

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο Ιβάν Παβλόφ (Ivan Pavlov 26/9/1849 – 27/2/1936) ήταν ένας Ρώσος γιατρός και φυσιολόγος, ο οποίος κατάφερε μέσω πειραμάτων που εφάρμοσε σε σκύλους να αποδείξει «την αρχή του κλασικού εξαρτημένου αντανακλαστικού». Αρχικά, προσέφερε φαγητό σε έναν σκύλο φωνάζοντάς τον και βάζοντας τροφή στο μπουκάλι του. Την επόμενη φορά πριν την προσφορά φαγητού, χτύπησε ένα κουδουνάκι και ακούστηκε ο ήχος του. Το ίδιο κουδουνάκι χτυπούσε στη συνέχεια για αρκετές μέρες ακριβώς πριν τη στιγμή που θα έδινε το φαγητό στον σκύλο και έτσι ο σκύλος συνέδεσε τον ήχο από το κουδουνάκι με την παροχή τροφής. Λίγο καιρό μετά, παρατήρησε ότι μόλις ο σκύλος άκουγε τον συγκεκριμένο ήχο, άρχιζε να εκκρίνει σάλια και να περιμένει να φάει χωρίς ωστόσο να παρουσιάζεται τροφή κάθε φορά. Το «ντιν» τον έκανε να νιώθει την επιθυμία για φαγητό αφού ήξερε ότι έπειτα από αυτό, θα ακολουθούσε ένα μπολ με λαχταριστή σκυλοτροφή και θα γέμιζε την κοιλιά του.
Και κάπου εδώ εμείς θα αναρωτηθούμε: Πώς θα λειτουργήσει η αρχή του κλασικού εξαρτημένου αντανακλαστικού στις σχέσεις μεταξύ ζευγαριών; Θα ακούμε καμπανάκι και θα αρχίζουμε να κουνάμε την ουρά μας και να σκεφτόμαστε το άλλο μας μισό; Μμμμ… όχι ακριβώς φίλοι μου γιατί δεν είμαστε σκύλοι. Τον τελευταίο καιρό έχουν κατακλύσει τα κοινωνικά δίκτυα προτάσεις με το πώς μπορεί να εφαρμοστεί η μέθοδος του Παβλόφ στις ανθρώπινες σχέσεις. Η ιδέα είναι να δημιουργηθούν θετικοί συνειρμοί και σκέψεις που θα αναπτυχθούν στη σχέση και θα προκαλούν όμορφα συναισθήματα στο ζευγάρι.
Θυμηθείτε τον πρώτο καιρό που αρχίσατε να μιλάτε με τον άνθρωπό σας. Κάθε φορά που ακούγατε τον ήχο του μηνύματος στο κινητό σας τηλέφωνο και βλέπατε το όνομά του/της, δε νιώθατε την καρδιά σας να χτυπάει πιο γρήγορα; Δεν υπήρχε αυτή η καψούρα και η επιθυμία να μιλάτε συνεχώς; Και αντίστοιχα, όταν δε σας έστελνε ή αργούσε να απαντήσει, δε σας έπιανε ένα άγχος και έβγαινε το δράμα από μέσα σας; Όλα αυτά έχουν να κάνουν με τη θεωρία του Παβλόφ ακόμα και αν δε γαβγίζουμε και είμαστε άνθρωποι.
Σε ένα ζευγάρι μπορούν να δημιουργηθούν θετικοί συνειρμοί και συναισθήματα από τα πιο απλά πράγματα. Σκεφτείτε μια λέξη που για σας λειτουργεί ως λέξη – κλειδί. Κάθε φορά λοιπόν, που θα είστε κάπου και θα ακούτε αυτή τη λέξη το μυαλό σας θα πηγαίνει αυτόματα στον/στην αγαπημένο/η σας και θα χαμογελάτε γλυκά, ακόμα και αν αυτό το άτομο βρίσκεται χιλιόμετρα μακριά. Με τον ίδιο τρόπο μπορεί να λειτουργήσει ένα φαγητό ή ένα γλυκό που απολαύσατε από κοινού, ένα inside joke που μόνο εσείς θα έχετε και θα αναγνωρίζετε φέρνοντάς σας πιο κοντά και νιώθοντας αυτή τη γλυκιά έλξη για τον/ τη σύντροφό σας.
Ένα αλλά βασικό στοιχείο είναι τα συναισθήματα. Όταν το άλλο σας μισό νιώθει οικεία με εσάς και εισπράττει αποδοχή και αγάπη από εσάς, τότε η ασφάλεια και η ηρεμία θα είναι τα πρώτα πράγματα που θα βγαίνουν από πλευράς του και θα θέλει να είναι μαζί σας. Όσο και αν υπάρχουν δυσκολίες κάποια στιγμή, όταν τα θετικά βιώματα είναι περισσότερα, θα του επιτρέπουν να μην τα παρατά και να θέλει να συνεχίσει να είναι μαζί σας.
Ακόμα, το τικ τοκ και τα άλλα σοσιαλ αναφέρουν ως θετικό τρόπο δεσίματος του ζευγαριού τη μουσική και τη μυρωδιά. Πόσες φορές νιώσατε ταύτιση με κάποιους στίχους από ένα τραγούδι και θελήσατε να το αφιερώσετε στον άνθρωπο της ζωής σας; Έγινε το αγαπημένο σας τραγούδι μέσα στη σχέση και κάθε φορά που το ακούγατε αναπολούσατε όλα τα όμορφα που έχετε μοιραστεί. Το ίδιο ακριβώς έχετε νιώσει και με μια μυρωδιά. Προσωπικά, η στιγμή που αγκαλιάζεις τον/τη σύντροφό σου και εισπνέεις αυτή τη μυρωδιά του, σε κάνει να κλείσεις τα μάτια και να κλειδώσεις αυτή τη μυρωδιά για πάντα. Και κάθε φορά που θα τη μυρίζεις θα κάνεις τις ίδιες όμορφες σκέψεις. Τι όμορφο συναισθήματα είναι αυτό ρε παιδιά!
Κάπως έτσι αναλύεται η αρχή του κλασικού εξαρτημένου αντανακλαστικού στις σχέσεις και αν πατήσεις «pavlov theory in dating» στο tik tok θα δεις χιλιάδες βιντεάκια. Το πιο βασικό όμως είναι ότι κανένα από τα παραπάνω που αναφέραμε ως θετικά στοιχεία και συνειρμούς δε θα πρέπει να λειτουργεί και να εφαρμόζεται με χειριστικό και εκβιαστικό τρόπο. Η συντροφικότητα και η αγάπη σε μια σχέση οφείλονται να έρχονται και να βιώνονται με όμορφο τρόπο και όχι με πιεστικό. Για αυτό σας εύχομαι να ακούτε «ντιν» και να χαμογελάτε πλατιά στη σκέψη του/της αγαπημένου/νης σας.