Έρχεται, λοιπόν, η μεγάλη στιγμή (τυμπανοκρουσίες, φωνές, χειροκροτήματα!) που αναπτύσσεται ένα νέο ερωτικό ενδιαφέρον στη ζωή μας το οποίο (ω, Θεοι!) είναι αμοιβαίο. Τηλέφωνα και τσατ παίρνουν φωτιά μέρες και νύχτες, ενώ δε λείπουν και οι τετ-α-τετ συναντήσεις, οι γνωστές και ως ραντεβού. Πρώτο ραντεβού, λοιπόν, και, ενώ ήδη διαφαίνεται η μεταξύ σας χημεία, προχωράτε στο δεύτερο και αγκαλιάζετε αυτό που συμβαίνει μεταξύ σας με ακόμη περισσότερη ζέση. Το ένα ραντεβού διαδέχεται το άλλο, με αμφίδρομες διαπιστώσεις ότι σιγά-σιγά δένει το γλυκό μεταξύ σας (με την ευχή μου, παιδιά μου!).

Κάπου εδώ, όμως, αρχίζει λίγο η εσωτερική μανούρα, συχνά για τον έναν από τους δύο. Ταυτόχρονα, ξεκινούν και οι ερωτήσεις του περίγυρου σχετικά με το τι είναι αυτό που συμβαίνει μεταξύ σας, που εναρμονίζεται με τη δικές σου εσωτερικές ερωτήσεις: «Είμαστε σε σχέση τώρα δηλαδή; Είμαστε μαζί-μαζί, ή απλώς περνάμε καλά μαζί; Κι αν δεν είμαστε σε σχέση τώρα, από ποιο σημείο και μετά θα είμαστε; Με θέλει απλά για ένα κρεβάτι ή θα το πάμε πιο σοβαρά;» και άλλα ερωτήματα περνούν σαν διασταυρούμενα πυρά από τον εγκέφαλό σου, που σταδιακά οδηγούν σε αμφιβολίες και αμφισβητήσεις που, τελικά, τη χαλάνε τη συνταγή. Γι’ αυτό το λόγο λοιπόν, άραξε, χαλάρωσε, γιατί φορτώνεις το μυαλό σου με περιττά βάρη, που πιάνουν εκείνο το χώρο στον εγκέφαλό σου που πρέπει να θυμηθεί αν έκλεισες το θερμοσίφωνα φεύγοντας απ’ το σπίτι!

Αρχικά, να σου πω ότι η μεταπήδηση από το status του «βγαίνουμε» σε αυτό της «σχέσης» δεν είναι μπάρα downloading στον υπολογιστή, για να γεμίσει όσο περνά ο χρόνος και να προχωρήσουμε μετά στο επόμενο στάδιο. Μπορεί δυο άνθρωποι να έχουν βγει δυο-τρεις φορές και μετά να αποφασίσουν ότι θέλουν να είναι μαζί, ενώ δυο άλλοι μπορεί να βγαίνουν για έτη επί ετών και να μην ονομάζουν σχέση αυτό που έχουν, γιατί στη μεταξύ τους διάδραση τονίζεται κυρίως το σαρκικό κομμάτι σε αντιδιαστολή με όλα τα υπόλοιπα συστατικά μιας σχέσης.

Βλέποντας, λοιπόν, το θέμα από αυτήν την οπτική γωνία, σημασία δεν έχει τόσο ο χρόνος που μετρά το casual dating όσο άλλοι παράγοντες στη διάδραση δύο ανθρώπων που τους ενώνει ερωτική έλξη. Αρχικά, το πρώτο που θα πρέπει να εξεταστεί είναι η φάση στην οποία βρίσκονται και οι δύο όσον αφορά στα προσωπικά τους αισθηματικά ζητήματα. Κοινώς, το αν θα προσδιοριστεί νωρίτερα ή αργότερα αν δύο άνθρωποι έχουν «σχέση» ή όχι εξαρτάται πολύ από το πόσο έτοιμος είναι ο καθένας από τους δυο από μόνος του να μπει σε μια σχέση, η οποία ως σύστημα περιλαμβάνει μια πληθώρα συνιστωσών δυνάμεων, που θα λέγαμε και στη Φυσική. Γιατί ο έρωτας, εκτός από Χημεία, είναι και Φυσική, αφού μιλάμε για δυο σώματα που ασκούν δυνάμεις το ένα στο άλλο, συχνά ταράζοντας μηδενικές συνισταμένες που φέρνουν ισορροπία ή σταθερή επιτάχυνση.

Προχωρώντας, μεγάλο ρόλο διαδραματίζει και η ίδια η φύση της επικοινωνίας των δύο αυτών ανθρώπων. Μιλάτε τακτικά, είτε δια ζώσης είτε από μακριά; Και, αν ναι, υπάρχει τρυφερότητα και εγγύτητα στην επικοινωνία, πέρα από ένα απλό, ανθρώπινο ενδιαφέρον (σε συνδυασμό με την κυριαρχία του ερωτικού στοιχείου, βεβαίως), που συνήθως χαρακτηρίζει τα flings και όχι τις σχέσεις; Αρχίζουν σιγά-σιγά και υπεισέρχονται στην κουβέντα τρυφερές προσφωνήσεις, nicknames και inside jokes, που σηματοδοτούν μια παραπάνω οικειότητα; Επιδιώκονται συχνά συναντήσεις εκατέρωθεν, χωρίς ένας από τους δύο (ή και οι δύο) να αισθάνεται και να δείχνει με κάθε τρόπο ότι θέλει το χώρο του και το χρόνο του; Εάν η απάντηση σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα είναι καταφατική, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αυτό που έχετε, αν δεν είναι ήδη «σχέση», να γίνει πολύ σύντομα!

Συμπερασματικά, λοιπόν, είναι σημαντικό να καταλάβουμε πως στον έρωτα δεν υπάρχουν αυστηρές γραμμές και χρονοδιαγράμματα, σαν να είναι business plan. Besides, ένα μεγάλο μέρος της μαγείας του έρωτα οφείλεται στο γεγονός ότι είναι από τη φύση του απρόβλεπτος και παρορμητικός. Ας τον αφήσουμε, λοιπόν, να μας παρασύρει στον τρελό του χορό, χωρίς να προσπαθούμε να τον φυλακίσουμε σε κουτάκια που μπορεί να μας βοηθούν να τον αναλύσουμε και να τον καταλάβουμε κάπως, αλλά, τελικά, μόνο σε σκοτούρες μας βάζουν!

 

Συντάκτης: Έλενα Καργοπούλου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου