Τον Αύγουστο του 1966, οι Beatles κυκλοφόρησαν ένα τραγούδι, αρκετά διαφορετικό από το στιλ τους, το οποίο όμως έμελλε να γίνει μεγάλη επιτυχία. Ο ύμνος αυτός για τους μοναχικούς ανθρώπους ονομάστηκε «Eleanor Rigby» και θα συμπεριληφθεί στο Yellow Submarine.

Αν και οι στίχοι γράφτηκαν αρχικά από τον Paul McCartney, το τραγούδι ολοκληρώθηκε με τη συνεργασία όλων των μελών του συγκροτήματος, σύμφωνα με το pophistorydig.com. “Ah, look at all the lonely people…” ξεκινούσε το τραγούδι και οι εικόνες που παραθέτει στη συνέχεια μιλάνε για μια μοναχική κοπέλα που περιμένει στο παράθυρό της. “Eleanor Rigby picks up the rice in the church where a wedding has been, lives in a dream, waits at the window wearing the face that she keeps in a jar by the door. Who is it for?”. Στη συνέχεια, μια άλλη μοναχική φιγούρα, ο πατέρας McKenzie, γράφει κάποια πράγματα που κανένας δε θα ακούσει. “Father McKenzie writing the words of a sermon that no one will hear, no one comes near, look at him working, darning his socks in the night when there’s nobody there. What does he care?”. Ο κριτικός του Allmusic, Richie Unterberger, θα σχολιάσει ότι το τραγούδι αναφέρεται στην παραμέληση των αναγκών των μεγάλων ανθρώπων και έτσι οι Beatles κατάφεραν να αγγίξουν τις καρδιές ενός ευρύτερου κοινού, πέρα από το παραδοσιακό ροκ.

Ποια είναι όμως η ηρωίδα αυτή και όντως υπήρξε; Αρχικά ο McCartney είχε δηλώσει το 1984 ότι το όνομα προέκυψε από ένα μαγαζί στο Bristol που λεγόταν Rigby και το “Eleanor” ήταν από την ηθοποιό Eleanor Bron. Όμως οι fans του συγκροτήματος γνώριζαν ότι σε ένα κοιμητήριο του Liverpool υπάρχει ένας οικογενειακός τάφος όπου αναγράφεται το όνομα αυτό και παραδίπλα ένας άλλος όπου αναγράφεται το όνομα “John McKenzie”. Το σημείο εκείνο βρίσκεται πολύ κοντά στη γειτονιά που μεγάλωσαν και γνωρίστηκαν οι McCartney και Lennon και για αυτό οι περισσότεροι πίστεψαν ότι οι ήρωες του τραγουδιού είναι πραγματικοί ήρωες της ζωής. Ενώ ο McCartney δήλωσε ξανά ότι πιθανόν τα ονόματα αυτά στους τάφους να του έδωσαν απλώς την έμπνευση να συνθέσει μια φανταστική ιστορία, οι fans των Beatles έχουν, μέχρι και σήμερα, κάνει τόπο λατρείας το συγκεκριμένο μέρος. Η ιστορία της περιοχής αναφέρει ότι όντως υπήρξε μια γυναίκα με το όνομα αυτό που γεννήθηκε το 1895, παντρεύτηκε το 1930 κάποιον Tomas Woods και πέθανε το 1939.

Παρά τις δηλώσεις του McCartney για την ταυτότητα των δύο ηρώων, στα τέλη της δεκαετίας του ‘80, η Annie Mawson, υπεύθυνη μιας φιλανθρωπικής δράσης που στήριζε άτομα με ψυχικά νοσήματα μέσω της μουσικής, του έστειλε ένα 11σέλιδο γράμμα, εξιστορώντας περιπτώσεις που έδειχναν πόσο σημαντική επίδραση είχαν κάποια τραγούδια του στην κοινωνικοποίηση των παιδιών της δράσης αυτής. Λίγο καιρό αργότερα, τον Ιούνιο του 1990, θα λάβει έναν φάκελο με το λογότυπο του τραγουδοποιού και μέσα θα βρει ένα επίσημο έγγραφο του 1911 του Liverpool City Hospital, στο οποίο αναγράφονταν μια μεγάλη λίστα με υπαλλήλους και τους μισθούς αυτών. Όταν την κοίταξε πιο προσεκτικά, εντόπισε στη λίστα το όνομα «E. Rigby» (ετών 16) και δίπλα ήταν σημειωμένος ο μισθός που παρέλαβε ως βοηθός νοσοκόμα (1 λίρα και 11 πέννες).

Σε δήλωση της στο δίκτυο NPR, η Mawson θα σημειώσει ότι ίσως με αυτόν τον τρόπο ο McCartney θέλησε να δείξει τον πραγματικό λόγο που γράφτηκε αυτό το τραγούδι και δεν είναι άλλο από το να στηρίξει άτομα που χρήζουν βοήθειας. Tο 2008, το έγγραφο αυτό θα πωληθεί έναντι 115000 λιρών σε δημοπρασία για την ενίσχυση του Ιδρύματος της Mawson με τον ίδιο τον McCartney να επιμένει ότι η μοναχική του ηρωίδα είναι ένα πλάσμα της φαντασίας του και ότι αν κάποιος θέλει μέσα από αυτό το έγγραφο να πιστέψει στην ύπαρξη της, κανένα πρόβλημα για τον ίδιο.

Το 2017 θα δημοπρατηθούν ο τάφος και μια Βίβλος του 1899 με το όνομα της Rigby, καθώς και η αυθεντική παρτιτούρα του τραγουδιού. Αν και τα δύο πρώτα ανήκουν στους απογόνους των αδερφών της Rigby, θα πωληθούν ως αντικείμενα που δέθηκαν με το τραγούδι. Και παρόλο που οι δημιουργοί του τραγουδιού δε θα επαληθεύσουν ποτέ πια καμία από τις θεωρίες σχετικά με την ύπαρξη ή μη της Eleanor Rigby, αυτή θα κάθεται μόνη της σε ένα παγκάκι στη Stanley street του Liverpool, φόρο τιμής με το τραγούδι σε όλους τους μοναχικούς ανθρώπους.

Συντάκτης: Κέλλυ Ιακωβίδου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.