Η ώρα του ύπνου· η στιγμή που πολλοί από εμάς πιθανόν να τη σκεφτόμαστε απ’ το πρώτο κιόλας λεπτό που αποχωριζόμαστε το ζεστό μας πάπλωμα το πρωί. Υπάρχει ωραιότερο συναίσθημα απ’ το να ξαπλώνεις στο κρεβάτι ακουμπώντας το κεφάλι σου στο αφράτο μαξιλάρι, να χώνεσαι κάτω απ’ τα μυρωδάτα σεντόνια κλείνοντας τα μάτια σου καθώς περιμένεις να αποκοιμηθείς γλυκά;
Κι όμως, ο ύπνος γίνεται ακόμα πιο γλυκός όταν μοιράζεσαι το κρεβάτι με τον άνθρωπό σου. Το να κοιμόμαστε δίπλα σ’ αυτόν που αγαπάμε μας προκαλεί ένα σωρό θετικά συναισθήματα. Μας κάνει να νιώθουμε ασφάλεια και ζεστασιά και το δωμάτιο γεμίζει μια γλυκιά ηρεμία, με αποτέλεσμα ο ύπνος μας να ‘ναι καλύτερος -κι αυτό νομίζω είναι ένα γεγονός το οποίο αναγνωρίζουμε οι περισσότεροι, αν όχι όλοι από εμάς.
Οι επιστήμονες, πάλι, ισχυρίζονται πώς ακόμα κι ο τρόπος που τα ζευγάρια κοιμούνται δείχνει πολλά για τη σχέση τους κι έχουν γίνει αμέτρητες έρευνες για το πώς μεταφράζεται η γλώσσα του σώματος με το σύντροφό μας κατά τη διάρκεια του ύπνου. Λίγο-πολύ όλοι έχουμε διαβάσει κάπου παραδείγματα τύπου «η στάση κουτάλι» δείχνει άνεση και χαλαρότητα, ή το να κοιμόμαστε πλάτη με πλάτη είναι ένδειξη ασφάλειας μεταξύ ενός ζευγαριού κι ότι η στάση «φωλιά» σημαίνει πολλή αγάπη και τρυφερότητα.
Μεταξύ μας όμως, παιδιά, πραγματικά άνετα και χαλαρά κοιμόμαστε μόνο όταν αφήνουμε ο ένας τον άλλο να βολευτεί σε όποια στάση προτιμά -κι αυτό δεν είναι καθόλου κακό. Η πραγματικότητα είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι απολαυστικό κάποιος να κοιμάται νιώθοντας περιορισμένος και μη μπορώντας να κινηθεί. Κανείς δε θέλει μαλλιά να γαργαλάνε το πρόσωπό του και σε κανέναν δεν αρέσει το αίσθημα του μουδιασμένου από την ακινησία χεριού την επόμενη μέρα το πρωί. Για κάποιο λόγο όμως τα περισσότερα, κι ειδικότερα τα φρέσκα, ζευγάρια έχουν την τάση να θέλουν να κοιμηθούν ο ένας στα χέρια του άλλου. Το θέμα είναι να ξεχωρίσουμε το «κοιμόμαστε αγκαλιά, γιατί πραγματικά έτσι το απολαμβάνουμε» απ’ το «πρέπει να κοιμηθούμε αγκαλιά, αφού είμαστε ζευγάρι».
Δυο πραγματικά ερωτευμένοι άνθρωποι δεν έχουν την ανάγκη να κοιμούνται κάθε βράδυ κολλημένοι ο ένας πάνω στον άλλο, ή έχοντας γίνει ένα κουβάρι μπλεγμένο στη μία πλευρά ενός διπλού κρεβατιού, και ξυπνώντας φυσικά αμφότεροι πιασμένοι, για να αποδείξουν την αγάπη τους. Καταρχάς, δεν έχουν να αποδείξουν σε κανέναν και κυρίως στους ίδιους τίποτα, πόσο μάλλον το ότι «κοιμόμαστε αγκαλιά άρα αγαπιόμαστε πολύ». Γνωρίζουν πολύ καλά ένα σωρό άλλους τρόπους να εκφράζουν την αγάπη τους, μέσα απ’ τις πιο μικρές πράξεις μέχρι και τις πιο μεγάλες, και το μόνο που τους νοιάζει είναι να κοιμούνται ή, ακόμη καλύτερα, να ξυπνάνε μαζί.
Το κρεβάτι τους δεν το χρειάζονται μόνο για ύπνο ή πικάντικες στιγμές, το χρειάζονται και για χάδια, χουχούλιασμα και συζητήσεις σχετικά με το πώς ήταν η μέρα τους ή για ό,τι τους κατέβει στο μυαλό. Είναι η στιγμή που θα ξαπλώσουν αγκαλιά σε όποια στάση γουστάρουν εκείνη την ώρα, θα ανταλλάξουν γλυκόλογα, θα πειράξουν ο ένας τον άλλο, θα πουν τα πιο μικρά και μεγάλα όνειρά τους, για εκείνα που πραγματοποίησαν και για εκείνα που άφησαν παρατημένα, για τα απωθημένα που δεν τόλμησαν να πουν ποτέ σε κανέναν. Και μετά ένα φιλί, μια καληνύχτα κι ο καθένας βολεύεται στη μεριά του! Πώς να μην κοιμηθείς ωραία μετά από αυτό;
Ο ύπνος είναι απαραίτητος για όλους, πόσο μάλλον για κάποιους μπορεί να θεωρείται και πολυτέλεια, συνεπώς αυτές οι ώρες ανάπαυσης ας είναι απολαυστικές για τον καθένα. Ας μην ξεχνάμε ότι απ’ την πρώτη στιγμή που ανοίγουμε τα μάτια μας το πρωί μέχρι αργά το βράδυ έχουμε στη διάθεσή μας πολλές ώρες για αγκαλιές, συνεπώς μετά τις ευχές για καληνύχτα μπορούμε να απλώσουμε χέρια και πόδια όπου μας βολεύει, χωρίς να νιώθουμε ενοχές. Έτσι, όταν έρθει την επόμενη μέρα η ερώτηση «πώς κοιμήθηκες;» η απάντηση θα ‘ναι «τέλεια» και θα την εννοούμε κιόλας.
Γιατί είναι ευτυχία να κοιμάσαι με αυτόν που αγαπάς, αλλά τον αγαπάς λίγο περισσότερο όταν σε αφήνει να κοιμάσαι ευτυχισμένα στην ησυχία και την άνεσή σου.
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη