Μήπως να το έψαχνες λιγάκι; Αυτό θα πρέπει να αναρωτηθούν πολλοί κάτοικοι του Πλανήτη Γη και γιατί όχι κι εσύ. Ο λόγος; Μα φυσικά κάποιες έρευνες που απέδειξαν ότι οι απόγονοι του στρατιωτικού ηγέτη της Μογγολικής αυτοκρατορίας, Genghis Khan, σήμερα είναι πάνω από 15 εκατομμύρια. Πώς όμως αποδείχτηκε κάτι τέτοιο και ποιους αφορά;
Ο Genghis Khan γεννήθηκε το 1162 και πέθανε το 1227. Αν και η παιδική του ηλικία ήταν αρκετά δύσκολη, κατάφερε μέχρι την ηλικία των 20 να ορθοποδήσει και λίγα χρόνια αργότερα, να εκλεγεί «Χαν», κάτι που στη γλώσσα του σημαίνει «κυβερνήτης». Όσα χρόνια ηγήθηκε της αυτοκρατορίας του, κατάφερε, όχι μόνο να ενώσει πολλές και διαφορετικές φυλές που ζούσαν στα εδάφη της χώρας του, αλλά και να επεκτείνει τα σύνορα από την Κασπία Θάλασσα μέχρι την Κορέα. Μεγάλο μέρος της Τουρκίας, της Ρωσίας και της Κίνας άνηκαν τότε στη Μογγολία. Ήταν ουσιαστικά ο Βασιλιάς της Ανατολής. Στην Ευρώπη τότε, επικρατούσε η άποψη ότι επρόκειτο για έναν αιμοσταγή ηγέτη που είχε ξεκληρίσει πόλεις κι εφάρμοζε άσχημα βασανιστήρια στους αιχμαλώτους του. Η αλήθεια, όμως, ήταν διαφορετική.
Για την εποχή του, ο Genghis Khan ήταν πολύ μπροστά. Είχε εφαρμόσει κοινωνικές πολιτικές στη χώρα του, που η Ευρώπη τις είδε πολλούς αιώνες μετά. Είχε ενώσει φυλές κι έδωσε δικαιώματα, ακόμα και σ’ αυτούς που άνηκαν σε κατώτερες κοινωνικές τάξεις, συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου. Τον ενδιέφερε η ισονομία απέναντι στους υπηκόους του. Απαγόρευσε την αγοραπωλησία των γυναικών και της τοποθέτησε με δυσανάλογα για την εποχή δικαιώματα, δίπλα στους άντρες. Μάλιστα, αυτό φάνηκε στον τρόπο που ανέθρεψε και μεγάλωσε τις κόρες του, οι οποίες μέχρι σήμερα θεωρούνται αυτές που βοήθησαν να εδραιωθεί η Μογγολική αυτοκρατορία.
Από την πρώτη του σύζυγο απέκτησε 4 γιους και 5 κόρες, αλλά φημολογείται ότι είχε πάνω 200 συζύγους όσο ζούσε, οπότε τα παιδιά του μπορεί και να ξεπερνούσαν τα 500. Κάθε κόρη και νύφη που αποκτούσε, τις τοποθετούσε σε καίριες διοικητικές θέσεις, για να μπορεί να ελέγχει την αυτοκρατορία του από άκρη σε άκρη- ειδικά το «Δρόμο του Μεταξιού». Σήμερα, το γενετικό του αποτύπωμα μέσω των αρσενικών του απογόνων εντοπίζεται στο 8% των αντρών που ζουν στην Ασία. Πού όμως βασίζεται αυτή η θεωρία;
Για να το δούμε αυτό, δε θα πάμε πολύ πίσω στον χρόνο, μόνο δύο δεκαετίες. Το 2003, μια ομάδα ερευνητών από τη Μεγάλη Βρετανία, την Κίνα, την Ιταλία, το Πακιστάν, το Ουζμπεκιστάν και τη Μογγολία, δημοσίευσαν μια έρευνα σχετικά με ένα χρωμόσωμα Υ που έχει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, το οποίο εντοπίστηκε σε 16 πληθυσμούς ασιατικών χωρών από τις ακτές του Ειρηνικού μέχρι την Κασπία θάλασσα. Το συγκεκριμένο αυτό χρωμόσωμα Υ, φέρει το 8% των αντρών, που ζουν στην Ασία και σε απλά μαθηματικά, αποτελεί το 0,5% του παγκόσμιου πληθυσμού (κι αν φαίνεται μικρό ποσοστό, σίγουρα δεν είναι). Η παραλλαγή αυτού του γενετικού ευρήματος, προέρχεται από τη Μογγολία και χρονολογείται 1000 πριν. Η γενεαλογική χαρτογράφηση φτάνει μέχρι τους γιους του Μογγόλου αυτοκράτορα, καθώς το χρωμόσωμα αυτό μεταβιβάζεται από πατέρα σε γιο.
Πώς όμως κατάφερε αυτό το γονίδιο να ταξιδέψει τόσα χρόνια και να υφίσταται ακόμα και σήμερα; Εδώ, αρκετοί ερευνητές μίλησαν και για τις κοινωνικές συμπεριφορές, τα ήθη και τα έθιμα της εποχής, που επέτρεπαν στους άντρες να έχουν πολλές γυναίκες και να κάνουν πολλά παιδιά, για να έχουν απογόνους, να στελεχώσουν τα στρατεύματά τους αλλά και για λόγους θνησιμότητας. Εκτός, βέβαια, από τις νόμιμες συζύγους, μπορούσαν να έχουν παλλακίδες αλλά και χαρέμια, οπότε αμέσως-αμέσως καταλαβαίνει κανείς ότι οι απόγονοι πολλαπλασιάζονταν. Χαρακτηριστικό, ήταν το σχόλιο ενός μεγάλου ερευνητή της Μογγολικής δυναστείας του Genghis Khan, του David Morgan, ο οποίος ανέφερε ότι ο πρωτότοκος γιος του Khan είχε αποκτήσει 40 γιους με τις συζύγους του, σημειώνοντας ότι «καταλαβαίνουμε τι έκαναν όλη την ώρα, όταν δεν πολεμούσαν».
Σήμερα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι direct απόγονοι του «υπεργόνιμου» Genghis Khan αγγίζουν τα 15 εκατομμύρια. Μετά τη δημοσίευση της έρευνας, ακολούθησαν κι άλλες και πλέον, δίνεται η δυνατότητα σε όποιον θέλει να πάει και κάποιο ειδικό κέντρο και να δώσει δείγμα DNA, προκειμένου να μάθει από πού προέρχεται. Αυτό έκανε κι ένας καθηγητής μαθηματικών από τη Φλόριντα των Η.Π.Α., ο Tom Robinson, ο οποίος -όπως αποδείχτηκε- έφερε το χρωμόσωμα αυτό και θεωρείται ο πρώτος απόγονος του Khan εκτός Ασίας.
Βέβαια, όπως κάθε έρευνα, έτσι κι αυτές που έγιναν πάνω στο γονίδιο αυτό, έχουν κάποια πιθανότητα να μην ισχύουν, καθώς μιλάμε για χρονικές περιόδους εκατοντάδων χρόνων πριν. Ναι μεν όλα τα ευρήματα οδηγούν προς την εποχή που έζησε ο μεγάλος αυτός ηγέτης, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει ανακαλυφθεί ο τάφος του, προκειμένου να αποκτήσουν οι ερευνητές δείγμα DNA και να πουν με 100% σιγουριά ότι από αυτόν προέρχεται ένα τόσο μεγάλο ποσοστό πληθυσμού. Μέχρι τότε, πολλοί είναι εκείνοι που θα λένε στις μελλοντικές τους γενιές ιστορίες για έναν προ-προ-προ-προ-παππού που δε γνώρισαν αυτοί, αλλά τον ήξερε όλος ο κόσμος.
Πηγή φωτογραφίας: HistorySkills
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου