Στα 96 της χρόνια η Ελισάβετ ΙΙ, βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου, αμφισβητήθηκε όσο κανένας άλλος άνθρωπος στον κόσμο, δέχτηκε για κάθε κίνηση κι απόφασή της κριτική, αγαπήθηκε και τιμήθηκε όσο κανένας άλλος μονάρχης και ξεπέρασε ύφαλους και εμπόδια που δεν περίμενε κανείς ότι θα τα νικήσει. Στα 70 χρόνια που βασίλευσε στο Ηνωμένο βασίλειο κατάφερε να γίνει σύμβολο ενός έθνους κι ως γυναίκα κατάφερε να επιβιώσει σ’ έναν ανδροκρατούμενο κόσμο, γεμάτο πολιτικές ίντριγκες, πολέμους και διχασμούς. Κατάφερε, παρ’ όλα τα προβλήματα και τις αμφισβητούμενες αποφάσεις της, να μας μείνει αξέχαστη για κάποιους λόγους και καλώς ή κακώς να περάσει στην ιστορία ως μια ισχυρή μονάρχης που έχει δει ο κόσμος. Αν καθίσουμε ν’ αναλογιστούμε όλους αυτούς τους λόγους, δε θα τελειώσει ποτέ η καταγραφή τους. Γι’ αυτό και διαλέξαμε 10 από αυτούς, που σίγουρα την έκαναν ξεχωριστή και μοναδική ιστορική φιγούρα.
1. Είναι μία από τις 3 γυναίκες μονάρχες του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και του υπόλοιπου κόσμου, που βασίλευσε για πολλά χρόνια, ξεπερνώντας κάθε άντρα συνάδελφό της. Αν κι η Μεγάλη Βρετανία είχε πολλούς βασιλιάδες, η Ιστορία πάντα θα αναφέρεται εκτενώς, τόσο στην Ελισάβετ Ι και τη Βικτωρία, όσο και στην Ελισάβετ ΙΙ. Ένα γεγονός που θα υποδεικνύει ότι 3 γυναίκες κατάφεραν να κάνουν πολλά περισσότερα πράγματα από όλους τους άντρες που κάθισαν στον βρετανικό θρόνο.
2. Στο ίδιο μήκος κύματος στα 70 χρόνια βασιλείας της έχρισε 15 Βρετανούς πρωθυπουργούς και γνώρισε 12 Προέδρους των Η.Π.Α. Ήταν ουσιαστικά αυτή που έμενε σταθερή, όταν όλα γύρω της στον κόσμο άλλαζαν.
3. Αν και δε σπούδασε και χαρακτηρίστηκε ως «αμόρφωτη» πριγκίπισσα, στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο υπηρέτησε ως μηχανολόγος αυτοκινήτων στον βρετανικό στρατό, γεγονός που και πάλι έδειξε ότι μπορούσε να τα καταφέρει ακόμα κι όταν οι άλλοι δεν την είχαν ικανή.
4. Ήταν ίσως η μοναδική οδηγός στον κόσμο που επιτρεπόταν να οδηγεί χωρίς να έχει δίπλωμα. Κανείς βέβαια δεν μπόρεσε να καταλάβει γιατί, αλλά ίσως κάποιοι να σκέφτηκαν ότι θα είναι δύσκολο να είναι αντικειμενικοί απέναντί της.
5. Ελάχιστοι είναι αυτοί που αναφέρουν το όνομά της, καθώς έχει καταφέρει να γίνει συνώνυμο της λέξης «Queen» ακόμα κι όταν οι Queen έγραφαν ιστορία στο μουσικό στερέωμα. Όλοι ξέρουν ότι όταν λες τη λέξη «queen», αναφέρεσαι σχεδόν πάντα σ’ αυτήν. Ή στην Beyonce.
6. Dress like the Queen: αυτό το συνεχές σετάρισμα φούστα, μπλούζα, παλτό και καπέλο σ’ ένα χρώμα, μάς έχει μείνει αξέχαστο. Έχει φυσικά χαρακτηριστεί ως συντηρητικό, αλλά θεσπίστηκε ως «Queen’s style» και καθιερώθηκε στον κόσμο της μόδας.
7. Ήταν η πρώτη μονάρχης στον κόσμο που θέσπισε το «walkabout» στις εμφανίσεις της βασιλικής οικογένειας. Τι ήταν αυτό; Μα φυσικά η άμεση επαφή με τον κόσμο. Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’70 όλοι οι βασιλείς κι οι οικογένειές τους εμφανίζονταν στον κόσμο είτε σε κάποιο μπαλκόνι είτε σε κάποιο αυτοκίνητο, πάντα σε μεγάλη απόσταση από τα πλήθη. Η Ελισάβετ, όμως, στην περιοδεία της το 1970 στη Νέα Ζηλανδία και στην Αυστραλία αποφάσισε να χαιρετήσει τον κόσμο περπατώντας και να δεχτεί κάποια λουλούδια και δώρα η ίδια προσωπικά στα χέρια της. Αυτή η κίνησή της ήταν ίσως κι η πιο ριζοσπαστική αλλαγή στη σχέση των μελών της βασιλικής οικογένειας με τον απλό κόσμο κι από τότε καθιερώθηκε σε κάθε βασιλική επίσκεψη.
8. Ήταν η μακροβιότερη μονάρχης όλου του κόσμου καθώς έμεινε στον θρόνο για 70 χρόνια, τα οποία γιόρτασε μεγαλοπρεπώς πριν λίγο καιρό. Κι αν ο αριθμός 70 σας φαίνεται μικρός, τότε ν’ αναφέρουμε ότι είναι η μοναδική μονάρχης που ήταν βασίλισσα σε 50 κράτη συγχρόνως, έχει κάνει πάνω από 150 ταξίδια σε όλο τον κόσμο σε πάνω από 100 χώρες κι έχει συμμετέχει σε πάνω από 21000 εκδηλώσεις. Αναμφίβολα είναι ο πιο πολυταξιδεμένος μονάρχης στον κόσμο, παρ’ όλο που στα χρόνια της βασιλείας της δεν επισκέφτηκε ούτε μία φορά την Ελλάδα.
9. Σε μια οικογένεια που στιγματίστηκε από διαζύγια και σκάνδαλα, η ίδια έμεινε παντρεμένη με τον πρώτο έρωτα της ζωής της -τον «Έλληνα θεό» της όπως τον αποκαλούσε– τον Πρίγκιπα Φίλιππο, για 73 χρόνια. Για όσους δεν έχουν δεθεί με τα ιερά δεσμά του γάμου, μπορεί και να μην καταλαβαίνουν τι μπορεί να σημαίνει αυτό, αλλά σίγουρα οι παντρεμένοι γνωρίζουν και μπορούν να καταλάβουν πόση προσπάθεια έριξαν κι οι δύο, για να μείνουν μαζί μέχρι πριν ένα χρόνο που ο Φίλιππος έφυγε από τη ζωή.
10. Όπως όλοι οι μονάρχες, έτσι και η Ελισάβετ ΙΙ, υπέπεσε σε λάθη, τα οποία καταγράφηκαν στη μνήμη του κόσμου αλλά και στα κιτάπια της ιστορίας. Το πιο ίσως σκανδαλώδες για τους Βρετανούς ήταν η στάση της απέναντι στην αδικοχαμένη πριγκίπισσα Νταϊάνα. Την ημέρα της κηδείας της, τον Σεπτέμβριο του 1997, η Ελισάβετ έσκυψε με σεβασμό το κεφάλι της, όταν πέρασε από μπροστά της το φέρετρο της πριγκίπισσας. Μια βασίλισσα ποτέ δεν υποκλίνεται στους άλλους, αλλά το αντίθετο. Κι όμως, η 70χρονη τότε βασίλισσα θέλησε έτσι να παραδεχτεί δημόσια το λάθος της κι ότι πήρε το μάθημά της, ακόμα σ’ αυτή την ηλικία. Γεγονός που παραδέχτηκε λίγο καιρό μετά, όταν σε ομιλία για την επέτειο γάμου της με τον Φίλιππο, παραδέχτηκε ότι οι μοναρχίες επιβιώνουν μόνο με την αγάπη του κόσμου.
Και κάπως έτσι, στα 96 της χρόνια, με τις πρωτοπορίες και τα λάθη της, με τις παρουσίες και τις απουσίες της, τις αποφάσεις και τις κρίσεις της, πέρασε στη αιωνιότητα, αφήνοντας πίσω ένα έθνος να πενθεί, ένα έθνος που άνθισε κατά τη διάρκεια της βασιλείας της, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τις αγγλικές αποικίες- αλλά αυτό είναι μια άλλη πονεμένη συζήτηση.
Θέλουμε και τη δική σου άποψη!
Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!
Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου