Πόσες φορές εκεί που κάθεστε με τον άνθρωπό σας, έχετε νιώσει την ανάγκη να γυρίσετε να του πείτε κάτι; Να τον προσεγγίσετε για να του δείξετε το ενδιαφέρον σας, να ολοκληρώσετε μία συζήτηση που έχετε αφήσει στη μέση ή απλά και μόνο για να του εκφράσετε μία δική σας σκέψη; Η όλη αυτή φάση ονομάζεται «προσφορά για σύνδεση» («bids of connection» σε απλή και διεθνή γλώσσα) και είναι κάτι που θεωρείται απόλυτα φυσιολογικό ανάμεσα στα ζευγάρια. Οι προσφορές μπορεί να εκφράζονται λεκτικά ή σωματικά και να αφορούν μία κουβέντα, ένα νέο, ακόμα και ένα απλό χαμόγελο. Στην προκειμένη περίπτωση δεν παίζει ρόλο το μέγεθος της προσφοράς που θα δείξετε. Σημασία έχει η ανταπόκριση που θα δείξει το άλλο σας μισό. Εκεί θα φανούν και θα κριθούν όλα. Γιατί αυτή η ανταπόκρισή του στη δική σας προσφορά θα καθορίσει τη σχέση σας και το πώς θα κυλίσουν τα πράγματα μεταξύ σας στο μέλλον. Ταυτόχρονα η σύνδεση αυτή μπορεί να προσφερθεί και μεταξύ γονέων και παιδιών, συγγενών, συναδέλφων και φίλων αλλά πάντα ανάμεσα στα ζευγάρια αποτελεί την πιο σημαντική.

Το bids of connection ξεκίνησε ως μία έρευνα μεταξύ ζευγαριών το μακρινό 1986 (εντάξει όχι τόσο μακρινό τελικά γιατί τότε γεννήθηκα!). Η έρευνα παρακολουθούσε τη ζωή κάποιων ζευγαριών για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και στο τέλος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσο πιο πολύ ανταποκρίνονταν οι σύντροφοι στην εκάστοτε προσφορά, τόσο πιο μεγάλες ήταν οι πιθανότητες να μείνουν μαζί και να μην καταλήξουν σε διαζύγιο ή χωρισμό. Δε χρειαζόταν να κάνουν κάποιον τεράστιο διάλογο μεταξύ τους, αρκεί να αναγνώριζε το έτερο μέλος τι ακριβώς ήθελες να του πεις και να απαντούσε με τον δικό του τρόπο.

Και ειλικρινά αυτό δε θέλουμε όλοι; Ένα αυτί που θα ακούει όσα θέλουμε να μοιραστούμε εκείνη την ώρα και να μας δείχνει τη δέουσα σημασία, ακόμα και αν δε συμφωνεί απόλυτα μαζί μας. Σκοπός είναι να αποφευχθεί με κάθε τρόπο να αγνοήσει ο ένας σύντροφος τον άλλον ή να του δείξει ότι εκείνη την ώρα δεν μπορεί να συνδεθεί μαζί του είτε γιατί έχει κάτι καλύτερο να κάνει είτε γιατί του φαίνεται βαρετή και ανούσια η σύνδεση. Τότε δυστυχώς έχει όντως χαθεί το connection (που λέει και το γνωστό τραγούδι) και όλα μοιάζουν χωρίς νόημα μεταξύ σας. Όταν είμαστε μαζί με τον άνθρωπό μας, θέλουμε να μας βλέπει και να μας καταλαβαίνει και να νιώθουμε ότι είμαστε σημαντικοί και πολύτιμοι για εκείνον. Και έτσι, στην περίπτωση που πολλές προσφορές αρχίζουν να χάνονται ή να  απορρίπτονται, τότε κάπου εμφανίζεται αυτή η εσωτερική φωνή που μας κάνει να αναρωτιόμαστε αν γινόμαστε ξαφνικά αόρατοι και ασήμαντοι στα μάτια τους.

Σίγουρα όλες οι ώρες δεν είναι ίδιες, ούτε προφανώς έχουμε πάντα την ίδια όρεξη. Έτσι, θα υπάρξουν φορές που η προσπάθεια για σύνδεση και επικοινωνία θα πέσει στο κενό. Το θέμα είναι να μη γίνει ρουτίνα και συνήθεια και φτάσουμε στο σημείο να κλονιστεί η σχέση, θεωρώντας ότι δεν είμαστε σημαντικοί για τον σύντροφό μας. Με όμορφο τρόπο, φροντίζουμε να του υπενθυμίζουμε την παρουσία μας και την ανάγκη για προσοχή που νιώθουμε εκείνη τη στιγμή. Επικοινωνούμε με σεβασμό και ειλικρίνεια με το άλλο άτομο και προσπαθούμε να μην οδηγήσουμε τη σύνδεση σε αποτυχία και απομάκρυνση. Δίνουμε χώρο και χρόνο και διαθέτουμε τον εαυτό μας προς αγκαλιά, βλέμμα, χαμόγελο ή και κουβέντα. Αν προσφέρουμε κάτι από τα παραπάνω, η σύνδεση θα είναι δεδομένη και όλα θα πάνε καλά. Αφεθείτε στην πρόκληση και ζήστε το… εξάλλου για οποιαδήποτε σύνδεση χρειάζονται πάντα δύο άκρα. Μεμονωμένη προσπάθεια δε θα ανάψει το πάθος και τα συναισθήματα.

Συντάκτης: Αμαλία Ευαγγελία Αλεξανδρή
Επιμέλεια κειμένου: Αγγελική Θεοχαρίδη