Σκέφτηκες ποτέ ότι όταν ήσουν στην τρυφερή ηλικία των 5-6 χρονών, υπήρχαν πράγματα που έκανες πιο έξυπνα και πιο εύκολα από όσο τώρα στην ενήλικη ζωή; Αναρωτήθηκες ποτέ πώς τότε πετύχαινες τους στόχους και τώρα δυσκολεύεσαι; Κι όμως, υπάρχουν κάποια πράγματα που ένα νήπιο κάνει σίγουρα πιο έξυπνα από έναν ενήλικα. Παρ’ όλο που αυτό για κάποιους φαντάζει αδιανόητο, είναι ως ένα βαθμό αληθινό.

Στην ηλικία αυτή βγαίνουν από το σπίτι και μπαίνουν σε μια άλλη κοινωνική ομάδα –όπως είναι το νηπιαγωγείο- ανακαλύπτοντας καινούργια πράγματα. Αυτό τους δίνει τη δυνατότητα να διαμορφωθούν ως προσωπικότητες, καθώς πλέον έχουν κατακτήσει τη γλωσσική δεξιότητα κι αποκτούν άποψη. Υπάρχουν τουλάχιστον δέκα πράγματα που ένα νήπιο μπορεί να καταφέρει και πιο άνετα και πιο έξυπνα από έναν ενήλικα. Τα οποία αν τα καλοσκεφτείς χωρίς να τα προσπεράσεις, θα δεις ότι όντως τα μπορούν. Κι αυτό, ίσως να οφείλεται στην παιδική αφέλεια και στην ωριμότητα που αρχίζει ν’ αναπτύσσεται στην νηπιακή ηλικία.

 

1. Ενσυναίσθηση

Η ενσυναίσθηση είναι ουσιαστικά η δυνατότητα του ανθρώπου να κατανοεί και να ταυτίζεται με τα συναισθήματα του άλλου. Και τα νήπια το αντιλαμβάνονται χωρίς πολλές σκέψεις. Εκεί που νομίζεις –εσύ ο ενήλικας- ότι κρύβεις τη στεναχώρια σου, θα έρθει το μικρό και θα σου δώσει ένα χαρτάκι με μια καρδούλα πάνω, γιατί έτσι θεωρεί ότι θα το περάσετε μαζί. Η απορία «πώς το κατάλαβε;» θα σου μείνει. Η απάντηση έχει να κάνει με τη «μαγική» ικανότητα των παιδιών να διαβάζουν χωρίς πολλά πολλά τις εκφράσεις των οικείων προσώπων τους και να καταλαβαίνουν μέσα τους τα διάφορα συναισθήματα που ακόμη θεωρούν νέες εμπειρίες.

 

2. Φιλίες

Κι όμως, σ’ αυτό το κομμάτι τα νήπια μας βάζουν τα «γυαλιά» και με μεγάλη μαεστρία κιόλας. Μόλις εντοπίσουν τον χαρακτήρα που τους ταιριάζει θα τον κάνουν φίλο τους αμέσως, χωρίς δεύτερες σκέψεις και χωρίς πολλή ανάλυση. Οι φιλίες των νηπίων έχουν επίσης ένα ακόμα χαρακτηριστικό που εμάς τους ενήλικες μας αποστομώνει: δεν κρατάνε κακίες και γινάτια. Εκεί που θα μαλώσουν, εκεί θα τα βρουν κι όλα καλά. 99 στις 100 φορές αυτές οι φιλίες θα διαρκέσουν για πολλά χρόνια. Αλλά κι αν δε διαρκέσουν, θα μείνουν αξέχαστες.

 

3. Παρατήρηση και της πιο μικρής λεπτομέρειας 

Το πιο έξυπνο πράγμα ίσως που κάνουν τα νήπια σε σύγκριση με τους μεγάλους είναι να παρατηρούν και την πιο μικρή λεπτομέρεια. Ακόμα και πράγματα που το βλέμμα του ενήλικα αγνοεί. Έχουν τη δυνατότητα να παρατηρήσουν και να προσέξουν στοιχεία σε μια εικόνα ή στο πρόσωπο κάποιου που μας εκπλήσσουν. Αυτό οφείλεται στην έντονη ανάγκη και θέλησή τους να μάθουν πράγματα, να τα δοκιμάσουν, να τα εξερευνήσουν και ν’ απαντήσουν στο αιώνιο ερώτημα που πλανάται στο παιδικό μυαλουδάκι τους «Γιατί;».

 

4. Ηρεμία κι αγανάκτηση σε χρόνο dt

Η ικανότητα του νηπίου να καταστρέφει πράγματα ή να επαναφέρει σε τάξη το «βομβαρδισμένο» τοπίο του δωματίου του σε χρόνο dt είναι πραγματικά απίστευτη. Ακόμα και το πιο πολύπλοκο παιχνίδι μπορεί να γίνει σκόνη στα χέρια ενός νηπίου σε λιγότερο από 1 λεπτό. Το χέρι ενός ενήλικα μπορεί μεν να είναι δυνατό, αλλά δεν διαλύει κάτι τόσο γρήγορα όσο το παιδικό χέρι. Και για το συμμάζεμα του χάους έχουμε την εξήγηση: ναι ένα νήπιο συμμαζεύει γρηγορότερα από έναν μεγάλο, αρκεί να μην ανοίξεις αμέσως τα ντουλάπια και να μην κοιτάξεις κάτω από το κρεβάτι.

 

5. Εθελοντισμός χωρίς δισταγμό

Ναι κι όμως το κάνουν και καλύτερα από όλους μας. Και πολλές φορές χωρίς δεύτερη σκέψη. Κι εδώ μας βάζουν τα γυαλιά, γιατί εμείς οι ενήλικες συχνά υποτιμάμε τις δυνάμεις και τις ικανότητες των νηπίων. Το γεγονός ότι προσφέρονται να βοηθήσουν χωρίς αντάλλαγμα και χωρίς δεύτερες σκέψεις, είναι ουσιαστικά ο ορισμός του εθελοντισμού. Και οι πράξεις τους αυτές, ειδικά όταν έχουν καλά αποτελέσματα και συνεισφέρουν στη βοήθεια που απαιτείται, κάνουν τους μεγάλους να φαίνονται τόσο μικροί, που δεν τείνουν χείρα βοηθείας όταν δεν υφίσταται προσωπικό όφελος.

 

6. Η αλήθεια που λέγεται ωμά

Από μικρό κι από τρελό μαθαίνεις την αλήθεια. Κι από μεθυσμένο κάποιες φορές. Αλλά ας μείνουμε στο μικρό. Γιατί εδώ το νήπιο που πετάει τις αλήθειες σε ανύποπτο χρόνο και τόπο είναι πιο έξυπνο από έναν ενήλικα; Μα γιατί κι εδώ υποτιμάται η νοημοσύνη του μικρού ήρωα. Όταν θέλεις κάτι να αποκρύψεις –ως ενήλικας – δεν το συζητάς ποτέ μπροστά σ’ ένα νήπιο, γιατί αυτό ακούει και κρατάει πληροφορίες μέσα του. Τις οποίες πληροφορίες θα θελήσει να κοινοποιήσει και σε άλλα άτομα αν δει ότι το θέμα αυτό το έχει ξανακούσει. Εκεί λοιπόν που νομίζεις ότι το νήπιο θα σιωπήσει, αυτό θα ανοίξει το στόμα του και ή θα σε στείλει αδιάβαστο, ή θα σε βγάλει από τη δύσκολη θέση. Άρα ποιος είναι πιο έξυπνος;

 

7. Επικοινία των επιθυμιών τους

Στην κατηγορία των «θέλω» τα νήπια δε διστάζουν στιγμή να ζητάνε αυτό που επιθυμούν. Έτσι, με το δικό τους τρόπο, εκφράζουν αυτό που πραγματικά θέλουν χωρίς υπεκφυγές και χωρίς παρεκκλίσεις· συνήθως εκπληρώνεται η επιθυμία τους. Σε σύγκριση με τον ενήλικα που θα το σκεφτεί και μπορεί να μη ζητήσει ακριβώς αυτό που θέλει, ή να μην τολμήσει να ζητήσει αυτό που λαχταρά, ή να σκεφτεί πρώτα ένα ψέμα που θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα κ.λπ. Οπότε τα νήπια και σ’ αυτό το κομμάτι μας δείχνουν το δρόμο: ζητάμε αυτό που επιθυμούμε για να πάρουμε ακριβώς αυτό.

 

8. Γοητεία που σε τουμπάρει χωρίς να το πάρεις χαμπάρι

Αυτό το charm των νηπίων δυστυχώς λίγοι μεγάλοι μπορούν να το καταφέρουν. Η ικανότητα ενός νηπίου να σε τουμπάρει προκειμένου να πάρει αυτό που θέλει μπορεί να αποδιοργανώσει σε δευτερόλεπτα το μυαλό κάθε ενήλικα. Κι αυτό γιατί τα «μικρά» του όπλα είναι και τα πιο ισχυρά τελικά κι ανέξοδα: ένα βλέμμα, ένα νάζι, ένα χάδι, ένα «φαφούτικο» χαμόγελο, ένα φιλί στον αέρα κ.α. Αν αναλογιστείς βέβαια ότι καταφέρνουν να σε τουμπάρουν με υποσχέσεις που ξέρεις ότι δε θα τηρήσουν, τότε μαντεύεις μόνος σου πιο είναι ο πιο έξυπνος.

 

9. Εκτόνωση της αρνητικής ενέργειας

Ακούγεται σαν άσκηση διαλογισμού, αλλά πρόκειται για το πιο απλό πράγμα: τα νήπια τσιρίζουν, φωνάζουν και κλαίνε δυνατά. Μετά ηρεμούν απίστευτα γρήγορα. Και τι καταφέρνουν μ’ αυτό τους τον τρόπο; Να εκτονώσουν όλη την αρνητική ενέργεια που συσσωρεύεται μέσα τους, βγάζουν δηλαδή από μέσα τους αυτό που τους ενοχλεί. Δεν τους ενδιαφέρει ο τόπος ή ο χρόνος που θα το κάνουν, αρκεί να το κάνουν. Και κάπου εδώ, σκεφτόμαστε εμείς οι μεγάλοι όλες εκείνες τις στιγμές που θέλαμε να τσιρίξουμε και να φωνάξουμε κι αντιθέτως πνίξαμε ό,τι αρνητικό μέσα μας, αφήνοντάς το να μας τρώει. Τελικά ποιος είναι πιο έξυπνος;

 

10. Ερωτεύονται

Ακόμα και στο κομμάτι του έρωτα, τα νήπια τα καταφέρνουν πολύ καλύτερα. Γιατί απλώς αφήνονται στο γαργάλημα της πεταλούδας στο στομάχι που τους προξενεί το συναίσθημα του έρωτα. Σε αντίθεση μ’ εμάς που όσο μεγαλώνουμε, βάζουμε εμπόδια και τρικλοποδιές στον ίδιο μας τον εαυτό και ρίχνουμε την ευθύνη παντού, εκτός από το ξερό μας το κεφάλι. Γιατί να θεωρείται «έξυπνο» να πατήσεις ένα like σε μια φωτογραφία στα social media κι όχι να πάρεις ένα πετραδάκι και το δώσεις έτσι απλά σ’ αυτόν ή αυτήν που παίζατε χτες με τα ποδήλατα; Το να πέσεις στα δίχτυα του έρωτα και ν’ αφεθείς και να εκφραστείς μέσα από εκεί –σε όποια ηλικία και να είσαι– είναι απλά έξυπνο γιατί έτσι δίνεις τη δυνατότητα να δώσεις ευκαιρία να κάνει τον κύκλο του και να εξελιχθεί σε κάτι όμορφο. Να κολλάς όμως σε απόψεις τρίτων και να δειλιάζεις σε κάνει απλώς ηλίθιο κι άτολμο. Και στον έρωτα όποιος τολμάει, βγαίνει κερδισμένος.

 

 

 

Θέλουμε και τη δική σου ιστορία!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Κέλλυ Ιακωβίδου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου