Υπάρχουν άνθρωποι που δε δυσκολεύτηκαν ποτέ να μαγειρέψουν ακόμα και το πιο δύσκολο φαγητό και υπάρχουν και αυτοί που ακόμα και μετά από πολλά χρόνια φιλότιμης προσπάθειας δηλώνουν -και είναι όντως- αρχάριοι στην κουζίνα. Έτσι, ενώ πλέον υπάρχουν παντού εκπομπές μαγειρικής όπου μεγάλοι και τρανοί σεφ προσπαθούν να εξηγήσουν υφές, ορολογίες και άλλα δυσνόητα σημεία της μαγειρικής τέχνης στον απλό κόσμο, οι αρχάριοι στην κουζίνα μάλλον πελαγώνουν περισσότερο παρά εξοικειώνονται με την τέχνη. Πριν όμως θελήσεις να δοκιμάσεις τις δυνάμεις σου στον μαγικό κόσμο της κουζινικής, μπορούμε να σου δώσουμε δέκα συμβουλές, όχι απλά για να μην τα θαλασσώσεις αλλά και να σωθεί ο κόσμος γύρω σου από φυσικές και μη καταστροφές.
1. Προσοχή με τα μαχαίρια
Τα πρώτα ατυχήματα στην κουζίνα συνήθως έχουν να κάνουν με την άτσαλη χρήση των μαχαιριών. Διάλεξε καλύτερα το μαχαίρι που σε βολεύει εσένα και ξεκίνα να κόβεις και να ψιλοκόβεις αργά και προσεκτικά. Δε χρειάζεται να μιμηθείς τον Άκη που ψιλοκόβει το κρεμμυδάκι και τον άνηθο σε χρόνο dt, του πήρε πολλά χρόνια εξάσκησης, για να το καταφέρει. Επίσης τα μαχαίρια καλό είναι να μένουν σε ασφαλές σημείο στην κουζίνα, εκτός αν θέλεις να το παίξεις Anthony Perkins στο «Ψυχώ».
2. Ξεκίνα από τα εύκολα
Άσε τις γκουρμεδιές στην άκρη και ξεκίνα από τα βασικά. Μην πας από την πρώτη μέρα να φτιάξεις φιλέτο Wellington και Σατομπριάν. Μάθε πρώτα να φτιάχνεις αυγά, πατάτες και μακαρόνια και μετά πιάσε τα πιο κομπλικέ φαγητά. Τα ρίσκα καλό είναι να παίρνονται σε πιο safe mode καταστάσεις.
3. Χαμηλές θερμοκρασίες, για να προλάβεις το κακό
Ακόμα και οι αρχάριοι βαριούνται να περιμένουν το λάδι να ζεσταθεί ή το φαγητό να ψηθεί και φεύγουν από την κουζίνα. Κάποιοι πάνε και για ύπνο και τους ξυπνάει κατευθείαν η σειρήνα της πυροσβεστικής. Αν όντως δεν έχεις υπομονή να περιμένεις να ψηθεί το φαγητό, δοκίμασε να το ψήσεις σε πιο χαμηλή φωτιά από την ενδεδειγμένη έτσι ώστε να δώσεις χρόνο στον εαυτό σου -αν ξεχαστείς- να μην το κάψεις. Και αν πάλι θέλεις να δεις ακόμα ένα επεισόδιο της σειράς που δε χάνεις με τίποτα, τότε βάλε χαμηλή θερμοκρασία και φέρε την τηλεόραση στην κουζίνα, για να είσαι και εσύ πιο ήσυχος και οι γείτονες.
4. Το κάρβουνο δεν τρώγεται
Όσο όμορφο μπορεί να δείχνει το καλοψημένο κρέας, όσο και αν θέλουν να περάσουν στη μοντέρνα γαστρονομία το καμένο φαγητό ως γκουρμεδιά, το καμένο φαγητό είναι κάρβουνο και όχι δεν τρώγεται. Οπότε σαν συμβουλή σου προτείνουμε να μην περάσεις σε φίλους και γνωστούς ότι το καμένο είναι η νέα τάση της μόδας στις κουζίνες του κόσμου, γιατί το δικό σου καμένο είναι δεδομένο ότι δε θα είναι βρώσιμο. Όση ζάχαρη άχνη και να βάλεις πάνω στο «μαύρο» κέικ σοκολάτας, η γεύση δεν αλλάζει.
5. Μην περηφανεύεσαι για αυτό που έφτιαξες, αν δεν το δοκιμάσεις εσύ πρώτα
Τα μεγάλα λόγια στις κουζίνες καλό είναι να είναι στο αθόρυβο. Πάντα μα πάντα πριν προσφέρεις κάποιο φαγητό σε κάποιον δικό σου άνθρωπο, καλό και σοφό είναι να το δοκιμάσεις εσύ πρώτα. Αυτό δεν ισχύει μόνο για τους αρχάριους αλλά και για τους πιο έμπειρους. Πρώτα δοκιμάζεις και μετά σερβίρεις από το φαγητό που έφτιαξες. Για να μην καταλήξεις να σερβίρεις το «Μοσχάρι Σαντιγιόν» της Δήμητρας στον Σπύρο και γίνεις πιο απαράδεκτος και από τους Απαράδεκτους.
