Σε όλες τις σχέσεις που έχεις στη ζωή σου, είτε είναι η οικογένεια σου, είτε οι φίλοι σου ή οι συνεργάτες σου αλλά κυρίως ο σύντροφός σου, η συμπεριφορά που έχουν απέναντί σου σχετίζεται άμεσα με το τι τους επιτρέπεις και τι όχι. Το τι ανέχεσαι εσύ σαν άνθρωπος διαμορφώνει και το πώς σου συμπεριφέρονται.

Πριν κρίνεις τον τρόπο που σε αντιμετωπίζει κάποιος, πρώτα σκέψου εάν του έχεις δώσει εσύ το δικαίωμα. Η συμπεριφορά οποιουδήποτε προς εσένα εξαρτάται κυρίως από τη δική σου απέναντί του και από τα όρια που έχεις θέσει σχετικά με το τι ανέχεσαι. Απ’ όλα τα άτομα που έχεις στη ζωή σου, συνήθως από τον σύντροφό σου που ανέχεσαι περισσότερα. Ο σύντροφός σου είναι αυτός που σε γνωρίζει καλύτερα απ’ όλους. Είναι το άτομο που ανοίχτηκες και έδειξες όλες τις πτυχές του εαυτού σου και το πώς είναι απέναντί σου έχει να κάνει με το τι του επιτρέπεις. Το ίδιο ισχύει για όλες τις σχέσεις που έχεις στη ζωή σου, αλλά με το ταίρι σου όλα είναι πιο έντονα και η στάση που κρατάει απέναντι σου αντικατοπτρίζει τα όριά σου.

Δεν είναι απαραίτητα κακό το να ανέχεσαι αρκετά, σημασία έχει να γνωρίζεις ποια είναι τα όριά σου και να αφήνεις και τους άλλους να τα μαθαίνουν. Η στάση τους προς εσένα και το εάν σου συμπεριφέρονται καλά ή όχι έχει να κάνει με το ποιοι είναι οι περιορισμοί που θέτεις. Εννοείται πως υπάρχουν άτομα που απλώς δε θα σου φερθούν καλά κι αυτό δε θα εξαρτάται από σένα, αλλά η συγκεκριμένη συμπεριφορά αποτελεί εξαίρεση. Τα όρια συνήθως εσύ τα βάζεις στους δικούς σου ανθρώπους.

Υπάρχουν τρεις διαφορετικές περιπτώσεις αναφορικά με τη συμπεριφορά κάποιου προς εσένα. Η πρώτη είναι -και αυτό που συμβαίνει πιο συχνά- είναι κάποια πράγματα ή καταστάσεις να είναι ουδέτερες για εσένα, ούτε κρύο ούτε ζέστη, οπότε απλώς τα αποδέχεσαι και γι’ αυτό δε φέρνεις αντίρρηση. Η δεύτερη περίπτωση είναι αυτή που μια συμπεριφορά σε ενοχλεί, δε σου αρέσει, και υπάρχει η πιθανότητα να το ξεκόψεις, αλλά και η πιθανότητα να σωπαίνεις και να τους ανέχεσαι. Και τέλος, η τρίτη περίπτωση είναι αυτή που σου αρέσει ο τρόπος που σου φέρεται ο άλλος, που σε κάνει να νιώθεις καλά. Σε όλες τις περιπτώσεις, το πώς θα επιλέξεις να το χειριστείς είναι δική σου επιλογή. Και οι τρεις αυτές επιλογές φανερώνουν ουσιαστικά τον τρόπο που επιτρέπεις να σου συμπεριφέρονται και ίσως υποσυνείδητα να είναι και ο τρόπος που θέλεις και αποζητάς.

Ένα εξαιρετικό παράδειγμα είναι η συμπεριφορά του συντρόφου σου. Πρόκειται για το άλλο σου μισό, ζείτε μαζί, γνωρίζετε όλες τις πτυχές ο ένας του άλλου και αυτό σας δίνει τη δυνατότητα να εκφράζεστε ελεύθερα, χωρίς δισταγμούς. Απλώς σκέψου πώς σου συμπεριφέρεται, κάνε αυτή την ερώτηση στον εαυτό σου και κατέγραψε τις απαντήσεις που σου έρχονται στο μυαλό. Αφού έχεις συγκεντρώσει και τα αρνητικά και τα θετικά σε μία λίστα, έφτασε η ώρα ν’ αναρωτηθείς γιατί. Γιατί είναι έτσι η στάση του προς εσένα; Όταν κάνεις αυτή την ερώτηση στον εαυτό σου θα δεις ότι για όλα έχεις την απάντηση. Έχει τη συγκεκριμένη συμπεριφορά απέναντί σου, επειδή την έχεις επιτρέψει. Στα θέματα που μπορεί να συζητήσετε ή στα πράματα που μπορεί να κάνετε, το πώς σε αντιμετωπίζει έχει να κάνει με τα όρια που έθεσες. Το πόσο μακριά μπορεί να φτάσει ο άλλος με τις πράξεις του εξαρτάται καθαρά από εσένα.

Γι’ αυτό πριν επικρίνεις τον τρόπο που σου φέρεται κάποιος, ειδικά ο σύντροφός σου, σκέψου εάν όντως δε θες να είναι έτσι απέναντί σου και τι πρέπει να αλλάξεις για αυτό. Γιατί για να είναι έτσι σημαίνει πως εσύ το επέτρεψες και ο μόνος τρόπος να αλλάξει είναι να αλλάξεις κι εσύ τα όριά σου. Στην τελική το τι επιτρέπουμε καθορίζει και τι θέλουμε να λαμβάνουμε. Επομένως πρόσεχε τι ανέχεσαι, γιατί δείχνει στους άλλους πώς θέλεις να σου

συμπεριφέρονται.

Συντάκτης: Νίκη Παπαμιλτιάδους
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.