Σήμερα ξεκινάει στη Χίο για 12η χρονιά το Chios Astronomy Festival, μια πρωτοβουλία του Συλλόγου Αστρονομίας Χίου, γεμάτη μεράκι. Φέτος οι θεματικές και οι εκδηλώσεις που συμπεριλαμβάνονται έχουν να κάνουν με τη σχέση του Διαστήματος με τη Ναυτοσύνη, μιας και η Χίος έχει μεγάλη ναυτική παράδοση και σίγουρα είναι κομμάτι της ταυτότητάς της.
Οι εκδηλώσεις φέτος ξεκινούν από τις Οινούσσες, την πατρίδα πολλών ναυτικών οικογενειών, όπου θα προβληθούν δύο ντοκιμαντέρ για τους πλανήτες με τον Σταμάτη Κριμιζή και τη σχέση της Αστρονομίας με την Ελλάδα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Η εκδήλωση θα κλείσει με αστροπαρατήρηση.
Στη συνέχεια, οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν στο νησί της Χίου όπου στις 2 Αυγούστου στο Κτήμα Ρίζικο θα πραγματοποιηθεί ομιλία του Δρ Μανώλη Γεωργούλη για την Ηλιοφυσική Τηλεπισκόπηση και δύο μέρες μετά στο Perivoli στον Κάμπο της Χίου θα προβληθούν δύο ντοκιμαντέρ με θέμα την Αστρονομία στην Ελλάδα. Την εκδήλωση θα προλογίσει ο σκηνοθέτης Γιάννης Βαμβακας και ομιλητές θα είναι ο Δρ Σταμάτης Κριμιζής και ο Δρ Μανώλης Γεωργούλης.
Στις 7 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί Αστροπαρατηρηση μέσα στο πανέμορφο Κάστρο της Χίου, ενώ στις 19 του μήνα θα μπορέσουν όσοι θέλουν να δουν με τηλεσκόπιο την Μπλε Υπερπανσεληνο στον Καρφά. Την επόμενη μέρα στο Κόκκινο Φαναράκι θα ακολουθήσει μια «διαστημική» συναυλία των Pina Lolada.
Στις 21 Αυγούστου στη Λαγκάδα, το χωριό όπου χτυπάει έντονα η καρδιά της ναυτοσύνης, η Δρ Χριστίνα Γιαννόπαππα θα μιλήσει για τη σχέση του Διαστήματος με τη Ναυτιλία ενώ στις 30 Αυγούστου ο Κώστας Διαλυνας στο Κτήμα Ρίζικο θα μιλήσει για τις μετρήσεις που έκαναν στο ηλιακό σύστημα οι αποστολές Voyager και Cassini.
Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν στις 31 Αυγούστου στα ηρωικά Ψαρά, όπου θα πραγματοποιηθούν δράσεις για παιδιά, προβολή ντοκιμαντέρ και αστροπαρατηρηση με τηλεσκόπιο και ουρανογραφία.
Για την ιστορία, αξίζει να αναφέρουμε ότι σχεδόν κάθε χρόνο στο Φεστιβάλ συμμετέχει, αν όχι ο σπουδαιότερος ένας από τους αυτούς, ο Δρ Σταμάτης Κριμιζής, διακεκριμένος καθηγητής Φυσικής και Αστρονομίας, ερευνητής και συνεργάτης της NASA με καταγωγή από τον Βροντάδο της Χίου.
Το Chios Astronomy Festival τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, οι δράσεις οργανώνονται και πραγματοποιούνται από τα μέλη του Συλλόγου Αστρονομίας Χίου και δεν απευθύνονται μόνο σε επιστημονικό κοινό αλλά και σε όποιον έχει περιέργεια να ανακαλύψει μέρη των Φυσικών Επιστημών αλλά και του διαστήματος. Είναι μια εκδήλωση που σίγουρα αξίζει την προσοχή σου αν σε βγάλει ο δρόμος σου κατά ‘κει και πού ξέρεις, μπορεί να κερδίσεις και το τηλεσκόπιο που κληρώνεται μέσω της λαχειοφόρου αγοράς του φεστιβάλ!
Πηγή φωτογραφίας: pointgroupchios.com