6. Ένα πράγμα κάθε φορά
Μία φορά θα μπεις την ημέρα στην κουζίνα, μην περιμένεις να τα μάθεις και να τα κάνεις όλα αμέσως. Μία τεχνική κάθε φορά και μετά προχωράς στην επόμενη. Δε χρειάζεται να μάθεις να κάνεις 5 συνταγές σε μία μέρα. Κανείς δεν μπορεί να κρατήσει δύο καρπούζια κάτω από μία μασχάλη. Ξεκίνα από τα βασικά και πιάσε ένα-ένα τα βήματα. Αν δεις ότι δεν μπορείς να κατακτήσεις μια τεχνική, σίγουρα θα βρεις κάποια άλλη που ίσως να τα καταφέρνεις καλύτερα. Αργά-αργά γίνεται η αγουρίδα μέλι.
7. Να ρωτάς τους παλιούς χωρίς ντροπή
Σίγουρα η μαμά, ο μπαμπάς ή η γιαγιά ξέρουν πολλά περισσότερα από σένα. Οπότε γιατί όταν κολλάς σε μια συνταγή, δε ζητάς τα φώτα τους; Όλοι το έχουμε κάνει και όσοι έχουν πει ότι δε χρειάστηκαν ποτέ τις γνώσεις των «παλιών» είναι οι μεγαλύτεροι ψεύτες. Τώρα αν είσαι μαντράχαλος κοντά δύο μέτρα και δε θέλεις να μάθει κανείς ότι πήρες τη γιαγιά σου τηλέφωνο, για να μη φας δούλεμα, κάνε το κρυφά και κράτησε αυτά που θα σου πει για σένα.
8. Άσε τα δύσκολα υλικά για το Masterchef
Είναι και αυτά τα reality μαγειρικής που «ανακαλύπτουν» υλικά που δεν μπορούμε να καταλάβουμε αν είναι φρούτο, λαχανικό ή εργαλείο μαγειρικής. Αυτά είναι αχαρτογράφητα βάθη για εμάς τους «απλούς» ανθρώπους και δεν υπάρχει λόγος να τα δοκιμάσεις ειδικά όταν είσαι αρχάριος. Δοκίμασε πρώτα τα απλά υλικά και παίξε με τους συνδυασμούς αυτών και μετά αν δεις ότι μπορείς και δεν έχεις δηλητηριάσει κόσμο, ξεκίνα το κολύμπι στα βαθιά. Ποτέ δεν ξέρεις σε ποια θάλασσα θα σε βγάλει η προσπάθεια.
9. Η προστασία σώζει ζωές
Πριν ξεκινήσεις να μαγειρέψεις, σίγουρα θα χρειαστείς να λάβεις κάποια μέτρα προστασίας, για να μην καταλήξεις να έχεις στο speed dial την Πυροσβεστική, την Ε.Μ.Α.Κ. και τα Νοσοκομεία. Το σίγουρο είναι ότι χρειάζεσαι μια ποδιά και γάντια για τον φούρνο και ίσως και μια face mask για τα λάδια που θα τινάζονται στο πρόσωπό σου. Αν πάλι είσαι πολύ φοβητσιάρης, έχε πάντα δίπλα σου μια πετσέτα μεγάλη, για να σβήσεις τη φωτιά ή ακόμα καλύτερα έναν μικρό πυροσβεστήρα.
10. Μην πετάς τα φυλλάδια των delivery
Αν όλα τα παραπάνω τα βρίσκεις ακατόρθωτα και η μαγειρική για σένα είναι κάτι που έχεις αποδεχτεί ότι δε θα μάθεις ποτέ, υπάρχει πάντα και η λύση των delivery. Το μόνο πράγμα που θα πρέπει να σκεφτείς πριν το κάνεις είναι αν θα παρουσιάσεις το φαγητό ως δικό σου ή όχι. Στην πρώτη περίπτωση ελλοχεύει ο κίνδυνος να σου ζητήσουν να το ξαναμαγειρέψεις και να βρεθούν προ εκπλήξεως. Στη δεύτερη περίπτωση -και πιο τίμια- μπορεί απλά οι καλεσμένοι σου να δυσανασχετήσουν. Υπάρχει όμως και η μέση λύση όπου μπορείς απλά να παραγγείλειςς και να πεις ότι τα πιο εύκολα σημεία του γεύματος τα επιμελήθηκες μόνος σου. Και με την κατάλληλη ατμόσφαιρα που θα δημιουργήσεις γύρω από το τραπέζι κάθε σφάλμα μπορεί και να διαγραφεί.
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου