Μετά τον καθηγητή Snape και τον φύλακα του Hogwarts, τον γλυκύτατο Hagrid, ήρθε η ώρα να υψώσουμε ψηλά τα ραβδιά μας για τον καθηγητή Dumbledore – κατά κόσμον Michael Gambon. Ο Βρετανοϊρλανδός ηθοποιός έφυγε από τη ζωή από σοβαρή πνευμονία, χθες στις 28/9, σε ηλικία 82 ετών και οι Potter fans καλούνται να τον αποχαιρετήσουν για 3η φορά.

Η πρώτη φορά ήταν, όταν το 2002 έφυγε από τη ζωή ο Richard Harris, ο ηθοποιός που ενσάρκωσε τον καθηγητή Dumbledore στις 2 πρώτες ταινίες: «Ο Harry Potter και η Φιλοσοφική λίθος» το 2001 και «Ο Harry Potter και η Κάμαρα με τα μυστικά» το 2002. Ο Michael Gambon παρέλαβε τη σκυτάλη του ρόλου από εκεί και πέρα και στάθηκε αντάξιος του προκατόχου του, παρουσιάζοντάς μας έναν καθηγητή αντισυμβατικό, ιδιόρρυθμο, δίκαιο και ιδιαίτερα χαρισματικό. Στην 6η ταινία, ο καθηγητής Dumbledore πεθαίνει και περνάει στη μαγική αιωνιότητα με το Hogwarts να πενθεί, λίγο πριν έρθει το οριστικό τέλος της ιστορίας. Και τώρα ήρθε η ώρα για το τρίτο και τελικό αντίο.

 

Does Dumbledore Come Back to Life?

 

Ο Michael Gambon υπήρξε ένας εξαιρετικός ηθοποιός του κινηματογράφου, της τηλεόρασης αλλά κυρίως του θεάτρου. Γεννήθηκε το 1940 στην Ιρλανδία και στα 15 παράτησε το σχολείο, για να πιάσει δουλειά σε ένα εργοστάσιο. Αν και μετακόμισε με την οικογένεια του σε νεαρή ηλικία στην Αγγλία, η πρώτη φορά που ανέβηκε στο σανίδι ήταν στο Δουβλίνο. Ο πατέρας του φρόντισε ώστε εκείνος να πάρει από μικρός τη βρετανική υπηκοότητα και η καριέρα του απογειώθηκε, όταν πήγε στο National Theatre υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Lawrence Olivier. Ερμήνευσε κυρίως σαιξπηρικά έργα, ενώ είχε περάσει και από casting για τον ρόλο του James Bond 007′. Στην τηλεόραση τον θαυμάσαμε ως Επιθεωρητή Maigret στη ομώνυμη σειρά του ITV και στον ρόλο του Philip Marlow στη σειρά «The Singing Detective» του BBC.

 

Πριν όμως πάρει τη θέση του στο Hogwarts, ο Gambon είχε παίξει σε μεγάλες κινηματογραφικές επιτυχίες όπως «Ο λόγος του Βασιλιά» το 2010, «Gosford Park» το 2001, «Mary Reilly» το 1996, «Ο μύθος του Ακέφαλου Καβαλάρη» το 1999 και «Ο μάγειρας, ο κλέφτης, η γυναίκα του και ο εραστής της» το 1989 στο πλευρό της Lady Helen Mirren. Τιμήθηκε δύο φορές με Primetime Emmy, 4 φορές με BAFTA και 3 φορές με βραβείο Olivier. Το 1998 του απονεμήθηκε ο τίτλος του Ιππότη για την προσφορά του στις τέχνες από τον τότε Πρίγκιπα της Ουαλίας, Κάρολο, σε μια λιτή τελετή στο παλάτι του Buckingham. Πριν από λίγα χρόνια, όταν αντιλήφθηκε ότι δυσκολεύεται να θυμάται τα λόγια του πάνω στη σκηνή, αποτραβήχτηκε και πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του με την οικογένεια του στο Essex, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή.

Μας ξανασυστήθηκε στη μεγάλη οθόνη το 2004 στην ταινία «Ο Harry Potter και ο Αιχμάλωτος του Azkaban» και από τότε παρέμεινε για εμάς ο καθηγητής Dumbledore. Όταν ρωτήθηκε για το κουστούμι που έπρεπε να φοράει, το οποίο ήταν αρκετά ελαφρύτερο και πιο ευέλικτο από αυτό του Harris, ανέφερε ότι αισθανόταν ότι υποδυόταν τον Dumbledore σαν να πετάει στο χώρο φορώντας παντόφλες, σαν να είναι χίπης. Ο Gambon κατάφερε να ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος της εικόνας του χαρακτήρα και να τον αποδώσει με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην καταστρέψει τον αντίστοιχο του βιβλίου. Ο Καθηγητής Dumbledore εκτός από ένας πολύ ισχυρός μάγος, ήταν κι ένας άνθρωπος με αδυναμίες και λάθη, που τα χρησιμοποίησε για να μάθει μέσα από αυτά και αυτό δίδασκε και στους μαθητές του. Δεν ήταν ο δάσκαλος που προσέφερε στεγνές γνώσεις, αλλά αυτός που έδειχνε το δρόμο στους μαθητές του, για να ανακαλύψουν τη γνώση μόνοι τους. Ήταν ο σύμβουλος, ο μέντορας, ο εμψυχωτής του νεαρού Harry και της παρέας του, που στήριξαν το Hogwarts, όταν αυτό δεχόταν τη μεγαλύτερη απειλή στην ιστορία του.

 

Dumbledore & Grindelwald's Complex History | Wizarding World

 

O Michael Gambon πέρασε στο Πάνθεον του Βρετανικού θεάτρου και σε ένα κινούμενο κάδρο στο γραφείο του διευθυντή στο Hogwarts. Η ευγενής φιγούρα του καθηγητή Dumbledore βρίσκεται εκεί για όποιον θελήσει ποτέ τη βοήθεια και τη συμβουλή του. Καλό ταξίδι Professor!

 

Πηγές εικόνων: People, FantasyTopics, WizardingWorld

Συντάκτης: Κέλλυ Ιακωβίδου
Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Κουτσουρά