Ο Οκτώβρης έχει καθιερωθεί ως μήνας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Μαστού. Ο τύπος αυτός του καρκίνου είναι ο πιο συχνός για τις γυναίκες, καθώς μία στις εννιά θα τον εμφανίσει κάποια στιγμή στη ζωή της. Μέχρι πριν δύο δεκαετίες η συζήτηση γύρω από αυτήν την αρρώστια, που επηρεάζει τόσο το σώμα όσο και τη φύση της γυναίκας, σε ένα μεγάλο βαθμό ήταν περιορισμένη και πολλές φορές χαρακτηρισμένη ως ταμπού. Το πρώτο και αρκετά τολμηρό βήμα το είχε κάνει η ηθοποιός Shirley Temple, όταν το 1973 μίλησε δημόσια για τη διπλή μαστεκτομή που έκανε. Πέρασαν όμως αρκετά χρόνια, βρισκόμαστε σχεδόν πέντε δεκαετίες μετά και αρκετές διάσημες γυναίκες έχουν βγει και έχουν μιλήσει για την περιπέτειά τους αυτή, ευαισθητοποιώντας τον κόσμο και βοηθώντας πολλές γυναίκες που πάλευαν επίσης να κερδίσουν τη μάχη τους με τον καρκίνο του μαστού.
1. Shirley Temple (1928-2014)· ηθοποιός και πολιτικός
Πρώτη στη λίστα δε θα μπορούσε να μην είναι η πρώτη γυναίκα που μίλησε ανοικτά και δημόσια. Η Shirley Temple -το παιδί θαύμα του Hollywood της δεκαετίας του ’30- διαγνώστηκε το 1972 με όγκο στον αριστερό μαστό. Μέχρι τότε οι γιατροί ως θεραπεία έκαναν ολική μαστεκτομή, η οποία συμπεριλάμβανε και αφαίρεση από κομμάτι του θώρακα. Η Temple όμως είχε άλλη άποψη. Ζήτησε να της γίνει πρώτα βιοψία -πράγμα ανήκουστο για την εποχή- και μετά προχώρησε σε μαστεκτομή μόνο του μαστού όπου είχε βρεθεί ο όγκος. Αποδείχτηκε ότι η απόφασή της αυτή σε συνδυασμό με την έγκαιρη διάγνωση την απάλλαξαν από τον καρκίνο και έζησε μέχρι τα ογδόντα πέντε χρόνια της χωρίς να της ξαναπαρουσιαστεί.
Στη μάχη αυτή που έδωσε, χαρακτηρίστηκε και πρωτοπόρα και για έναν ακόμη λόγο. Το 1973, όταν εισήχθη στο νοσοκομείο για τη μαστεκτομή, κάλεσε τους δημοσιογράφους και μίλησε από το κρεβάτι του νοσοκομειακού δωματίου της για την περιπέτειά της. Αυτό που ζήτησε από κάθε γυναίκα ήταν να μην κρύβεται πίσω από την αρρώστια της και να κάνει εξετάσεις, γιατί η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές. “The doctor make the incision, I will make the decision” είχε αναφέρει σε συνέντευξή της και έδωσε την αφορμή να ξεκινήσει ο δημόσιος διάλογος στις Η.Π.Α. για τον καρκίνο του μαστού.
2. Christina Applegate (1971- )· ηθοποιός
Η αγαπημένη μας Kelly Bundy από την αξέχαστη σειρά των 80s “Married with Children” διαγνώστηκε το 2008 με καρκίνο του μαστού σε πρώιμο στάδιο και προχώρησε σε διπλή μαστεκτομή. Η Applegate επιδίωξε και έκανε και μια ειδική γονιδιακή εξέταση, η οποία έδειξε ότι έχει γονιδιακή προδιάθεση για καρκίνο, όπως και η μητέρα της, η οποία είναι και αυτή Breast Cancer survivor. Για τον λόγο αυτό λίγα χρόνια αργότερα έκανε αφαίρεση ωοθηκών και σαλπιγγών, για να μειώσει τις πιθανότητες επανεμφάνισης της νόσου. Η μάχη της πλέον με τον καρκίνο επικεντρώνεται στο ίδρυμα “Right Action for Women” που έχει ιδρύσει, το οποίο κάνει καμπάνιες τόσο για την ενημέρωση των γυναικών όσο και για τη οικονομική στήριξη αυτών που δεν μπορούν να λάβουν τη σωστή θεραπεία, κυρίως για όσες δεν έχουν ασφάλιση.
3. Kylie Minogue (1968- )· ηθοποιός και τραγουδίστρια
Η Τiny, Αυστραλέζα τραγουδίστρια, ήρθε αντιμέτωπη με τον καρκίνο του μαστού το 2005 κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας περιοδείας της. Αμέσως σταμάτησε τις εμφανίσεις της και υποβλήθηκε σε χειρουργείο και σε χημειοθεραπείες. Την επόμενη χρονιά ανέβηκε νικήτρια στη σκηνή και αποζημίωσε τους θαυμαστές της. Γνώρισε την αποθέωση όχι τόσο ως performer αλλά ως νικήτρια της ζωής. Η συμμετοχή της σε καμπάνιες για την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού έλαβαν γενναίες χρηματοδοτήσεις που διατέθηκαν στην πρόληψη και θεραπεία γυναικών που δίνουν τη δική τους μάχη. Μίλησε ανοικτά για τις δύσκολες χημειοθεραπείες, τις οποίες παρομοίασε ως πυρηνική βόμβα για το σώμα της και δε δίστασε να δημοσιεύσει φωτογραφίες της, χωρίς το πλούσιο μαλλί της. Το πιο όμορφο κομμάτι της περιπέτειάς της είναι σίγουρα το χαμόγελο της, που έμεινε ίδιο και υπέροχο.
4. Anastacia (1968- )· τραγουδίστρια
«Cancer and losing your life needn’t go hand in hand» είχε δηλώσει η Anastacia το 2016 και μέχρι σήμερα παλεύει για να το αποδείξει. Η ταλαντούχα Aμερικανίδα τραγουδίστρια με την ιδιαίτερη φωνή, έχει περάσει από σαράντα κύματα καθώς στα δεκατρία της διαγνώστηκε με το σύνδρομο Crohn, στα τριανταπέντε της με καρκίνο του μαστού και στα τριάντα εννιά με υπερκοιλιακή ταχυκαρδία. Κατάφερε σε μικρό χρονικό διάστημα να ξεπεράσει τον καρκίνο το 2003 και συνεχίσει τις περιοδείες της με μεγάλη επιτυχία. Παράλληλα σε κάθε της συνέντευξη τόνιζε τη σπουδαιότητα της ενημέρωσης και πρόληψης του καρκίνου του μαστού και συμμετείχε σε καμπάνιες. Δέκα χρόνια μετά, τον Οκτώβρη του 2013, ανακοίνωσε μέσω του προσωπικού της λογαριασμού στο Instagram , ότι ο καρκίνος επανήλθε στο στήθος και προχώρησε σε διπλή μαστεκτομή. Δε δίστασε μάλιστα να δημοσιοποιήσει φωτογραφία της σχεδόν ημίγυμνη, προβάλλοντας τις ουλές που έχει από τις επεμβάσεις, δηλώνοντας ότι η έγκαιρη διάγνωση τής έσωσε δύο φορές τη ζωή. Εκείνη τη χρονιά έγινε η δεύτερη γυναίκα στον κόσμο που τιμήθηκε για την ανθρωπιστική της δράση με το Humanitarian Award στα Βραβεία Men of the Year του GQ.
5. Olivia Newton-John (1948- )· ηθοποιός και τραγουδίστρια
Η πρωταγωνίστρια του θρυλικού «Grease» είναι ίσως μέχρι σήμερα η μεγαλύτερη μαχήτρια και αυτό γιατί η περιπέτειά της συνεχίζεται εδώ και σχεδόν εικοσιπέντε χρόνια. Το 1992 σε μια προσωπική ψηλάφηση του στήθους ανακάλυψε ένα ογκίδιο και απευθύνθηκε στον γιατρό της. Ενώ η μαστογραφία έδειξε αρνητική, η ίδια είχε πει ότι ένιωθε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Αυτός ήταν ο λόγος που επέμεινε να γίνει χειρουργική βιοψία, η οποία και βγήκε θετική στον καρκίνο του μαστού. Με θεραπείες και χειρουργικές επεμβάσεις κατάφερε να κρατήσει τη νόσο σε ύφεση αλλά το 2013 διεγνώσθη με όγκο στον ώμο της. Κατάφερε και αυτόν να τον νικήσει, αλλά το 2017 σε μια εξέταση έδειξε πάλι καρκίνο του μαστού επιπέδου τέσσερα και μετάσταση στα οστά. Σήμερα δηλώνει μαχήτρια και θεωρεί ότι πλέον τον έχει νικήσει, τονίζοντας ότι: «Δε θέλω να πω την ιστορία για να τρομάξω τον κόσμο, αλλά για να τονίσω τη μεγάλη σημασία που έχει το να γνωρίζεις το ίδιο σου το σώμα και να εμπιστεύεσαι το ένστικτό σου». Στηρίζει ενεργά το Ινστιτούτο Olivia Newton-John Cancer Wellness and Research στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, το οποίο χρηματοδοτεί κυρίως έρευνες για τον καρκίνο.
6. Cynthia Nixon (1966- )· ηθοποιός
Η αγαπημένη μας “Miranda Hobbes”, αντιμετώπισε τον καρκίνο του μαστού αθόρυβα και μακριά από τα φώτα της διασημότητας. Τον ανακάλυψε μετά από καθιερωμένη μαστογραφία το 2006 και ξεκίνησε άμεσα χειρουργεία και θεραπείες. Δεν ήθελε να το δημοσιοποιήσει, για να αποφύγει τους παπαράτσι και να μη σταματήσει από τη δουλειά της. Είχε προγραμματίσει χειρουργείο Κυριακή, για να μη χρειαστεί να λείψει από παράσταση που συμμετείχε. Το 2008, έχοντας ξεπεράσει το πρόβλημα, μίλησε δημόσια για την περιπέτεια της υγείας της, αναφέροντας σχετικά: «Θέλω οι γυναίκες να επικεντρώσουν την προσοχή τους στο ότι το μόνο που πρέπει να φοβούνται είναι τον φόβο τον ίδιο. Έτσι το μόνο που θα έπρεπε να τους το τρομάζει είναι το να μην κάνουν μαστογραφία, γιατί φοβούνται να αντιμετωπίσουν την αλήθεια και αυτό είναι κάτι που μπορεί να τις παρασύρει και δώσει μια άσχημη τροπή στην περιπέτειά τους». Εκτός από τη δική της εμπειρία, μίλησε και για τον αγώνα που έδωσε η μαμά της με τον καρκίνο του μαστού, τον οποίο ανακάλυψε, όταν η Nixon ήταν μόλις δώδεκα χρονών. Η Nixon -πλέον ως ακτιβίστρια και ενεργό μέλος των Δημοκρατικών- είναι μέλος του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Susan G. Komen for the cure», που στοχεύει στην εκπαίδευση των γυναικών πάνω στον καρκίνο και στην πρόληψη του.
7. Sheryl Crow (1962- )· τραγουδίστρια
Η μεγάλη ερμηνεύτρια της country μουσικής ήρθε αντιμέτωπη το 2006 με μια μη-επιθετική μορφή καρκινώματος στο στήθος, το οποίο αφαίρεσε χειρουργικά. Το 2010 συνεργάστηκε με τη γιατρό της Dr. Kristi Funk, δημιουργώντας το «Sheryl Crow Imaging Center», ένα υπερσύγχρονο διαγνωστικό κέντρο μέσα στο Pink Lotus Breast Center στο Λος Άντζελες. Το τμήμα αυτό μέσα από χορηγίες και καμπάνιες διαθέτει τα πιο εξελιγμένα ψηφιακά μέσα ελέγχου και διαγνωστικής απεικόνισης του καρκίνου του μαστού. Εκτός από αυτή τη δυνατότητα, οι γυναίκες που απευθύνονται σε αυτό το τμήμα μπορούν να έχουν πληθώρα άλλων παροχών όπως κλινικές εξετάσεις μαστού, διαγνωστικές βιοψίες, γενετικές εξετάσεις, χειρουργικές επεμβάσεις, ακτινοβολία, διατροφή και άλλες βοηθητικές υπηρεσίες προκειμένου να έχουν μια σωστή καθοδήγηση στη θεραπεία τους.
8. Martina Navratilova (1956- )· πρωταθλήτρια του τένις
Η Τσέχα πρωταθλήτρια δεν πίστευε στα αυτιά της, όταν ο γιατρός της ανακοίνωσε ότι έχει όγκο στο στήθος. «Κάνω μια αθλητική ζωή, είμαι ένας υγιής άνθρωπος σε όλη μου τη ζωή και ξαφνικά έχω καρκίνο. Με δουλεύεις;» είχε πει σε συνέντευξή της το Μάρτιο του 2010 λίγο καιρό μετά τη διάγνωση. Χαρακτήρισε τη μέρα της διάγνωσης ως «My personal 9/11» και τον καρκίνο ως τον «σκληρότερο αντίπαλο που υπάρχει». Παρ’ όλα αυτά η υπεραθλήτρια των δεκαοχτώ Grand Slam και των πενήντα εννέα τίτλων προχώρησε άμεσα σε χειρουργείο και τον Μάιο του 2010 ξεκίνησε χημειοθεραπείες. Λίγες μέρες αργότερα κατέβηκε να παίξει τένις στο French Open.
9. Rita Wilson (1956- )· ηθοποιός, τραγουδίστρια και παραγωγός
Η «δικιά μας» Μαργαρίτα, το 2015 ανακοίνωσε ότι είχε προσβληθεί από τον καρκίνο του μαστού και είχε προχωρήσει σε διπλή μαστεκτομή. Η Wilson ανέφερε σχετικά ότι μετά από συχνές εξετάσεις που έκανε, ένιωθε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά και η διαίσθησή της αυτήν τη φορά δεν την διέψευσε, παρόλο που το πρώτο τεστ βγήκε αρνητικό. Ζήτησε μια δεύτερη γνώμη και μόλις επιβεβαιώθηκε η νόσος, προχώρησε στις θεραπείες. Το πιο δύσκολο κομμάτι της μάχης της ήταν να μιλήσει στον σύζυγό της Tom Hanks, στον οποίο ζήτησε αν συμβεί το αναπόφευκτο να μην στεναχωρηθεί αλλά να διοργανώσει μια μεγάλη γιορτή. «Throw me a party» του είπε και εκείνη τη στιγμή έγραψε το ομώνυμο τραγούδι: «So when I’m gone, throw me a party, you should dance as if I was there, don’t be sad or be broken-hearted, just send your voices up in the air…»
10. Βάσια Τριφύλλη (1947- )· ηθοποιός
Ένα παράδειγμα μεγάλης μαχήτριας στην Ελλάδα, η οποία μίλησε ανοικτά για τον καρκίνο του μαστού. Παραμονή Πρωτοχρονιάς του 1991, η Τριφύλλη, μετά από προσωπική αυτοεξέταση, εντόπισε έναν όγκο στο στήθος και λίγες μέρες μετά της ανακοινώθηκε από τον γιατρό της ότι έχει κακοήθεια στο στήθος. Έχοντας χάσει τα μεγαλύτερα τρίδυμα αδέρφια της από καρκίνο σχεδόν το ένα μετά τον άλλο, η ίδια αντιμετώπισε τον καρκίνο με χιούμορ και μετά από ογδόντα ακτινοβολίες κατάφερε να τον νικήσει. Έχει μιλήσει ανοικτά σε ομιλίες και συνεντεύξεις της και δε δίστασε σε εμφάνισή της στην τηλεόραση να δείξει το σημείο του σώματός της πάνω από το στήθος, από όπου της αφαιρέθηκε ένα μέρος του όγκου. Το 2017 σε εκδήλωση της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας δήλωσε με το δικό της μοναδικό στιλ: «Αυτοσαρκάζομαι σε βαθμό κακουργήματος και αυτό με βοήθησε να τον φάω τον μπαγάσα τον καρκίνο. Εμφανίστηκε στη ζωή μου πριν από εικοσιπέντε χρόνια και ήταν ένα από τα δυο μεγάλα γεγονότα που με στιγμάτισαν μαζί με την απώλεια των τρίδυμων αδελφών μου. Εγώ σήμερα είμαι ακόμη εδώ και ο καρκίνος πήγε στην… Κίνα».
Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Ρουσσάκη