Η λογοτεχνία στις μέρες μας δε γνωρίζει από περιορισμούς. Βιβλία τσέπης, συλλεκτικοί τόμοι, e-book. Όλο και μεγαλύτερη ποικιλία στους τρόπους που μπορούμε πλέον να διαβάσουμε την αγαπημένη μας ιστορία. Τι γίνεται, όμως, με τους ανθρώπους που δεν είναι σε θέση να διαβάσουν μόνοι τους; Τ’ ακουστικά βιβλία στην Ελλάδα είναι ελάχιστα και κανείς μέχρι σήμερα δεν είχε νοιαστεί γι’ αυτό.
Κάπως έτσι, ξεκίνησε η εθελοντική δράση «Διαβάζω για τους άλλους». Εθελοντές ηχογραφούν βιβλία σ’ ειδικά εξοπλισμένα στούντιο ηχογράφησης με σκοπό να εμπλουτιστεί η Ακουστική Βιβλιοθήκη των Τυφλών. Υπάρχουν τόσοι συνάνθρωποί μας που αδυνατούν να διαβάσουν, τόσο λόγω προβλημάτων όρασης όσο κι αναλφαβητισμού. Σκεφτείτε τα παιδιά προσχολικής ηλικίας στα ιδρύματα. Πόσο εύκολο είναι για τους υπεύθυνους εκεί να διαβάζουν σ’ όλα κάθε μέρα; Με τ’ ακουστικά βιβλία λύνεται το πρόβλημα και τα παιδιά έρχονται σ’ επαφή με τη λογοτεχνία, κάτι πολύ βασικό για τη μετέπειτα εξέλιξή τους.
Αυτή τη στιγμή, το πρόγραμμα «Διαβάζω για τους άλλους» έχει 700 ενεργούς εθελοντές που πραγματοποιούν δράσεις τόσο στην Αθήνα, όσο και στο Ηράκλειο της Κρήτης. Δεν περιορίζονται μόνο στις ηχογραφήσεις, αλλά διοργανώνουν και ζωντανές εκδηλώσεις ανάγνωσης σ’ ορφανοτροφεία, γηροκομεία, νοσοκομεία και στοχεύουν να επεκταθούν σε φυλακές ενηλίκων κι ανηλίκων, όπου πολλοί κρατούμενοι είναι αναλφάβητοι. Πραγματοποιούν όμως κι ιδιωτικές αναγνώσεις, σε τετραπληγικούς ή ηλικιωμένους, που αδυνατούν να κρατήσουν βιβλίο στα χέρια τους.
Οι ιστορίες πάντα έκαναν τους ανθρώπους να αισθάνονται λιγότερο μόνοι. Όλοι θα ‘πρεπε να ‘χουν τη δυνατότητα να ξεφεύγουν για λίγο απ’ τη μοναξιά τους, πόσο μάλλον οι πιο ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Είναι η λεγόμενη ισότιμη πρόσβαση στη λογοτεχνία κι οι άνθρωποι του «Διαβάζω για τους άλλους» το γνωρίζουν καλά.
Όχι μόνο το γνωρίζουν καλά, αλλά έχουν εκπαιδευτεί και γι’ αυτό. Για να γίνει κάποιος εθελοντής, αρχικά του παρέχονται δωρεάν σεμινάρια ειδίκευσης, ανάλογα με τον τομέα που θέλει ν’ ασχοληθεί. Για παράδειγμα, όσοι θέλουν ν’ ασχοληθούν με την ανάγνωση βιβλίων για παιδιά, παρακολουθούν σεμινάρια δημιουργικής απασχόλησης κι αφήγησης παραμυθιών με κατασκευή κούκλας.
Κυρίως, όμως, εκπαιδεύονται στην ενσυναίσθηση ώστε να μπορούν να επικοινωνούν πραγματικά μ’ αυτά και να μη γίνεται μόνο στείρα αφήγηση. Όσοι προτιμούν τις ηχογραφήσεις και τις ζωντανές αναγνώσεις μαθαίνουν ορθοφωνία κι αυτοσχεδιασμό. Υπάρχει όμως κι η δυνατότητα εκπαίδευσης, για όσους θέλουν ν’ ασχοληθούν με πιο διοικητικά κι οργανωτικά θέματα, που ‘χουν να κάνουν με τη δράση. Τίποτα δεν αφήνεται στην τύχη κι όλα πηγάζουν από την αγάπη των εθελοντών για τη λογοτεχνία και τους ανθρώπους γύρω τους.
Είναι όμορφο να προσφέρεις κι ακόμα ομορφότερο είναι να ξέρεις πως έκανες έστω κι έναν άνθρωπο λίγο πιο ευτυχισμένο. Δεν είναι μόνο η συγκεκριμένη δράση, είναι η κίνηση που μετράει. Όταν κάποιος προσφέρει από αγάπη κι όχι από λύπηση, τότε αυτό φαίνεται κι η αγάπη πολλαπλασιάζεται. Έτσι και με το «Διαβάζω για τους άλλους». Η αγάπη τους θ’ αγκαλιάσει όλη την Ελλάδα, μόνο αν γίνουμε κι εμείς μέρος της, προσφέροντας όπως μπορούμε, είτε με κάποια εθελοντική δράση, είτε με χορηγίες και δωρεές. Τρόποι υπάρχουν. Ένα χέρι χρειάζεται ν’ απλωθεί μόνο. Το δικό μας χέρι.
Όπως λένε κι οι ίδιοι, χρειάζονται «ανθρώπους που παλεύουν για τ’ αδύνατο, επειδή γνωρίζουν ότι έτσι μόνο ξεριζώνεται το χάος». Ας γίνουμε αυτοί οι άνθρωποι. Ας μην αφήσουμε το σκοτάδι της εποχής να νικήσει.
(Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα τους: http://giatousallous.gr/)
Επιμέλεια Κειμένου Χριστίνας Κωνσταντουδάκη: Ιωάννα Κακούρη