Το χόμπι είναι μια προσωπική ασχολία που μας χαρίζει ευχαρίστηση, ικανοποίηση και κάποιες φορές χαλάρωση. Όλοι έχουμε από ένα τουλάχιστον και συνήθως δε σχετίζεται με το επάγγελμά μας. Αναζητούμε μια ασχολία που να μας κάνει να ξεχνάμε τις σκοτούρες της δουλειάς. Υπάρχουν χόμπι που έχουν κάποιο κόστος σε αγορά υλικών και κατάλληλου εξοπλισμού όπως η ζωγραφική και κάποια σπορ, αλλά υπάρχουν και κάποια που έχουν από χαμηλό έως μηδαμινό κόστος, όπως το τζόκινγκ και το διάβασμα. Μιλώντας όμως για αυτές τις προσωπικές ασχολίες συναντάμε και την πιο extreme εκδοχή τους. Βάζοντας κάτω τους αριθμούς εντοπίσαμε τα πέντε πιο ακριβά χόμπι στον κόσμο που φυσικά δεν είναι για όλους.
1. Συλλογή έργων τέχνης
Το ακριβότερο και συνάμα το σπανιότερο χόμπι είναι η συλλογή έργων τέχνης. Ελάχιστοι άνθρωποι μπορούν να το κυνηγήσουν αφού το κόστος ενός μόνο έργου για τη συλλογή μπορεί να ξεπεράσει τα δέκα εκατομμύρια ευρώ. Για παράδειγμα, τον Οκτώβριο του 2019 στη Γαλλία έγινε ρεκόρ πώλησης αναγεννησιακού πίνακα του Ιταλού Cimabue στα είκοσι τέσσερα εκατομμύρια δολάρια, ο οποίος χρονολογείται περίπου στα μέσα του 13ου αιώνα. Όσο πιο σπάνιο ένα έπιπλο, ένας πίνακας ή μια γκραβούρα τόσο πιο μεγάλο το πάθος του συλλέκτη για να το αποκτήσει και τόσο πιο πολλά τα μηδενικά της τελικής τιμής.
Η πληρότητα που νιώθουν οι συλλέκτες, όταν βάζουν ακόμα ένα αντικείμενο στη συλλογή τους είναι δύσκολο να κατανοηθεί. Είναι σαν να κάνουν διαγωνισμό μεταξύ τους οι δισεκατομμυριούχοι και τα ποσά που ξοδεύουν, να είναι απλά νούμερα σε ένα χαρτί που σηματοδοτούν τη νίκη. Οι οίκοι δημοπρασιών τρίβουν τα χέρια τους κάθε φορά που το σφυρί τους θα χτυπήσει τρείς φορές σε μεγαλύτερο από το αναμενόμενο ποσό πώλησης. Και φυσικά το κόστος αυτού του χόμπι δε συμπεριλαμβάνει μόνο την αγορά. Μια τέτοια συλλογή επιβάλλεται να έχει μια μεγάλη (έως τεράστια) ασφάλεια κλοπής και να φυλάσσεται μέρα και νύχτα -κάτι που φυσικά δε γίνεται χωρίς κόστος.
2. Συλλογή παλιών αυτοκινήτων
Στο ίδιο μήκος κύματος με τους συλλέκτες έργων τέχνης κινούνται και οι συλλέκτες παλιών αυτοκινήτων. Για να δούμε το κόστος αυτού του χόμπι θα μπορούσαμε να ανατρέξουμε στο, όχι πολύ μακρινό, 2012 όταν μια θρυλική Mercedes-Benz του 1936 έγινε το ακριβότερο συλλεκτικό αμάξι του κόσμου, σύμφωνα με το Forbes, αφού πουλήθηκε λίγο πάνω από δέκα εκατομμύρια δολάρια. Καμιά φορά αρκεί να μπει η λέξη «vintage» ή «retro» μπροστά από ένα κομμάτι, για να απογειωθεί η αξία του. Κάποιοι συλλέκτες παλιών αυτοκινήτων τα αγοράζουν για όντως προσωπική τους χρήση ενώ κάποιοι άλλοι απλά από λατρεία, επιλέγοντας να τα φυλάξουν ως άλλα έργα τέχνης. Σε αντίθεση όμως με τη συλλογή έργων τέχνης, το χόμπι με την αγορά παλιών αυτοκινήτων έχει βρει εκατομμύρια αποδέκτες στον κόσμο.
3. Αγώνες ιστιοπλοΐας και αγώνες αυτοκινήτων
Στον παλιό ελληνικό κινηματογράφο τα πλουσιόπαιδα -αγόρια και κορίτσια- είχαν μια τρέλα με τα γρήγορα αυτοκίνητα και τα μεγάλα σκάφη. Και αυτό γιατί η συμμετοχή σε τέτοιου είδους αγωνίσματα προϋποθέτει ακόμα και σήμερα εξοπλισμό αρκετών χιλιάδων ευρώ. Η αξία ενός αγωνιστικού αυτοκινήτου ξεκινάει περίπου από είκοσι χιλιάδες ευρώ, ενώ ενός ιστιοπλοϊκού σκάφους κάτι παραπάνω. Σε όλο αυτό, θα χρειαστεί να προσθέσει κάποιος το κόστος συντήρησης, τον εσωτερικό εξοπλισμό και τα καύσιμα καθώς και το ποσό συμμετοχής σε αγώνες, που δεν το λες διόλου ευκαταφρόνητο. Η συμμετοχή για δεκαπέντε λεπτά σε πίστα για αγωνιστικά αυτοκίνητα ξεκινάει από τα τριακόσια ευρώ και κυμαίνεται αναλόγως. Η διαφορά τους είναι ότι τα αγωνιστικά αυτοκίνητα προσφέρονται ως χόμπι στους λάτρεις της ταχύτητας -και ίσως και του κινδύνου- ενώ το ιστιοπλοϊκό σκάφος στους λάτρεις της θάλασσας. Όπως και να έχει και τα δύο χόμπι χρειάζονται ένα μεγάλο budget και πολύ ελεύθερο χρόνο.
4. Εξωτικά κατοικίδια ζώα
Το πιο ασυνήθιστο ακριβό χόμπι στον κόσμο θεωρείται η συλλογή εξωτικών κατοικίδιων ζώων. Αυτό που φαντάζει περίεργο στη συγκεκριμένη ασχολία είναι το κόστος ενός ζώου, που πολλές φορές είναι εξωπραγματικό. Σύμφωνα με πηγές, πολλοί διάσημοι έχουν εξωτικά ζώα στο σπίτι τους όπως ο Mike Tyson, ο οποίος αγόρασε μια σπάνια λευκή τίγρη για εβδομήντα χιλιάδες δολάρια. Εκτός από το κόστος φροντίδας αυτών των ζώων, τα έξοδα ανεβαίνουν και λόγω της ειδικής άδειας που πρέπει να έχει κάποιος για ένα τέτοιο κατοικίδιο και φυσικά το κόστος στέγασης αυτού. Αρκετοί φιλοζωικοί οργανισμοί έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στο χόμπι αυτό και ειδικά για ζώα που κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Πρόκειται για ασχολία που απαιτεί σίγουρα μεγάλα ποσά χρημάτων ενώ καμιά φορά ακουμπάει τα όρια του προκλητικού κάνοντάς μας να αναρωτιόμαστε γιατί δεν υιοθετούν αδέσποτα ζώα, αφού προφανώς το budget τους, τους επιτρέπει να μετατρέψουν τα ζώα «του δρόμου» σε «βασιλιάδες» του σπιτιού.
5. Ταξίδια σε ολόκληρο τον κόσμο
Και δίπλα στα αγωνιστικά αυτοκίνητα και τα ιστιοπλοϊκά σκάφη υπάρχει ένα ακόμη χόμπι που χρειάζεται αδιαμφισβήτητα ένα δυνατό budget και άπειρο ελεύθερο χρόνο. Τα ταξίδια σε ολόκληρο τον κόσμο φαντάζουν υπέροχα και προσιτά στους περισσότερους, αλλά μάλλον δεν είναι τόσο όσο θα θέλαμε. Τα αεροπορικά εισιτήρια και το κόστος διαμονής είναι πολλές φορές απλησίαστα, ειδικά όταν θέλεις να ταξιδέψεις σε χώρες που έχουν υψηλότερο κόστος διαβίωσης από τη δική σου. Σε κάθε ταξίδι εκτός της ηπείρου τα έξοδα σχεδόν τριπλασιάζονται. Και αν πεις να κάνεις το γύρο του κόσμου σαν δεύτερος Φιλέας Φογκ, εκεί με έναν πρόχειρο υπολογισμό θα χρειαστείς ένα ποσό που ξεκινάει από έντεκα χιλιάδες ευρώ και μπορεί να ανέβει όσο ψηλά αντέχεις να φανταστείς. Η αλήθεια είναι ότι με την εξέλιξη των αερομεταφορών οι τιμές των εισιτηρίων έχουν πέσει -λόγω ανταγωνισμού των αεροπορικών εταιρειών- αλλά όχι τόσο ώστε να δίνουν τη δυνατότητα στον περισσότερο κόσμο να ταξιδέψει ανά πάσα στιγμή για λόγους αναψυχής και χαλάρωσης. Αν παρ’ όλ’ αυτά είσαι μια ταξιδιάρα ψυχή, υπάρχουν πάντα και τα ταξίδια με το νου, που είναι άμεσα, γρήγορα και ανέξοδα.
Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Ρουσσάκη