Όλοι κάνουμε λάθη στον έρωτα, άλλοτε μικρά κι άλλοτε μεγαλύτερα. Κάποια τα παραδεχόμαστε, ενώ άλλα όχι. Κι εκεί που λέμε ότι δε θα ξανακάνουμε το ίδιο λάθος, έρχεται μια σειρά στο Amazon prime video να μας αποστομώσει. Το «Fleabag», της ηθοποιού, σεναριογράφου και σκηνοθέτιδας Phoebe Waller Bridge, κράτησε μόλις 2 σεζόν, με 12 επεισόδια συνολικής διάρκειας κάτω από 3 ώρες. Αν και το αρχικό πλάνο της συγγραφέως ήταν να κρατήσει μόνο μία σεζόν (2016), καθώς η ίδια δεν ήθελε να «ξεχειλώσει» την ιστορία, λίγα χρόνια αργότερα (2019) έφτασε και η δεύτερη. Παρ’ όλη τη μικρή της διάρκεια, η σειρά κατάφερε να εδραιώσει έναν καινούριο όρο στο dating, το «Fleabagging». Για να καταλάβουμε όμως τη σημασία του, μιας και κάποιους τους έχει προβληματίσει αρκετά, ας πάρουμε τα πράγματα απ’ την αρχή.
Η σειρά «Fleabag» είναι ουσιαστικά μια διασκευή του ομότιτλου θεατρικού έργου, το οποίο η Waller Bridge ανέβασε το 2013 στο Εδιμβούργο. Αν και θεωρητικά είναι κωμική σειρά, κάποιοι κριτικοί τη χαρακτήρισαν «αποθέωση της πραγματικής μοναξιάς», γιατί η ηρωίδα -που ονομάζεται Fleabag και την υποδύεται η ίδια η Phoebe- προσπαθεί να διαχειριστεί την απώλεια της κολλητής της, τη δυσλειτουργική σχέση με την οικογένειά της, τον εθισμό της στον έρωτα και τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει. Φυσικά, ένας τέτοιος συνδυασμός δεν είναι εύκολος, αλλά αντί να μαθαίνει από τα λάθη της στην επιλογή συντρόφων συνεχίζει να κάνει τα ίδια. Ειδικά στο σημείο που εστιάζει το ενδιαφέρον της σε έναν ιερέα, οι θεατές δεν μπορούν παρά να σκεφτούν «Μα δεν είναι δυνατόν; Πάλι θα φάει τα μούτρα της;». Κάπως έτσι προέκυψε ο όρος Fleabagging στη γλώσσα των ραντεβού.
«Fleabag» στην αμερικανική αργκό σημαίνει «αυτός που έχει ψύλλους», ενώ η λέξη χρησιμοποιείται και για το φτηνό ξενοδοχείο που είναι αχούρι. Αυτό μάλλον εξηγεί και το γιατί η Waller Bridge χαρακτήρισε την προσωπική ζωή της ηρωίδας «a bit of a mess». Fleabagging είναι, λοιπόν, η συνήθεια κάποιων να βρίσκουν λάθος συντρόφους κι ας την έχουν πατήσει σε προηγούμενες σχέσεις. Με λίγα λόγια, είναι ανεπίδεκτοι μαθήσεως στον έρωτα.
Είναι όμως τόσο κακό να την πατάς σ’ αυτόν τον τομέα; Στην αρχή μπορεί να μοιάζει τυχαίο γεγονός το ότι δε βρίσκεις τον κατάλληλο σύντροφο, από κάποια στιγμή και μετά όμως κάπου φταίνε κι οι επιλογές σου. Αν το καλοσκεφτείς, πόσο σώφρον είναι να κάνεις ένα βήμα μπροστά όταν ξέρεις εξαρχής ότι θα πέσεις στον γκρεμό; Γιατί όμως κάποιοι επιλέγουν να ακολουθούν το ίδιο μοτίβο επιλογής συντρόφου; Φταίει η έλλειψη αυτοπεποίθησης, ο άπλετος αυθορμητισμός ή μήπως μια διακαής ελπίδα να πετύχει επιτέλους η συνταγή;
Το πιο δύσκολο κομμάτι του Fleabagging είναι να εντοπίσεις πως συμβαίνει και σε σένα. Εδώ επιβάλλεται μια εκτενής και ειλικρινής συζήτηση με τον εαυτό σου, ίσως και κάνα-δυο καλά φιλαράκια να σου ανοίξουν τα μάτια. Σίγουρα τις πληροφορίες τις επεξεργάζεται καθένας μόνος του και όταν μπουν σε σειρά είναι θέμα χρόνου να κατανοήσει το μοτίβο που ακολουθεί. Το αν θα συνεχίσει όμως να επιλέγει το ίδιο στιλ συντρόφου ή αν θα τολμήσει κάτι διαφορετικό -πιθανόν εκ διαμέτρου αντίθετο- είναι καθαρά στο χέρι του.
Κάποιοι θα επιλέξουν άλλα μονοπάτια, όμως υπάρχουν κι εκείνοι που θα συνεχίσουν να βαδίζουν στο Fleabagging, τρώγοντας τα μούτρα τους με τον ίδιο τρόπο κάθε φορά. Αν έχετε κάποιο φιλαράκι που έχει κάνει τα έχει κάνει μαντάρα στα προσωπικά του, φροντίστε να δει τη συγκεκριμένη σειρά. Αν μετά από δύο σεζόν δε δείξει σημεία μεταμέλειας, μπορούμε να ελπίζουμε σε τρίτη!
Θέλουμε και τη δική σου άποψη!
Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!
Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.