Το διαδίκτυο και ειδικά τα social media έχουν κατακλυστεί με reels, στα οποία το main point είναι ότι στην Ιαπωνία οι άνθρωποι ζούνε 50 μετά από εμάς με προηγμένο τρόπο ζωής και έχοντας λύσει πολλά καθημερινά προβλήματα. Μέσα σε όλα αυτά που χρησιμοποιούν οι Ιάπωνες, για να αναβαθμίσουν τον τρόπο και την ποιότητα της ζωής τους, υπάρχει και μία πρακτική που ονομάζεται Kaizen. Κάποιοι θα πουν ότι πρόκειται για μία μεθοδολογία στον τρόπο που χειριζόμαστε τους στόχους που έχουμε βάλει στη ζωή μας, ενώ κάποιοι άλλοι θα μιλήσουν ξεκάθαρα για μία φιλοσοφία ζωής. Όπως και να έχει, η ιαπωνική πρακτική Kaizen έχει υιοθετηθεί από πολλούς ανθρώπους στην υφήλιο και έρχεται να σου δείξει το δρόμο, για να πετύχεις τους στόχους σου.

Η Kaizen έχει δυο χαρακτηριστικά: την προέλευση του ονόματός της και τον αριθμό 1%. Στα ιαπωνικά «kai» σημαίνει αλλαγή και «zen» σημαίνει καλό. Ήδη, δηλαδή, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι πρόκειται για κάτι που μπορεί να αλλάξει στη ζωή μας προς το καλύτερο. Ο κανόνας που θέτει είναι το 1%. Δηλαδή ξεκινάς να κάνεις βήματα προς τον στόχο σου και όταν έχει επιτύχει το 1%, κάνεις μια αναθεώρηση, δίνοντας την ευκαιρία στον εαυτό σου να ευχαριστηθεί αυτή την έστω μικρή επιτυχία. Κάπως έτσι νιώθεις μία ευεξία και μια τόνωση στο κομμάτι της αυτοπεποίθησης σου και έτσι συνεχίζεις προς τον στόχο σου. Η αίσθηση της ικανοποίησης μετά από το κάθε 1% μεγαλώνει σταδιακά και πλέον στο 100% η πληρότητα που νιώθεις μέσα σου είναι τεράστια.

Τα βήματα της πρακτικής Kaizen είναι 5-7, ανάλογα με το πόσο αναλυτικά θέλεις να μελετήσεις τη φιλοσοφία της. Στο πρώτο βήμα γίνεται ο προσδιορισμός του στόχου. Τι θέλεις να πετύχεις; Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η καταγραφή των βημάτων σε ένα απλό κομμάτι χαρτί βοηθάει πολύ και ειδικά στο κομμάτι της μνήμης.

Το πιο αναλυτικό βήμα είναι το δεύτερο: καταγράφεις όλα τα απαραίτητα βήματα που χρειάζεται όλη η διαδικασία. Στο τρίτο βήμα αναπτύσσεις τη διαδικασία που χρειάζεται μέχρι την επίτευξη του στόχου. Όχι όμως συνοπτικά, αλλά αναλυτικά και χωρίζοντάς τα σε πολλά μικρά κομμάτια. Παράλληλα με την ανάπτυξη του κάθε κομματιού, πρέπει να σκεφτείς και να σημειώσεις τις λύσεις τυχόν προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν. Το 4ο βήμα είναι ίσως το πιο χρονοβόρο αλλά και το πιο σημαντικό: είναι η εφαρμογή όλων των βημάτων σταδιακά. Μετά από το 1% σταματάς για λίγο προκειμένου να αφήσεις λίγο τον εαυτό σου να ευχαριστηθεί την επιτυχία του. Μετά από ακόμη 1% πάλι το ίδιο και ούτω καθεξής. Μέχρι να τελειώσεις όλη τη διαδικασία. Και εκεί φτάνεις στο 5ο βήμα όπου μελετάς τα αποτελέσματα και διορθώνεις ό, τι χρειάζεται. Στο 6ο βήμα εφαρμόζεις ό, τι αλλαγές έχουν προκύψει και στο τελευταίο βήμα πλέον αξιολογείς όλες σου τις προσπάθειες και –γιατί όχι- βάζεις τον επόμενό σου στόχο.

Η Kaizen βοηθάει στην επίτευξη των στόχων που έχεις βάλει στη ζωή σου μέσα από μία διαδικασία όχι τόσο γρήγορη αλλά σταδιακή και αποτελούμενη από πολλά μικρά και σωστά βήματα. Στα αγγλικά το έχουμε ακούσει ως «one step at a time» αλλά στα ελληνικά η φιλοσοφία αυτή ταυτίζεται σε μεγάλο βαθμό με  το γνωμικό «πάω αργά, γιατί βιάζομαι». Ουσιαστικά με τη Kaizen οι Ιάπωνες θεωρούν ότι μπορείς να ανακαλύψεις αυτά που δυσχεραίνουν τη ζωή σου και μπορείς να βρεις εγκαίρως τρόπους να τα μειώσεις ή ακόμα και να τα εξαλείψεις από τη ζωή σου, εκπληρώνοντας τα όνειρά σου όσο πιο ομαλά γίνεται. Μήπως τελικά η Kaizen είναι η απάντηση σε αυτό που ψάχνει ο καθένας μας; Δε θα το μάθουμε ποτέ αν δεν τη βάλουμε στη ζωή μας.

Συντάκτης: Κέλλυ Ιακωβίδου