Είστε σε σχέση και δεν μπορείς να εξηγήσεις τη συμπεριφορά του συντρόφου σου; Μήπως πάσχει από “Relationship Anxiety” («άγχος που σχετίζεται με τη σχέση»); Αυτός ο όρος χρησιμοποιείται από ψυχολόγους και έρχεται να δώσει ερμηνεία σε πολλές έως τώρα δήθεν ανεξήγητες συμπεριφορές. Πώς μπορείς όμως να καταλάβεις αν το ταίρι διακατέχεται από αυτή τη μορφή άγχους ή αν είσαι εσύ αυτός που πάσχει;
Τα σημάδια άλλοτε είναι εμφανή κι άλλοτε καλά κρυμμένα πίσω από καμουφλαρισμένες συμπεριφορές. Σίγουρα, η πιο ηχηρή ένδειξη “Relationship Anxiety” είναι να αποζητά κανείς διαρκώς προσοχή και επιβεβαίωση των συναισθημάτων που τρέφουμε για το πρόσωπό του. «Μ’ αγαπάς;». «Είσαι ακόμα ερωτευμένος μαζί μου;». «Γιατί δε μου έγραψες καληνύχτα χτες;». Αυτές και άλλες πολλές παρόμοιου ύφους εκφράσεις σε καθημερινή ή τακτική βάση, δείχνουν πως μια αβεβαιότητα σε τρώει, πως θέλεις συνεχώς να ακούς ότι βαδίζεις στο σωστό μονοπάτι. Η συνεχής αναζήτηση επιβεβαίωσης είναι συνήθως κουραστική για το έτερον ήμισυ, το οποίο πολλές φορές εκλαμβάνεται το τόσο «ενδιαφέρον» σαν θηλιά που νιώθει να τον πνίγει.
Ακόμα, αξίζει να εστιάσουμε και στα εμπόδια και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει κάθε σχέση. Ο σύντροφος που διακατέχεται από “Relationship Anxiety” σε κάθε δύσκολη στιγμή στρέφει τον νου του στο κακό. Η έλλειψη θετικής σκέψης μπορεί να οφείλεται -σύμφωνα με τους ψυχολόγους- σε παλιότερες άσχημες εμπειρίες. Στο ίδιο μήκος κύματος, δείγμα συμπεριφοράς ατόμου με «άγχος σχέσης» είναι και η σύγκριση παλαιότερων συντρόφων με τον νυν. Όλοι αναμφίβολα το κάνουμε αυτό κάποια στιγμή, αλλά όταν γίνεται σε κάθε επίπεδο και στάδιο της σχέσης, τότε ξεφεύγει απ’ τα όρια του φυσιολογικού. «Ο πρώην μου δε θα το έκανε ποτέ αυτό». «Δεν μαγειρεύεις σαν την πρώην μου». Αυτές και άλλες τέτοιου είδους συγκρίσεις -είτε λέγονται ανοικτά, είτε μένουν στη σκέψη- οδηγούν τον στρεσαρισμένο σύντροφο να σαμποτάρει από μόνος του την τωρινή σχέση, ψάχνοντας διαρκώς αφορμές για καβγάδες και εντάσεις.
Το παράλογο της υπόθεσης είναι ότι το «άγχος σχέσης» που τον διακατέχει, δεν τον αφήνει να δει καθαρά ότι η σχέση μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι καλό και δυστυχώς τις περισσότερες φορές το αντιλαμβάνεται όταν είναι ήδη αργά. Το “Relationship Anxiety” συχνά οδηγεί το άτομο να υπεραναλύει τα πάντα στη σχέση. Κάθε συμπεριφορά, κάθε λέξη που θα ειπωθεί, ακόμα και κάθε κίνηση, πρέπει να περάσει από κόσκινο. «Γιατί έβαλε δύο τελείες στο τέλος του μηνύματος και όχι μία;». «Γιατί δεν έχει διάθεση να βγούμε απόψε;». Αυτές και άλλες τόσες σκέψεις στα πλαίσια του overthinking και overanalyzing φτάνουν το μυαλό στα όρια. Σύνηθες αποτέλεσμα αυτής της συμπεριφοράς είναι να χάνεις στιγμές και ευκαιρίες. Και κάπου εκεί, μέσα στον βόμβο της υπερανάλυσης, ο αγχωμένος σύντροφος ξεχνάει τις επιθυμίες και τις ανάγκες του. Ένδειξη του «άγχους σχέσης» είναι να μην εκφράζεις αυτά που θέλεις και χρειάζεσαι στον σύντροφό σου, είτε γιατί φοβάσαι, είτε γιατί αναλώνεσαι στο τι θέλει ο άλλος χωρίς να υπολογίζεις τον εαυτό σου.
Το “Relationship Anxiety” ενίοτε διαιωνίζεται από σχέση σε σχέση και είναι δύσκολο να αναγνωριστεί. Όταν έρθει στην επιφάνεια, ο σύντροφος που πάσχει από αυτό ανακαλύπτει τις ευκαιρίες που έχασε και τα λάθη που έκανε. Όταν ένα απλό άγχος ξεφεύγει από τα όρια, επηρεάζοντας σημαντικά τη ζωή μας, τότε μιλάμε για παθολογική περίπτωση και η επίσκεψη σε ειδικό επιβάλλεται, αν θέλουμε να δώσουμε ένα τέλος. Ο έρωτας πρέπει να σε χαλαρώνει και να σε συμπληρώνει και όταν έρχεται η αγάπη να σε βρίσκει εκεί κι όχι σε κάποιο δωμάτιο μοναξιάς να περιβάλλεσαι απ’ τον φόβο της δέσμευσης.
Θέλουμε και τη δική σου άποψη!
Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!
Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.