρ’ όλα αυτά το ουσιαστικό αποτέλεσμα της έρευνας ήταν ότι η ανομοιότητα μεταξύ των HLA κυττάρων ενισχύει το πόσο ελκυστική θεωρούμε τη μυρωδιά κάποιου. Αν αυτό λειτουργούσε σαν κινητήριος δύναμη στην επιλογή ερωτικού συντρόφου θα ισχυροποιούσε το ανοσοποιητικό σύστημα των μελλοντικών απογόνων του ζευγαριού.
Πρακτικά όμως, όσο κι αν η μυρωδιά μοιάζει ελκυστική, άλλοι παράγοντες όπως το πρόσωπο και ο χαρακτήρας παίζουν επίσης καταλυτικό ρόλο στην επιλογή ερωτικού συντρόφου. Η επιλογή συντρόφου αποτελεί σήμερα μια πολύπλευρη διαδικασία που ακόμη και με τόση εξέλιξη αδυνατούμε πολλές φορές να αντιληφθούμε τι μας ελκύει πραγματικά στον άνθρωπο που διαλέξαμε. Άλλες φορές βρισκόμαστε να ψάχνουμε το γιατί είμαστε πάντα αδύναμοι μπροστά στην γοητεία του/της. Αν κι από ότι φαίνεται ίσως είμαστε γενετικά διαμορφωμένοι να επιλέγουμε το κατάλληλο ταίρι, πολλές φορές η επιλογή συντρόφου ελάχιστα βασίζεται σ” αυτό. Μοιάζει όμως συναρπαστικό, μα και τρομακτικό παράλληλα, να αγνοείς την γενετική σου τάση.
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.