Η στιγμή που τελειώνει μια σχέση είναι ομολογουμένως δύσκολη και για τους δύο. Συνήθως αυτός που ζητάει να χωρίσει έχει ένα μικρό ψυχολογικό προβάδισμα έναντι του άλλου, ο οποίος μπορεί και να μην είχε προετοιμαστεί για το τέλος της σχέσης. Και φυσικά μετά τον χωρισμό, πράγματα, συνήθειες και σκηνικά αλλάζουν. Και αυτές οι αλλαγές μας επηρεάζουν. Κάποιους λίγο λιγότερο και κάποιους λίγο περισσότερο. Πολλές φορές μάλιστα η υγεία μας πληρώνει τη ζημιά. Ή μήπως τελικά της κάνει καλό;
Μια μερίδα ψυχολόγων έχουν συσχετίσει τον χωρισμό με το πένθος. Και αυτό γιατί πολλές φορές το σοκ του είναι εφάμιλλο με αυτού της φυσικής απώλειας. Αναμενόμενο λοιπόν μια τέτοια νέα κατάσταση να φέρνει έντονο στρες. Το οποίο στρες επηρεάζει αναπόφευκτα τον ανθρώπινο οργανισμό, αυξάνοντας -πολλές φορές δραματικά- την κορτιζόλη, τη γνωστή και «ορμόνη του άγχους». Και όταν αρχίζουν οι ορμόνες να κάνουν πάρτι, αναπόφευκτα θα επηρεαστούν και τα υπόλοιπα όργανα του σώματος, όπως η καρδιά, το στομάχι, και το κεφάλι. Και συχνά τις συνέπειες της όλης κατάστασης θα υποστεί και το νευρικό σύστημα, με λίγους να έχουν τη δύναμη να το διαχειριστούν και να βγουν εντελώς αλώβητοι.
Ενώ λοιπόν αρκετός κόσμος πιστεύει ότι ο χωρισμός κάνει κακό στην υγεία, δύο πανεπιστημιακές έρευνες σε Φιλανδία και Η.Π.Α. απέδειξαν ακριβώς το αντίθετο. Συγκεκριμένα, σε έρευνα του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, αποδείχθηκε ότι ο χωρισμός έδωσε τη δυνατότητα στην πλειοψηφία των εμπλεκομένων να προχωρήσουν μπροστά, να «ξεβαλτώσουν» και παράλληλα παρατηρήθηκε κατακόρυφη άνοδος της αυτοπεποίθησης. Πολλοί που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι ο χωρισμός τούς έκανε να πάρουν μια ανάσα και να βρουν τον εαυτό τους, καθώς και να απολαύσουν πράγματα και συνήθειες που μέσα στη διάρκεια της σχέσης δεν μπορούσαν. Η αντίστοιχη έρευνα στη Φιλανδία πραγματοποιήθηκε σε άτομα ηλικίας τριανταπέντε έως σαράντα εννέα ετών την τετραετία 2007-2011. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο χωρισμός βοήθησε την υγεία των εμπλεκομένων, καθώς μια μεγάλη μερίδα αυτών κατέφυγε στη γυμναστική και στον προσωπικό καλλωπισμό.
Σίγουρα όμως, όταν κάποιος έρχεται αντιμέτωπος με τον χωρισμό, δε θα καθίσει να ψάξει τι λένε οι έρευνες αλλά τι συμβαίνει μέσα του και πώς πρέπει να διαχειριστεί τη ζωή του από εδώ και πέρα. Ο κλαυθμός και ο οδυρμός δεν είναι κάτι κατακριτέο, καθώς είναι μια φυσική λειτουργία την οποία χρησιμοποιεί η ανθρώπινη φύση, όταν λυπάται ή πενθεί. Απλά αυτό που τονίζουν οι περισσότεροι είναι να μην ξεφύγει η κατάσταση. Όλες οι καταστάσεις πρέπει να έχουν ένα όριο. Και ειδικά όταν πρόκειται κάτι να επηρεάσει την υγεία μας, εκεί είναι ζωτικής σημασίας το να μη χαθεί ο έλεγχος.
Ο χωρισμός είναι μια κατάσταση που ο καθένας την περνάει και τη διαχειρίζεται διαφορετικά. Όπως και η σχέση έτσι και ο χωρισμός χρειάζονται προσπάθεια και μόχθο, για να τα χειριστεί κάποιος. Το τέλος μιας σχέσης -όπως και κάθε τέλος- φέρνει τις περισσότερες φορές μια στενοχώρια και ένα αρχικό σοκ, ειδικά όταν δεν το έχεις προβλέψει. Όταν όμως ο καθένας καθίσει για λίγο μόνος του και τα βάλει κάτω, εκεί τα πράγματα καλώς ή κακώς ξεκαθαρίζουν. Και τότε ξεκινάει κάτι νέο. Και μπορεί το νέο να φοβίζει και να τρομάζει στην αρχή, αλλά μετά μπορεί να αποδειχθεί καλύτερο.
Θέλουμε και τη δική σου άποψη!
Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!
Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!
Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Ρουσσάκη