Υπάρχουν στιγμές και φάσεις στη ζωή μας που νιώθουμε ότι τόσο το σώμα όσο και ο νους φτάνουν σ’ ένα τέλμα και μια έντονη ψυχολογική κούραση, η οποία πολύ συχνά αυξάνει το στρες κι αφήνει μια αίσθηση μπουκώματος. Και κάπου εδώ η ψυχολογία έχει μιλήσει για την ανάγκη που έχει ο άνθρωπος για προσωπική βελτίωση.

Με λίγα κι απλά λόγια, η προσωπική βελτίωση ή αυτό-βελτίωση είναι μια συνειδητή απόφαση του κάθε ανθρώπου, όχι για να διορθώσει κάτι στον εαυτό του, αλλά για να το εξελίξει και να γίνει κάτι καλύτερο. Είναι ουσιαστικά μια σκόπιμη κίνηση του καθενός να δει τι μπορεί να κάνει από μόνος του για τον εαυτό του, προκειμένου ν’ ανανεωθεί ο ίδιος. Ο κύριος λόγος που αναζητούμε τρόπους για να πετύχουμε την προσωπική βελτίωση είναι το άγχος της καθημερινής ζωής, στο οποίο κι αποδίδονται τα περισσότερά μας προβλήματα και δυσκολίες. Για κάποιους μπορεί αυτό να φαντάζει δύσκολο κι ακατόρθωτο, αλλά υπάρχουν κάποιες συνήθειες που μπορούμε να εφαρμόσουμε στη ζωή μας, αν όχι καθημερινά τουλάχιστον σε τακτά χρονικά διαστήματα.

 

1. Journaling

Το Journaling δεν είναι τίποτε άλλο από το να κρατάς ημερολόγιο. Αν κι ακούγεται παιδικό, ακόμα και στην ενήλικη ζωή είναι χρήσιμο. Κι αυτό γιατί δίνει τη δυνατότητα στον νου να ξελαμπικάρει και να πάρει ανάσα πριν πάθει burnout. Δεν είναι κάποιο ημερολόγιο όπως το ξέραμε παλιά σε ροζ ρομαντικά φόντα με τον Πύργο του Eiffel αλλά είναι ένα τετράδιο όπου κρατάμε σημειώσεις σε καθημερινή βάση για τις σκέψεις μας κι όλα αυτά που θέλουμε να συγκρατήσει το μυαλό μας, πριν έρθουν νέες σκέψεις κι ιδέες να μας γεμίσουν με πληροφορίες. Χρησιμοποιείται από τους επιστήμονες ως μέθοδος ψυχοθεραπείας, βοηθάει στην οργάνωση και στην τάξη του μυαλού και θεωρείται από τους Νο1 μηχανισμούς υπενθύμισης τόσο των υποχρεώσεων, όσο και των επιθυμιών μας.

 

2. Η τέχνη και το άθλημα που αγαπήσαμε αλλά αφήσαμε στην άκρη

Κι εδώ πάλι θα πρέπει να ανατρέξουμε στην παιδική μας ηλικία. Κι αυτό γιατί οι περισσότεροι –αν όχι όλοι– μάθαμε μια τέχνη ή κάναμε κάποιο άθλημα που αναγκαστήκαμε για διάφορους λόγους να το αφήσουμε στην άκρη. Κι εδώ δε χρειάζεται να μιλήσουν οι ψυχολόγοι αλλά ο σοφός λαός «μάθε τέχνη και άσ’ τηνε και άμα πεινάσεις πιάσ’ τηνε». Μόνο που στην περίπτωση της προσωπικής βελτίωσης «πεινάει» το μυαλό για ξεκούραση. Κι όσο κοπιαστικό μπορεί να είναι η τέχνη ή το άθλημα που θέλουμε να ξανακάνουμε, τόσο πιο ξεκούραστο είναι  για τον ψυχικό μας κόσμο. Κι αυτό γιατί η ενασχόληση σε καθημερινή βάση με κάτι που κάποτε μας ευχαριστούσε, δίνει στην ενήλικη ζωή μια αίσθηση ξεκούρασης, καθώς είναι κάτι που δε σχετίζεται με τη δουλειά και με άλλες συνήθειες που μας γεμίζουν στρες.

 

 

3. Χτένισμα και προσωπική περιποίηση

Ακόμη και τα δέκα λεπτά που θ’ αφιερώσεις κάθε μέρα στην προσωπική σου περιποίηση είναι αρκετά, για να σου δώσουν τη δύναμη ν’ απαλλαγείς από το στρες. Και σ’ αυτό συμβάλλει κι ο καθρέπτης. Βλέποντας την πραγματικότητα μπροστά σου, ξέρεις τι είσαι, τι έχεις και τι θέλεις ν’ αλλάξεις. Αν αυτή αλλαγή στα μαλλιά σου ή στο στιλ που βάφεσαι σου αρέσει, ο καθρέπτης θα στο πει. Οι ψυχολόγοι συστήνουν τις αλλαγές στο προσωπικό στιλ και στην εμφάνιση, γιατί έτσι σου δίνεται η δυνατότητα να ανακαλύψεις κι άλλες πτυχές του εαυτού σου. Ακόμα κι ένα καινούργιο κούρεμα, όπως το κόψιμο των μακριών μαλλιών σε κοντά, μπορεί να σε κάνει να νιώσεις κάπως διαφορετικά και σίγουρα το νέο δε θα είναι βαρετό. Όταν κάποιοι βέβαια στη λέξη «χτένισμα», μένουν μόνο στις τρίχες, εσύ μπορείς να το δεις ως μια νέα «κορνίζα» του προσώπου, στην οποία αντανακλάται μια άλλη πτυχή του εαυτού σου. Μια πτυχή που ήταν κρυμμένη για πολύ καιρό και ήρθε στην επιφάνεια για να σε ανανεώσει.

 

4. Εμπειρίες που θα σου μείνουν αξέχαστες

Εδώ πρέπει να διευκρινίσουμε ότι αυτή η πρόταση δε σημαίνει να τρέχεις στα βουνά ή να πηδάς στα κενά κάθε πρωί που ξυπνάς. Μια εμπειρία που αξίζει να προσθέσεις στο «βιογραφικό της ζωής» σου δεν είναι μόνο τα extreme sports, μπορεί να είναι μια εκδρομή, ένα ταξίδι ή ακόμα κι ένα βιβλίο. Και μόνο που θα αλλάξεις παραστάσεις για λίγες ώρες, είναι αρκετό για να ανανεωθείς για μέρες. Σε συνδυασμό με την αδρεναλίνη και τον ενθουσιασμό ότι θα δεις ή θα κάνεις κάτι νέο, θα νιώσεις αμέσως τη διαφορά. Αρκεί να μη βρίσκεις συνεχώς δικαιολογίες γι’ αναβολές.

 

5. Η επιτυχία δεν είναι μετρήσιμη

Αν υπάρχει κάτι που πρέπει να δεχτείς, να αποδεχτείς και να το κάνεις κτήμα σου, για να σε βοηθήσει να πας μπροστά, είναι το ότι η επιτυχία δεν είναι μετρήσιμη. Δεν μπορείς να μετριάσεις τη χαρά ενός παιδιού όταν δέσει για πρώτη φορά τα κορδόνια του, επειδή εσύ το κάνεις συχνά. Και δεν μπορεί κανείς να υποβαθμίσει την επιτυχία σου σε κάτι που έχεις αφοσιωθεί ψυχή και σώμα, γιατί δεν μπορεί να καταλάβει τι χρειάστηκε για να φτάσεις μέχρι εκεί. Η επιτυχία είναι πάντα επιτυχία, χωρίς να έχει κάποιο όγκο ή μέγεθος. Γι’ αυτό αυτά που εσένα σου φαντάζουν ως «μικρές» επιτυχίες, για κάποιους μπορεί να είναι «τεράστιες». Όταν καταφέρεις να γιορτάζεις κάθε επιτυχία, όσο «μικρή» ή «μεγάλη» φαίνεται σε κάποιους, τότε κάνεις ένα βήμα μπροστά, για να καταφέρεις ακόμα περισσότερα πράγματα.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Κέλλυ Ιακωβίδου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου