Έλα παραδέξου το! Δεν είναι δυνατόν να μην έχεις μια συνήθεια από τη φοιτητική σου ζωή. Κάτι που έχει μείνει και δείχνει ότι ζεις ακόμη με φοιτητική mentalité. Πολλές από αυτές τις συνήθειες τις έχουμε ονομάσει «εργένικες» αλλά πάντα οι ρίζες τους θα βρίσκονται στο μακρινό φοιτητικό μας παρελθόν. Φήμες πάντως λένε ότι αν έχεις τουλάχιστον 7 από τις 10 αυτές συνήθειες μετά τα 40, τότε πας και για δεύτερο πτυχίο. Μπορεί και τρίτο, γιατί όχι;

 

1. Ξενύχτια δίχως ωράριο!

Όταν βγαίνεις έξω για ποτό τις εργάσιμες μέρες και αγνοείς το γεγονός ότι πρέπει να ξυπνήσεις για δουλειά νωρίς, τότε ναι νιώθεις φοιτητής ακόμη. Θα συγκαταλέγεσαι επίσης στους πολύ τυχερούς, αν έχεις συναδέλφους που θα καλύψουν την αργοπορία και τη νύστα σου στον εργοδότη σου. Και ίσως κάποια στιγμή ξυπνήσεις και συνειδητοποιήσεις ότι δεν έχεις αντοχές πριν σε πάρει χαμπάρι ο προϊστάμενός σου.

 

2. Διαφορετικά έπιπλα και σερβίτσια

Ένα ποτήρι για φραπέ, τρία πιρούνια, δύο κουτάλια και ίσως κανένα μαχαίρι. Στο σαλόνι ένας καναπές από την εποχή των παππούδων, ένα τραπέζι με 2,5 καρέκλες και μια υφασμάτινη ντουλάπα που γέρνει προς το πλάι, όταν γεμίζει. Αυτά σου θυμίζουν κάτι; Μα φυσικά το φοιτητικό σου σπίτι, το οποίο έστησες με ό, τι περίσσευε από τον ιδιοκτήτη και από τους δικούς σου με τη δικαιολογία ότι είναι προσωρινό και κάποια στιγμή όλα αυτά θα πεταχτούν. Κάποια όμως αποδεικνύονται πιο ανθεκτικά στον χρόνο και ειδικά αν είσαι αναπληρωτής εκπαιδευτικός στην Ελλάδα του 2022, τέτοια σπίτια συναντάς συχνά. Όταν όμως είναι δικό σου το σπίτι και το διατηρείς ακόμη έτσι, τότε απλά δε θέλεις να αφήσεις πίσω σου το feeling του φοιτητικού σου σπιτιού.

 

3. Ψώνια με το σταγονόμετρο

Αν ρωτήσεις μια υπάλληλο super-market πώς καταλαβαίνει τους πελάτες που είναι φοιτητές, θα σου πει ότι οι φοιτητές είναι αυτοί που αγοράζουν με το σταγονόμετρο, δηλαδή ένα μήλο, δύο ντομάτες, τέσσερα πορτοκάλια κ.ο.κ. Βασικό χαρακτηριστικό τους είναι ότι δεν έχουν λίστα. Οπότε για σκέψου την τελευταία φορά που πήγες να ψωνίσεις, πήρες πράγματα που θα χρειαστείς για πολύ καιρό ή ακόμη σκέφτεσαι πώς γίνεται να αδειάζει τόσο γρήγορα το ψυγείο;

 

4. Ασυμμάζευτο σπίτι

Όταν είσαι φοιτητής, περιμένεις να έρθει η μανούλα να συμμαζέψει. Εσύ δε διαθέτεις χρόνο, γιατί διαβάζεις (λέμε τώρα). Αλλά όταν πλέον είσαι σε μια ώριμη ηλικία, κάποια πράγματα ξέρεις ότι δε συμμαζεύονται μαγικά, ούτε πλέον μπορεί να έρθει η μαμά να συμμαζέψει το δικό σου αχούρι (όπως συνήθως το λέει). Και αυτή τη φορά δεν υπάρχει δικαιολογία.

 

5. Άπλυτα πιάτα και σκουπίδια σε αναμονή

Στο ίδιο μήκος κύματος με το προηγούμενο είναι και η στοίβα με τα πιάτα στο νεροχύτη και ο κάδος σκουπιδιών που ξεχειλίζει. Είναι αδιαμφισβήτητα μια συνήθεια από τα φοιτητικά μας χρόνια, που μπορεί να διατηρηθεί μέχρι και σήμερα. Αυτό όμως που δεν έχει κανείς καταφέρει να ερμηνεύσει είναι το πώς είναι δυνατόν να μαζεύονται τόσα πιάτα στο νεροχύτη, ενώ παραγγέλνεις συνέχεια ντελίβερι; Όποιος βρει την απάντηση να το πει και σε εμάς.

 

 

6. Άπλυτα και ασιδέρωτα στη μαμά

Αχ τι τραβάνε και αυτές οι μάνες! Μέχρι ποια ηλικία έχουμε περιθώριο να πηγαίνουμε τα άπλυτά μας στο πατρικό για πλύσιμο και σιδέρωμα; Ούτε εδώ έχουμε απάντηση. Παρόλα αυτά αυτή φοιτητική συνήθεια δύσκολα κόβεται. Ειδικά όταν το σιδέρωμα δεν πήρε ποτέ μια θέση στην καρδιά μας.

 

7. Αφραγκίες

Όταν είσαι φοιτητής, το χαρτζιλίκι είναι περιορισμένο. Όταν όμως έχεις βγει στην αγορά εργασίας και βγάζεις τα δικά σου λεφτά (σε ικανοποιητικό βαθμό), γιατί και πάλι μένεις άφραγκος; Κάθε πρώτη του μηνός πλούσιος και τις υπόλοιπες 29 ελέγχεις να δεις αν έχει τρύπα το πορτοφόλι μήπως και βρεις κανένα ψιλό. Πάντα βέβαια μιλάμε για περιπτώσεις που ο μισθός είναι στα όρια του ικανοποιητικού και δεν είναι από αυτούς που καλύπτουν μόνο το ενοίκιο.

 

8. Ώρες κοινής ησυχίας

Ώρες κοινής ησυχίας; Τι είναι αυτό; Μπορεί να μην τις γνωρίζεις αλλά υπάρχουν από τα χρόνια του παππού σου. Μπορεί και ακόμη πιο παλιά. Είναι οι ώρες που δεν επιτρέπεται να τρελάνεις τους γείτονές σου με δυνατές μουσικές, πάρτι και οχλαγωγίες. Αλλά εσύ το κάνεις ακόμη και τώρα. Όπως όταν ήσουν φοιτητής και περίμενες η γιαγιά στον πρώτο όροφο να δείξει κατανόηση και να μην καλέσει την αστυνομία που τραγουδούσατε Βέρτη στις 2 το πρωί. Και αυτή βγαίνει στο μπαλκόνι, για να σου υπενθυμίσει ότι εκεί που είσαι ήτανε και εκεί που είναι θα έρθεις και εσύ κάποια στιγμή.

 

9. Όλα την τελευταία στιγμή

Πότε φοιτητής διάβασε πριν την εξεταστική; Ποτέ! Πάντα την προηγούμενη μέρα ξεκινούσε το διάβασμα και κάποιες φορές λίγο πριν πάρει τα θέματα στο χέρι. Και φυσικά αυτό γίνεται συνήθεια. Έτσι κι εσύ όταν έχεις να παραδώσεις παραγγελίες και αφήνεις την προετοιμασία τελευταία στιγμή, αυτό θυμίζει τις σημειώσεις που έψαχνες τελευταία στιγμή και τα σκονάκια που έκανες με τους συμφοιτητές σου μήπως και πιάσεις τη βάση και δώσεις παράταση στις διακοπές σου τον Σεπτέμβρη.

 

10. Δεν τρως σωστά

Το πρώτο φαγητό που μαθαίνεις να μαγειρεύεις σαν φοιτητής είναι η μακαρονάδα. Ίσως γιατί είναι εύκολο, οικονομικό, γρήγορο και συνάμα το πιο χορταστικό. Και ενώ υπάρχουν και άλλα πολλά φαγητά που μπορείς να μάθεις να κάνεις, στο ντουλάπι σου έχει μόνο πατατάκια, σοκολάτες και κανένα φιστίκι για τις μπύρες που παγώνουν στο ψυγείο. Πάντα βέβαια η μακαρονάδα θα σου θυμίζει την πρώτη εκείνη φορά που κατάφερες να κάψεις τα μακαρόνια και σε έπιασαν στο ψιλό οι συγκάτοικοι σου.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Κέλλυ Ιακωβίδου
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου