Λίγο πριν κλείσουν τα σχολεία και ξεκινήσουν οι καλοκαιρινές διακοπές, τα μεγάλα νήπια της τρυφερής ηλικίας των 6 χρόνων προετοιμάζονται για μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή τους. Από το Σεπτέμβρη θα βρεθούν σε ένα καινούριο περιβάλλον με περισσότερες απαιτήσεις και ακόμα περισσότερες προκλήσεις. Η μάθηση είναι μια συνεχής διαδικασία μέσα από όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης -από το Νηπιαγωγείο μέχρι το Πανεπιστήμιο- και το μόνο που αλλάζει είναι ο χώρος και το πρόγραμμα. Η μεγαλύτερη όμως αλλαγή είναι αυτή από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό. Το καλοκαίρι πριν τη μετάβαση αυτή θα είναι ουσιαστικά το τελευταίο «ελεύθερο» καλοκαίρι της ζωής τους.
Η αλλαγή του σχολικού περιβάλλοντος είναι μια σημαντική εμπειρία στη ζωή του παιδιού. Από την ομάδα του Νηπιαγωγείου, το παιδί καλείται να μεταβεί σε ένα καινούργο κοινωνικό σύνολο, αυτό του Δημοτικού σχολείου, το οποίο είναι διαφορετικό από πολλές απόψεις. Ο χώρος διαφοροποιείται σημαντικά, από τα μικρά τραπεζάκια και τα μαξιλάρια μεταβαίνουν στα θρανία και τον πίνακα. Το ελεύθερο παιχνίδι μέσα στη τάξη μεταφέρεται πλέον στα τακτικά διαλείμματα και οι δραστηριότητες μετατρέπονται σε μαθήματα με πολλά βιβλία και τετράδια. Μπορεί στους ενήλικες οι αλλαγές αυτές να φαίνονται ασήμαντες και χαζές, αλλά για ένα παιδί με την ωριμότητα των 6 χρόνων θεωρούνται μεγάλες και φαντάζουν δύσκολες και ακατόρθωτες.
Γιατί όμως θεωρείται το τελευταίο «ελεύθερό» τους καλοκαίρι; Μήπως γιατί από το επόμενο τα πράγματα θα έχουν αλλάξει; Καταρχάς, αν το καλοσκεφτούμε, είναι το τελευταίο καλοκαίρι που τα παιδιά δεν έχουν υποχρεώσεις και άγχος για καλές σχολικές επιδόσεις και φυσικά δεν πρέπει να προετοιμαστούν με φροντιστήρια για την επόμενη χρονιά. Από το Σεπτέμβριο που θα χτυπήσει το κουδούνι του Δημοτικού σχολείου θα ξεκινήσουν τη σχολική τους ζωή και τα καλοκαίρια από τη μία τάξη στην άλλη θα κατακλύζονται από ερωτήσεις του τύπου «Τώρα τι τάξη θα πας;», «Πώς σου φάνηκε η τετάρτη;», «Δύσκολη η τρίτη τάξη;», «Είσαι προετοιμασμένος για την επόμενη τάξη;».
Και μετά το Δημοτικό σχολείο θα έρθει το Γυμνάσιο και το Λύκειο και τα καλοκαίρια θα περνιούνται στα θρανία των φροντιστηρίων για να φτάσει το παιδί στην Γ’ Λυκείου και να περάσει την αξέχαστη εμπειρία των Πανελλαδικών εξετάσεων. Μια εμπειρία σταθμός στη ζωή των περισσότερων μαθητών. Όσο πιο ψηλά ανεβαίνει στην εκπαιδευτική βαθμίδα ένας μαθητής, τόσο τα Σαββατοκύριακα γεμίζουν με μαθήματα και τα καλοκαίρια με προετοιμασίες για την επόμενη τάξη. Και όταν οι Πανελλαδικές περάσουν, το καλοκαίρι εκείνο ναι μεν θα φαντάζει ξέγνοιαστο, αλλά κάπου θα υπάρχει το άγχος για τα αποτελέσματα και το αύριο του καθενός.
Και μετά στη φοιτητική ζωή, τα καλοκαίρια θα είναι γεμάτα εξετάσεις και part-time δουλειές για να βγάλεις τα πρώτα σου λεφτά. Και μετά θα έρθει η «κανονική» δουλειά και τα καλοκαίρια θα δουλεύεις, προσπαθώντας πού και πού να ξεκλέψεις χρόνο, για να κάνεις ένα μπάνιο στη θάλασσα και να πάρεις λίγο χρώμα κάτω από τον ήλιο.
Οι περισσότεροι ίσως να μην το θυμούνται, αλλά η μετάβαση από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό σχολείο ανοίγει το δρόμο της μέσα από αυτό το τελευταίο «ελεύθερο» καλοκαίρι των μικρών παιδιών. Ελεύθερο γιατί δεν έχουν σκοτούρες, έγνοιες. Ελεύθερο, γιατί δεν είναι ακόμα ώριμα να σκεφτούν πώς θα είναι η νέα αλλαγή στη ζωή τους από τον Σεπτέμβριο, όσο και να τους την περιγράψεις. Γι’ αυτό, λοιπόν, ας αφήσουμε τα νήπια να το απολαύσουν και έχουν μια ζωή μπροστά τους με πολλά ακόμη καλοκαίρια, γεμάτα εμπειρίες, άγχη, δυσκολίες, αλλά και επιτυχίες.
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.